Hol vagytok csajok? |  Nanavízió x Szombat Éva – Női Kvóta

Hol vagytok csajok? | Nanavízió x Szombat Éva – Női Kvóta

Hosszas egyeztetés és előkészület előzte meg a fotósorozatot, mely naptár formájában a Nanavízió építésziroda 12. születésnapjára készült. Szombat Éva Nanavízióval közös projektjéből 2022. január 15-én Nanavízió x Szombat Éva: Női Kvóta címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Három Hollóban. Közös ötletelések sorozatával teltek Szombat Éva fotóművész és a Nanavízió építészeinek napjai az elmúlt hetekben. Az építésziroda idén ünnepelte fennállásának 12. évfordulóját, a csapatot tizenkét munkatárs alkotja, és a tizenkettőből tizenegy nő.


A születésnap okán rájuk irányuló figyelmet kihasználva pedig egy számukra fontos, őket mint építészt és nőt mozgató téma megmutatását tűzték ki célul. Társadalmunkban a legtöbb meghatározó szerepben férfiakat látunk, és nincs ez másként az építészetben sem: ha megkérdezik, milyen építészeket ismerünk, férfiakat fogunk megnevezni. „De ha a Nanavízióban ennyi nő van, és az építész karokon is hosszú ideje többségben vannak a nők, akkor a többi építészirodában hol vannak? Hol vannak a saját építészirodát vezető, önállóan alkotó nők? Hol vagytok, csajok?“ – erre a kérdésre kereste a választ Soltész Noémi és Pajer Nóra a Nanavízió csapatával. A projekt a tavaly Capa-nagydíjat nyert Szombat Éva fotográfus kamerájának lencséjén keresztül nyerte el végső formáját.

A hazai építészeti oktatásban többségben levő nők egyetem után láthatatlanná válnak. Sokan elhagyják a pályát, névtelenül dolgoznak férfiak vezette építészirodákban, esetleg a belsőépítészet felé fordulnak. Szakmai testületekben, az oktatásban, az építész társadalom vezetői között elvétve találni nőt, szakmai zsűrikben esetleg mutatóban található egy-egy: ezt szokta Soltész Noémi “női kvótaként” emlegetni. „Ez a tendencia nemcsak az építészetben, de a fotográfiában is jelen van“ – jegyzi meg Szombat Éva. A Női Kvóta képein láthatóvá válnak az építészet női művelői, és a fotókon keresztül egészen új arcát ismerhetjük meg mind az építészeknek, mind az építészetnek. A fotókon sok és sokféle tárgy jelenik meg: a színes, vibráló, filigrán tárgyaktól, apró csecsebecséktől egészen az építkezéseken használt súlyos eszközökig. Szombat Éva és a portréalany építészek munkáját ezek kiválasztásában és a jelenetek megalkotásában Katona Bálint stylist segítette.

„Ha lefotózok valakit, szeretném azt úgy tenni, hogy visszaadjam a személyiségét, úgy formálni a környezetét, hogy a rá legjellemzőbb formákkal legyen körbevéve, és úgy mozgatni a tekintetét, hogy annak ereje a kamerán keresztül is érezhető legyen.“

A tekintet a tizenkét fotó komponálása során is fontos szerepet játszott. A legtöbb képről átütő erővel néznek vissza ránk a Nanavízió építészei. Az építészet és a nők kapcsolata nem egyenlő azzal, hogy egy szép női alak jelenik meg a térben épületszoborként vagy esetleg fotóalanyként, vagy az épület használójaként. Hanem több ennél: százkét éve szerezte diplomáját Pécsi Eszter, az első magyar női építész, azóta az építészet aktív alakítói a nők is.

„A Nanavízió esetében egy nő mellett áll egy másik, és mellettük további kilenc nő, és egy férfi is. A névutó használata sokkal messzebbre mutat, mint elsőre látszik, hiszen a szótárak használata meghatározza a gondolkodási sémákat: jelen esetben a sokat és jogosan kritizált alá-fölérendeltségi viszonyokat tükröző „mögött” helyett áll a „mellett” – olvashatjuk Oltai Kata a kiállításhoz fogalmazott kurátori szövegében.

Komplexitással és komolysággal telítődnek meg az olykor egészen humoros beállítások is. Minden munkatárs más-más díszlet előtt „helyezkedett bele a saját szerepébe“, de mindvégig megmaradt a VPI Beton által kölcsönadott, letisztult tér alapnak. Elgondolkodtató és gondolatébresztő kompozícióknak lehetünk tanúi, van, ahol egy hivatáson túli hobbi megjelenítése, van, ahol egy-egy tárgy erősíti a kép tematikus síkját. A fotográfiák ugyanakkor egy-egy Szombat Évával közösen megfogalmazott gondolatot jelenítenek meg, amin keresztül egyrészt az önmagukhoz és az építészethez fűződő viszonyunkat mutatják meg, továbbá tágabb kontextusban a nők és az építészet viszonyát. A sorozat egységessége emellett megjelenik a komponálási elvben, a színekkel, a világítással és árnyékokkal való játékban.

