Szép új világ: az AI és a művészet | TOP 5

Szép új világ: az AI és a művészet | TOP 5

A művészet vége, vagy sokkal inkább valami újnak a kezdete? Mai összefoglalónkban öt régiós projektet mutatunk be, amelyekhez az alkotók mesterséges intelligenciát hívtak segítségül.


Az ipari forradalom óta tartanak az emberek attól, hogy a gépek egyszer jobban fognak teljesíteni, mint ők, és végül elveszik a munkájukat. Korábban azonban nem is sejtettük, hogy éppen egy olyan területen válik aktuálissá ez a veszély, amit talán a legemberibb, legintimebb tevékenységünkként ismertünk. Ez a művészet.

Az alkotók nem véletlenül érzik fenyegetve hivatásukat. Szeptemberben jelent meg a New York Times egy cikke, miszerint egy AI (artificial intelligence) által generált kép első helyezést ért el egy amerikai művészeti pályázaton. A többi versenyző egyáltalán nem volt elragadtatva az eredménytől, amivel kapcsolatban több kérdés is felvetődik. Ki az igazi alkotója ennek a műalkotásnak? Egyáltalán műalkotásnak lehet-e nevezni?

A következő példákon keresztül betekintést nyerhetünk az AI adta lehetőségek egy aprócska szegletébe.


Street Invader
Észtország

Talán ilyen jellegű digitális festmények jutnak eszünkben legtöbbször, ha AI által készített alkotásokra gondolunk. Ha mi is szeretnénk hasonló képeket generálni, ma már több programból is választhatunk: ilyenek a Midjourney, a NightCafe, vagy a Dall-e. Használatuk egyébként elég egyszerű, csak be kell pötyögnünk nekik a megfelelő szavakat, a megfelelő sorrendben, a programok pedig leképezik nekünk azt, amit szeretnénk. Ilyenkor valójában képeket „írunk".


Daniel Fokin
Csehország

Szerencsére a művészeknek sem kell teljesen kiengedniük a gyeplőt a kezükből. A mesterséges intelligenciát felhasználhatják részfeladatokhoz is, vagy csak ahhoz, hogy merítsenek belőle, és új úton induljanak el. Ennél a projektnél azzal kísérletezett az alkotó, hogy miként tud 3D-s textúrákat generálni AI által, amelyeket később felhasználhat saját projektjeiben.


Keresztesi Andrea Diána
Magyarország

Az iparművészet kapcsolata a mesterséges intelligenciával nem tűnik olyan viharosnak, mint a képzőművészeteké, ahol a szerzőiség kiemelt szerepet kap. Az építészet egy jó példája lehet annak, hogyan képes az AI inkább hozzájárulni a fejlődéshez, mint elvenni valamit a tervezőktől. Elképzelhető, hogy a jövőben olyan problémákra találhatunk választ általa, amelyek korábban megoldhatatlannak tűntek.


Carlos Paboudjian
Csehország

A képek létrehozásához hatalmas adatbázisok állnak a programok rendelkezésére. Az általunk bepötyögött szavak alapján hívnak elő információkat, majd megkomponálják az alkotásokat. Ebből következik, hogy akár mindenki által jól ismert művészek stílusában is képesek képeket generálni, vagy akár a személyhez társított jelekből képes ruhakollekciót alkotni.


Nagy Gábor
Magyarország

Az AICELAND projektet a művész a Covid alatt készítette. Ha már a valóságban nem tudott utazni, az AI lehetővé tette, hogy fejben megtegye.

Az elmúlt időben egyre többet hallunk arról, hogyan fog az életünk egy része lassan áthelyeződni a virtuális valóságba. A mesterséges intelligencia világalkotó potenciálja ezt a folyamatot is felgyorsíthatja.


Borítókép: Phil A.


Street Invader | Behance | Instagram
Daniel Fokin | Behance | Instagram
Keresztesi Andrea Diána | Behance | Instagram
Carlos Paboudjian | Behance | Instagram
Nagy Gábor | Web | Behance | Instagram

továbbiak
Varsói könyvesboltok, amelyek kincset érnek a helyiek számára! l TOP 5
lifestyle

Varsói könyvesboltok, amelyek kincset érnek a helyiek számára! l TOP 5

Önállóan működnek, kreatívan közelítik meg munkájukat és aktívan népszerűsítik az olvasás szeretetét a lengyelek körében. A varsói kulturális élet olyan meghatározó szereplői, amik mellett nem szabad elmenni. Ismerj meg 5 olyan könyvesboltot, amelyek a külföldi és belföldi olvasókat egyaránt vonzzák! Tajfuny | Chmielna 12, 00-020 Warsaw A kiadó Kelet-Ázsia kultúrájával és
Cseh sörfürdő hagyományok Belgiumban
lifestyle

Cseh sörfürdő hagyományok Belgiumban

Csehországban régóta népszerűek a sörfürdők, amelyek a gyógyfürdőben való ellazulást és a csapolt sör kortyolgatásának örömét egyesítik. Mostantól Belgiumban is megismerhetik ezt a típusú élményt. Csehország mellett Belgium is híres a söreiről, a belga sörfőzési hagyományt 2016-ban felvették az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára. A WeWantMore designstúdió erre a tradícióra
Tokiótól Varsóig – A japán UNIQLO pop-up üzletet nyitott Lengyelországban
uniqlo

Tokiótól Varsóig – A japán UNIQLO pop-up üzletet nyitott Lengyelországban

Az egyszerű vonalvezetésű, megfizethető árú és jó minőségű ruhák között minden alapdarab megtalálható, amire szükség lehet egy gardrób összeállításához. Ez a titka az ázsiai szigetország legismertebb ruházati márkájának, a UNIQLO-nak, amely világszerte közel több mint 2400 üzletet üzemeltet. A lengyel fővárosban, a Marszałkowska utcán haladva nehéz eltéveszteni a cég jellegzetes