fbpx
Nyomj Entert

Tájjal összeolvadó átriumház

A csehországi Lanškroun város egyik lakónegyedében Martin Neruda egy lebontott kétszintes épület helyére egy új, átriumos földszintes házat tervezett. A megrendelő kívánsága az volt, hogy a kerttel szoros kapcsolatban éljen. Mutatjuk!

A lakóház fő részét a garázs és a kerti tároló fényáteresztő polikarbonát falai választják el az utcától. Az itt található beton tetőnyúlványok alatt juthatunk át az átriumba. A ház élete egy belső titkos kert körül zajlik, és innen lehet belépni a ház enteriőrjébe is. Az átrium és a déli kert között található a fő élettér, vagyis a ház szíve: a főzés és a pihenés színtere.

Az egyes helyiségek a földbe épített teraszos szinteken helyezkednek el – az egész ház és annak szerkezete vízesésszerűen lejt lefelé. A lépcsőzetes vasbeton mennyezeti födémek túlnyúlásokkal rendelkeznek, amelyek védelmet nyújtanak a naptól és az esőtől, miközben kellemes tereket hoznak létre a ház és a kert szélén. Az építés során természetes anyagokat és visszafogott színeket használtak. A szobákban a beton mennyezeteket, karnisokat és ablakpárkányokat a kőris válaszfalak, tölgyfa vagy bársonyos rózsaszínű öntött padlóburkolat és lágy zöld függönyök ellensúlyozzák.

A jövőben a ház falai majd kizöldülnek, az acéloszlopokon és betonon patina jelenik meg, valamint az átlátszó falak mögül előbukkannak majd a tárolt tárgyak sziluettjei is: az átriumház összeolvad majd az azt rejtő kerttel.

Martin Neruda | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük