Valami tényleg maradandót teremtünk | Indul a zánkai Színes falu, színes ház program

Valami tényleg maradandót teremtünk | Indul a zánkai Színes falu, színes ház program

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban, DJ Q-cee szettje egy ház udvarán, az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása. Ezekről szól a VEB2023 KULTHÁLÓ projektjének zánkai programsorozata, amelyről Szabó Andreát, a Kisbirtok Kultbázis megálmodóját, a Színes falu, színes ház projektvezetőjét, és Budavári Dórát, a projekt kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Mennyi ideje tart a szervezés, és hogyan zajlott ennek az egésznek a létrejötte az ötlettől a megvalósulásig?

Szabó Andrea: Maga a szervezési folyamat már január óta zajlik, mert nagyon sok előkészülettel járt. A programsorozatunk most hétvégén startol, de a Kisbirtokon elkészült falfestés a nulladik mérföldkő. Azzal, hogy idén mi is Kultháló helyszín lettünk, vállaltuk, hogy részt veszünk a VEBA2023 programsorozat szakmai programjában. Kultháló helyszínként nem csak hat street art mű létrehozása vagy az ahhoz kapcsolódó koncertek megszervezése a feladatunk, hanem az is, hogy belátást engedjünk a közönség számára az alkotói folyamatokba. Szerencsére az ötlet annyira egyedi és kuriózumnak számító, hogy számtalan vonalon tudjuk bekapcsolni az érdeklődőket.

Volt valami inspiráció, vagy valami példa, amit magatok előtt láttatok, amikor ezt az ötletet kitaláltátok?

Szabó Andrea: Nem, ez a projekt egy régi vágyam volt. A reklámügynökségi múltam alatt nagyon sok grafikussal dolgoztam együtt, akik közül többen graffitiművészek, és nagyon kíváncsi voltam, hogy ez a típusú művészet miként csempészhető be Zánkára vagy egy káli-medencei kis településre.

Már több balatoni projektet csináltatok, alapvetően mi a célotok ezekkel?

Budavári Dóra: Az önös cél általában az, hogy megvalósítsunk egy izgalmas ötletet, álmot, ennek pedig szerencsére sok minőségi program a következménye a régióban. Nekem ilyen volt a Balaton Camino, ilyen a szezonon kívüli gasztro turizmust felpörgető Gasztrohegy, a nyárindító Szent György-hegy hajnalig, és a Színes falu, színes ház, ami színekkel, zenével, élettel tölti be Zánkát és felteszi a Kisbirtok Kultbázist a balaton kulturális térképére.

A zánkai Kisbirtok Kultbázis

Hogyan zajlott a folyamat a Zánkán?

Szabó Andrea: A folyamat első lépése az volt, hogy az Önkormányzattól és a Zánkai Kulturális Bizottságtól megszereztük a teljes támogatottságot. Ezután meghirdettünk egy pályázatot falun belül, ahol a helyi lakosok vagy nyaraló tulajdonosok felajánlhatták a saját felületeiket – legyen az egy homlokzat, egy vályú vagy kútkáva – egy egy művész számára. Aki felkínál egy ilyen felületet, az gyakorlatilag örökbe fogad egy-egy kortárs művészeti alkotást.

Azt hogyan döntöttétek el, hogy milyen művészek, alkotók kerülnek be?

Szabó Andrea: A művészek kiválasztásánál szempont volt, hogy valamilyen szinten kötődjenek a Balatonhoz vagy a térséghez. A birtokon készült művet az egyetlen lány a csapatból – Jakócs Dorottya – készítette. A fiúkkal pedig körbesétáltuk a falut és megnéztük, melyik felajánlott felület melyik művészt szólítja meg.

Tóth Szabina zenei vezető, Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója, a Színes falu, színes ház projektvezetője, és Budavári Dóra, a projekt kommunikációs vezetője

Nálad már elkészült egy mű. Arról mit lehet tudni? Minden hónapban lesz egy-egy ilyen leleplezés?

