Hol vagytok csajok? |  Nanavízió x Szombat Éva – Női Kvóta

Hol vagytok csajok? | Nanavízió x Szombat Éva – Női Kvóta

Hosszas egyeztetés és előkészület előzte meg a fotósorozatot, mely naptár formájában a Nanavízió építésziroda 12. születésnapjára készült. Szombat Éva Nanavízióval közös projektjéből 2022. január 15-én Nanavízió x Szombat Éva: Női Kvóta címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Három Hollóban. Közös ötletelések sorozatával teltek Szombat Éva fotóművész és a Nanavízió építészeinek napjai az elmúlt hetekben. Az építésziroda idén ünnepelte fennállásának 12. évfordulóját, a csapatot tizenkét munkatárs alkotja, és a tizenkettőből tizenegy nő.


A születésnap okán rájuk irányuló figyelmet kihasználva pedig egy számukra fontos, őket mint építészt és nőt mozgató téma megmutatását tűzték ki célul. Társadalmunkban a legtöbb meghatározó szerepben férfiakat látunk, és nincs ez másként az építészetben sem: ha megkérdezik, milyen építészeket ismerünk, férfiakat fogunk megnevezni. „De ha a Nanavízióban ennyi nő van, és az építész karokon is hosszú ideje többségben vannak a nők, akkor a többi építészirodában hol vannak? Hol vannak a saját építészirodát vezető, önállóan alkotó nők? Hol vagytok, csajok?“ – erre a kérdésre kereste a választ Soltész Noémi és Pajer Nóra a Nanavízió csapatával. A projekt a tavaly Capa-nagydíjat nyert Szombat Éva fotográfus kamerájának lencséjén keresztül nyerte el végső formáját.

A hazai építészeti oktatásban többségben levő nők egyetem után láthatatlanná válnak. Sokan elhagyják a pályát, névtelenül dolgoznak férfiak vezette építészirodákban, esetleg a belsőépítészet felé fordulnak. Szakmai testületekben, az oktatásban, az építész társadalom vezetői között elvétve találni nőt, szakmai zsűrikben esetleg mutatóban található egy-egy: ezt szokta Soltész Noémi “női kvótaként” emlegetni. „Ez a tendencia nemcsak az építészetben, de a fotográfiában is jelen van“ – jegyzi meg Szombat Éva. A Női Kvóta képein láthatóvá válnak az építészet női művelői, és a fotókon keresztül egészen új arcát ismerhetjük meg mind az építészeknek, mind az építészetnek. A fotókon sok és sokféle tárgy jelenik meg: a színes, vibráló, filigrán tárgyaktól, apró csecsebecséktől egészen az építkezéseken használt súlyos eszközökig. Szombat Éva és a portréalany építészek munkáját ezek kiválasztásában és a jelenetek megalkotásában Katona Bálint stylist segítette.

„Ha lefotózok valakit, szeretném azt úgy tenni, hogy visszaadjam a személyiségét, úgy formálni a környezetét, hogy a rá legjellemzőbb formákkal legyen körbevéve, és úgy mozgatni a tekintetét, hogy annak ereje a kamerán keresztül is érezhető legyen.“

A tekintet a tizenkét fotó komponálása során is fontos szerepet játszott. A legtöbb képről átütő erővel néznek vissza ránk a Nanavízió építészei. Az építészet és a nők kapcsolata nem egyenlő azzal, hogy egy szép női alak jelenik meg a térben épületszoborként vagy esetleg fotóalanyként, vagy az épület használójaként. Hanem több ennél: százkét éve szerezte diplomáját Pécsi Eszter, az első magyar női építész, azóta az építészet aktív alakítói a nők is.

„A Nanavízió esetében egy nő mellett áll egy másik, és mellettük további kilenc nő, és egy férfi is. A névutó használata sokkal messzebbre mutat, mint elsőre látszik, hiszen a szótárak használata meghatározza a gondolkodási sémákat: jelen esetben a sokat és jogosan kritizált alá-fölérendeltségi viszonyokat tükröző „mögött” helyett áll a „mellett” – olvashatjuk Oltai Kata a kiállításhoz fogalmazott kurátori szövegében.

