Szerelem a sziléziai bányák iránt – Interjú Marek Locherrel

Szerelem a sziléziai bányák iránt – Interjú Marek Locherrel

Marek Locher lengyel dokumentarista-fotográfus hosszú ideje dokumentálja a sziléziai bányákat. Arról kérdeztük, hogy hogyan kezdett el fotózni, miért a sziléziai tájat és bányát választotta témául, hogyan lép kapcsolatba a bányászokkal és mennyire nehéz a bányában dolgozni.

Marek Locher

Hogyan és miért kezdtél el fotózni?

A 2000-es évek elején történt. Azért nyúltam a fényképezőgéphez, mert szükségét éreztem, hogy dokumentáljam a sziléziai tájat, amely a politikai rendszer átalakulása miatt elkezdett jelentősen átalakulni. Az 1990-es években a nehézipar jelentős átszervezése zajlott, beleértve a bányák felszámolását, amelyek gyermekkorom óta a tájképem részét képezték.

Hogyan és miért kezdtél el bányászokat fotózni? Mióta csinálod?

Bányászati technikumot végeztem, de egyetlen napot sem dolgoztam bányában. Ennek ellenére a bányák fényképezésére a már említett felszámolási folyamat adta az impulzust. Az első tudatos együttműködésemet 2008-ban kezdtem el egy nagy bányavállalattal.

A Rydułtowyban található Szarlota bányászati utóhegy az egyik legmagasabb Európában
Klasszikus bányanézet: építmény és az emelőgépnek otthont adó épület

Szilézia híres a bányászati hagyományairól. Milyen a bányászat helyzete manapság a régióban?

Felső-Sziléziában a kőszénbányászat az 1990-es évek óta jelentősen visszaszorult. Például annak a vállalatnak a nyolc bányájából, amelynek a fotózását 2008-ban kezdtem el, jelenleg csak kettő aktív. Magát a vállalatot már átvette egy másik vállalat, és ez jól mutatja, hogy milyen mértékben csökkent ez az iparág Sziléziában. Jelenleg tizennégy termikus szénbánya működik a régióban, és a század közepére ezeket is be kell zárni. Emellett hat bánya kokszot termel, ami stratégiailag fontos nyersanyag.

Szénbánya modern bányanyíróval – 700 méter mélyen a föld alatt

Hogyan reagálnak a bányászok arra, hogy fotókat készítesz róluk, és velük együtt mész le a bányába?

Mivel ismerem az iparágat, általában tudom, hogy mit és hogyan akarok fotózni. Ez sokat segít a munkásokkal való kapcsolat kialakításában, mivel gyakran beszélgetünk szakmai témákról. Az emberek ilyenkor jobban érzik magukat és szívesebben pózolnak a kamera előtt. A beszélgetések során a sziléziai nyelvet is használom, amit azért ismerek, mert Felső-Sziléziában születtem. Ez is egy ok arra, hogy „jobban megértsük egymást” és hogy bízzanak a fotósban.

A szénfeldolgozó üzem belseje

Lent a bányában nincs természetes fény, és veszélyes is lehet. Mennyire nehéz ott dolgozni?

Magas páratartalom, magas hőmérséklet, por, és persze a gáz- és a kőzetrobbanás veszélye... Mindezek megtörténhetnek, tehát ez nem szívbajosoknak való munka! Míg maga a kitermelési munka erősen gépesített, a különböző előkészítő és szállítási munkálatok nagyon nehezek lehetnek. Ami számít, az a személyzet szoros együttműködése. Ennek köszönhetően az egész üzem úgy működik, mint egy egészséges szervezet. Hagyományosan egy bányásznak ugyanannyi felszíni utat kívánnak, mint ahány leereszkedést.

A fényképezés médiuma feltalálása óta kapcsolódik a bányászathoz, azonban kevés figyelmet kapott. Mi a célod ezzel a sorozattal?

Dokumentálni, archiválni és megőrizni azt, amit érdekesnek, lényegesnek, eredetinek tartok. Egyszerűen szeretem a sziléziai bányászatot, az építészetet, a hely sajátosságait és az embereket, akikkel találkozom.

Ezek a szénbánya felszínén lévő eredeti és egyedi épületek
A bányászok „láncos” öltözője

Mik a jövőbeli terveid a fotókkal – kiállításokon mutatod be őket, esetleg fotókönyvet készítesz?

Igen, időről időre vannak kiállításaim, de ezek csak ideiglenes események. A legemlékezetesebb dolog természetesen az lenne, ha kiadnám a saját fotókönyvemet. Gondolkodom rajta, de egyelőre csak gondolkodom...Valószínűleg azért, mert még mindig megvan bennem a vágy és a képesség, hogy újabb bányászképekkel bővítsem a gyűjteményemet. Az idő majd eldönti, hogy mi lesz ennek a vége.

Még mindig nagy mennyiségű szén van a bányászat utáni halmokon

Marek Locher | Web | Instagram

továbbiak
Elhunyt Milan Kundera
news

Elhunyt Milan Kundera

Július 11-én kedden, párizsi lakásában hunyt el a 20. század egyik legjelentősebb írója, Milan Kundera. A cseh író, drámaíró és költő hosszú betegeskedés után 94 évesen hunyt el Franciaországban, ahol az elmúlt ötven évben élt, miután politikai okok miatt elhagyta szülőhazáját. A lét elviselhetetlen könnyűségének szerzője számos irodalmi elismerésben részesült
Természetes anyagok, jól kombinálható alapdarabok | selera
design

Természetes anyagok, jól kombinálható alapdarabok | selera

Manapság gyakran szokás emlegetni a kapszulagardróbokat, amelyek lényege, hogy egymással jól variálható alapdarabok legyenek benne, a cél sokkal inkább a minőségre, mintsem a mennyiségre való törekvés. Ebbe a szemléletbe tökéletesen illeszkedik az ukrán selera márka új kollekciója, amely alapvetően hétköznapi darabokat tartalmaz, azonban nem szokványos designelemekkel, a fő hangsúly pedig
OKOLO – inspiráló kreatív kollektíva Csehországból
design

OKOLO – inspiráló kreatív kollektíva Csehországból

Amikor a dizájn, az építészet és a művészettörténet iránt mélyen elkötelezett két tervező és egy kivételes elméleti szakember egyesíti erőit, izgalmas dolgok történnek. A prágai székhelyű OKOLO kreatív kollektívát Matěj Činčera és Jan Kloss grafikusok, valamint Adam Štěch kurátor vezetik. Történetük inspirációt jelent mindenki számára Kelet-Európában, hiszen remek példája annak,