A tizenkét fotót egy nap leforgása alatt csak egy olyan olajozottan együttműködő csapattal lehet elkészíteni, mint a Nanavízióé. Mérnökökre jellemző precizitással és pontossággal betartott időbeosztással ment végbe a fotózás, ami az elkészült fotókat nézve, a kamera előtt és mögött is izgalmas kihívást jelenthetett. „Hálás feladat építészekkel dolgozni, szinte bármit megálmodhat az ember, ők megvalósítják“ – mesélt Éva a projekt folyamatáról. A felkérés tematikája rímel utóbbi munkáira. A Nanavízió csapatának ötleteit Éva saját vizuális nyelvére fordította és segítette őket missziójukban, hogy ez alkalommal – ahogy ők fogalmaznak – ne saját munkáikról, hanem a láthatóságról beszélhessenek. Ezúttal nem az építészeté a főszerep, hanem az építészé, aki néha történetesen nő.

Többek között arról is kérdeztük Szombat Évát, hol helyezhető el ez az alkalmazott projekt a művészeti munkásságában. Nem egyedi és nem is első eset, hogy hasonló felkérésben együttműködjön, azonban ritkán adódik olyan, amikor ennyire jól sikerül a közös munka és a végeredmény is. Így történt többek között az is, hogy a projekt előrehaladtával párhuzamosan egy kiállítás ötlete is megszületett, ahol a széles közönség elé tárják az elkészült naptár fotóit és üzeneteit. A tárlat a Három Holló kiállítóterében kapott helyet, és akárcsak a fotókon, az installáció esetében is érdemes a leheletfinom részletekre is odafigyelni. A térben visszaköszönnek a képekről már ismerős pasztell színekben játszó hőszigetelő táblák, a neonkéken izzó NANA felirattal megkoronázva. A képek alatti feliratok keserédes tapasztalatgyűjteményéből pedig csak egyet idézünk: „Nők a főnökeid? Hogy bírod ki?”


koncepció ★ Nanavízió
fotó ★ Szombat Éva
stylist ★ Katona Bálint
szöveg ★ Oltai Kata
grafika ★ Barta Gyöngyi
kommunikáció ★ Járási Virág
beton ★ VPI Beton

A Nanavízió munkatársai: Pajer Nóra, Soltész Noémi, Farkas Fanni, Faddi Dalma, Csendes Bernadett, Guld Beatrix, Somogyi Bálint, Csobolya Nóra, Richter Zsuzsi, Gencsi Katalin, Horváth Rebeka, Talabér-Erőss Barbara.

A Nanavízió x Szombat Éva: Női Kvóta című kiállítás január 28-ig látogatható a Három Hollóban.


Nanavízió | Web | Facebook | Instagram
Szombat Éva | Web |  Instagram

továbbiak
Participatív várostervezés  - Interjú  Danny Dong-Yeong Lee -vel
design

Participatív várostervezés - Interjú Danny Dong-Yeong Lee -vel

Az elmúlt években a digitális innovációk mellett az az érzésünk volt, hogy a fizikai elhelyezkedésünknek nincs akkora jelentősége, mint korábban. Most ennek az ellenkezőjét tapasztalhatjuk, és azon vagyunk, hogy rájöjjünk, mennyire számít a hely. E jelenségről és hatásairól, következményeiről beszélgettünk Dr. Danny Dong-Yeong Lee-vel, a szöuli Hanyang Egyetem professzorával, különös
A kreativitás az agráriumban is komoly érték | NAK TechLab
community

A kreativitás az agráriumban is komoly érték | NAK TechLab

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hazánk legnagyobb agrár érdekvédelmi szervezete, amely saját startup programja révén zászlóvivője a digitális megoldások agráriumban való elterjesztésének. Bár a mezőgazdaságról sokan a kétkezi munkára asszociálnak, ma már javában hódítanak az ágazatban a drónok, a robotok vagy éppen a mesterséges intelligencia által működtetett folyamatok. Interjúnk Holán
Virtuális ruhák: A digitális divat felemelkedése
business

Virtuális ruhák: A digitális divat felemelkedése

A pandémia és a lezárások ideje alatt jobban megismerkedtünk az online jelenléttel, mint azelőtt bármikor. Ez a belekényszerített szituáció azonban maga volt mondhatni a tökéletes helyzet, hogy bizonyos szakterületek fejlődni tudjanak. Az izoláció miatt jó pár területnek, az addig megszokottól más megoldásokhoz kellett folyamodnia: a virtuális valóság és a digitális