Komplexitással és komolysággal telítődnek meg az olykor egészen humoros beállítások is. Minden munkatárs más-más díszlet előtt „helyezkedett bele a saját szerepébe“, de mindvégig megmaradt a VPI Beton által kölcsönadott, letisztult tér alapnak. Elgondolkodtató és gondolatébresztő kompozícióknak lehetünk tanúi, van, ahol egy hivatáson túli hobbi megjelenítése, van, ahol egy-egy tárgy erősíti a kép tematikus síkját. A fotográfiák ugyanakkor egy-egy Szombat Évával közösen megfogalmazott gondolatot jelenítenek meg, amin keresztül egyrészt az önmagukhoz és az építészethez fűződő viszonyunkat mutatják meg, továbbá tágabb kontextusban a nők és az építészet viszonyát. A sorozat egységessége emellett megjelenik a komponálási elvben, a színekkel, a világítással és árnyékokkal való játékban.

A tizenkét fotót egy nap leforgása alatt csak egy olyan olajozottan együttműködő csapattal lehet elkészíteni, mint a Nanavízióé. Mérnökökre jellemző precizitással és pontossággal betartott időbeosztással ment végbe a fotózás, ami az elkészült fotókat nézve, a kamera előtt és mögött is izgalmas kihívást jelenthetett. „Hálás feladat építészekkel dolgozni, szinte bármit megálmodhat az ember, ők megvalósítják“ – mesélt Éva a projekt folyamatáról. A felkérés tematikája rímel utóbbi munkáira. A Nanavízió csapatának ötleteit Éva saját vizuális nyelvére fordította és segítette őket missziójukban, hogy ez alkalommal – ahogy ők fogalmaznak – ne saját munkáikról, hanem a láthatóságról beszélhessenek. Ezúttal nem az építészeté a főszerep, hanem az építészé, aki néha történetesen nő.

Többek között arról is kérdeztük Szombat Évát, hol helyezhető el ez az alkalmazott projekt a művészeti munkásságában. Nem egyedi és nem is első eset, hogy hasonló felkérésben együttműködjön, azonban ritkán adódik olyan, amikor ennyire jól sikerül a közös munka és a végeredmény is. Így történt többek között az is, hogy a projekt előrehaladtával párhuzamosan egy kiállítás ötlete is megszületett, ahol a széles közönség elé tárják az elkészült naptár fotóit és üzeneteit. A tárlat a Három Holló kiállítóterében kapott helyet, és akárcsak a fotókon, az installáció esetében is érdemes a leheletfinom részletekre is odafigyelni. A térben visszaköszönnek a képekről már ismerős pasztell színekben játszó hőszigetelő táblák, a neonkéken izzó NANA felirattal megkoronázva. A képek alatti feliratok keserédes tapasztalatgyűjteményéből pedig csak egyet idézünk: „Nők a főnökeid? Hogy bírod ki?”


koncepció ★ Nanavízió
fotó ★ Szombat Éva
stylist ★ Katona Bálint
szöveg ★ Oltai Kata
grafika ★ Barta Gyöngyi
kommunikáció ★ Járási Virág
beton ★ VPI Beton

A Nanavízió munkatársai: Pajer Nóra, Soltész Noémi, Farkas Fanni, Faddi Dalma, Csendes Bernadett, Guld Beatrix, Somogyi Bálint, Csobolya Nóra, Richter Zsuzsi, Gencsi Katalin, Horváth Rebeka, Talabér-Erőss Barbara.

A Nanavízió x Szombat Éva: Női Kvóta című kiállítás január 28-ig látogatható a Három Hollóban.


Nanavízió | Web | Facebook | Instagram
Szombat Éva | Web |  Instagram

továbbiak
Évszázadok fúziója | Lea House
design

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre
Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5
architecture

Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5

Nagyon várjuk már, hogy a karantén és a járványhelyzet után egy kellemes fürdőben pihenhessük ki az elmúlt időszak fáradalmait. Toplistánk öt látványos helyszínt mutat be a régióból a fürödni vágyóknak. Ez a cikk eredetileg 2021. március 3-án jelent meg. Orhidelia Wellness | Podcetrtek, Szlovénia Az Enota tervezőiroda a szlovéniai wellnessközpont tervezésekor
Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!
east

Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!

Az útikönyvekben bemutatott turistalátványosságok szinte kivétel nélkül „csodásak”, „különlegesek”, és gyakran még „a világért se hagyjuk ki!” felszólítás is szerepel a nevezetességek mellett. De mi történik, ha saját otthonunk utcáin szeretnénk turistáskodni egy kicsit, méghozzá rendhagyó módon – elfogultság- és ömlengésmentesen? Ebben segít nekünk Gáspár Balázs antivárosnéző füzete, ahol – többek között