Szabó Andrea: A nálam készült műnek kicsit spirituális tartalma van, a visszajelzések alapján sok embernek tetszik. Minden hónap végén van egy esemény, ahol leleplezünk egy művet – ehhez kapcsolódva pedig van egy zenei improvizáció, egy beszélgetés, ahol jelen van az alkotást befogadó tulajdonos, a művész, egy szakértő, illetve van egy helyi csapat, akik kulturális podcasteket csinálnak, és az egyikőjük fog moderálni. Arról fogunk beszélgetni, ami ennek a pályázatnak is a lényege, hogy nem csak egy műnek az elkészülése a feladat, hanem az is, hogy bemutassuk, hogyan jutunk el odáig, milyen beszélgetések inspirálják, milyen találkozások játszanak benne közre.

Miben más ez a projekt a korábbiakhoz képest?

Budavári Dóra: A projektet a VEB2023 támogatásával Kultháló helyszínként tudjuk megvalósítani: ezeknek a helyszíneknek fontos lényege, hogy bevonódást, betekintést biztosítsanak az alkotás folyamatába a látogatók, érdeklődők számára. A leleplezéseken improvizatív koncertek járulnak majd hozzá, hogy egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújtsunk. Fontos az is, hogy ezek az alkotások ott maradnak a falakon. Tehát a projekt túlnyúlik az időn, és a festmények hosszú távon is a falu képének organikus részei lesznek. Valami tényleg maradandót teremtünk.

Mindennek nyilván célja a helyiek bevonása, másfelől pedig a turizmus akár hosszabb távon való fellendítése?

Budavári Dóra: Ahogy Andi is említette, a helyiek tudtak jelentkezni felületekkel, így lehettek részesei a projektnek. A művészek egyeztettek, találkoztak a kiválasztott felületek tulajdonosaival, így megismerhették egymást és az is kiderült, van-e az adott helynek például egy különleges háttértörténete.

Szabó Andrea: Az elsődleges cél az az, hogy megmutassuk, hogy ez a típusú művészet is megállja a helyét egy ilyen kis településen: hogy igenis lehet olyan grafikákkal színesíteni egy települést, amik beleillenek a településképbe. Ezen kívül pedig természetesen van egy turisztikai vonzata, szeretnénk, ha lennének olyan művek, amik miatt eljönnek a faluba.

Színes falu, színes ház #1 | Facebook-esemény

Kultháló | Web
Kisbirtok Kultbázis | Facebook | Instagram

továbbiak
Kerámiakollekció a festészet nyelvén
design

Kerámiakollekció a festészet nyelvén

Élénk színárnyalatok, hullámos vonalvezetés, kontrasztok, textúrák és finom tónusátmenetek: a lengyel Pani Jurek márka legújabb kerámiaváza-kollekcióját a festészet nyelve ihlette. Mutatjuk! Magda Jurek, a márka alapítója eredetileg festőművésznek tanult, ami az általa tervezett tárgyak mögöttes gondolatiságában is nyomot hagy. Kollekcióinak jellegzetessége, hogy a képzőművészet, kézművesség és a formatervezés határán mozognak.
Ilyen látványos lesz a következő világkiállítás cseh pavilonja
design

Ilyen látványos lesz a következő világkiállítás cseh pavilonja

Az EXPO 2025 ezúttal Oszakában sorakoztatja fel a világ országait. Bemutatták a cseh kiállítás terveit, aminek a spiritualitás és a mozgás áll a középpontjában. Az Apropos Architects tervezte a következő világkiállítás cseh pavilonját, ami Japánban képviseli majd az országot 2025-ben. Az épület mögött lévő eszme a spiritualitást és a mozgást
Luxushiedelmek: mi válthatja fel a Porschét és a golfozást?
business

Luxushiedelmek: mi válthatja fel a Porschét és a golfozást?

Luxusautó, drága hobbik, márkás ruhák – az idők kezdetétől léteznek olyan dolgok, amelyeket kizárólag a tehetős rétegek engedhetnek meg maguknak, és amelyek nemcsak funkcionalitásukban, hanem szimbolikus jelentésükkel is szolgálják a birtokosukat. Az ilyesfajta dolgokra használatos kifejezés a státuszszimbólum, ami szavak nélkül elárulja a tulajdonosáról, hogy az minden bizonnyal rendelkezik bizonyos mennyiségű