fbpx
Nyomj Entert

Szlovén designereket ihletett meg egy bezártságot újraértelmező regény

Mit csinál egy művészember karantén idején? Xaviér de Mainstre francia író Utazás a szobám körül című regénye rendhagyó útinapló: negyvenkét napos elzártságát örökítette meg, miközben felfedezte és dokumentálta szobája minden egyes szegletét. Az 1790-ben megjelent naplóhoz hasonlóan mi is átélhettük, hogyan alakul át otthonunk hibrid térré: egyazon térben dolgoztunk, szocializálódtunk, tanultunk vagy éppen pihentünk. Tizenegy szlovén formatervező most ezt a helyzetet gondolta újra saját eszközeivel.

A Voyage névre keresztelt kollekció legfőbb célja felfedezni azt, ami már miénk, inspirációt találni az otthonunkat díszítő tárgyakban, lelkesedéssel tekinteni az otthon töltött idő adta lehetőségekre. A tervezőcsapat szerint fontos, hogy a nehéz időkben megtaláljuk azokat a kellemes dolgokat, amelyek már eddig is körülvettek minket, csak nem feltétlen vettük azokat észre: remélik, hogy kezdeményezésük során többen fedezik fel újra saját környezetüket és pozitívabb képet alkotnak a karanténhelyzetről. A projekt szervezői Anja Radović és Urška Krivograd kurátorok.

A kollekcióban olyan egyedülálló alkotások találhatók, mint például Nina Mršnik és Nuša Jelenec közös terve, a Totem tálalóasztal, ami lehetővé teszi a tulajdonosuknak, hogy kedvük szerint szereljék össze a márvány-, fa- és üvegtálcákat, vagy a Brajak Vitberg színes üveggel és neonárnyalatokkal játszó Isola Console dekorációja. A projekt közreműködői ezen felül még David Tavčar, Gašper Kunšič, Nana Wolke, Kolektiv DVA, Natura Morta, Nejc Prah, Rok Oblak és a Kobeiagi Kilims.

A gyűjtemény tükrözi az elmúlt év eseményeit, bizonytalanságait, valamint számos történetet mesél el a folyamatok, az anyagok, a formák, a funkciók és az esztétika változásairól. A szervező-kurátorok szerint három szó jellemzi leginkább a tárlatot: játékos, fiatal és változatos: pont az, amire szükségünk van ezekben az időkben.

Forrás: Adorno, The Calvert Journal

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük