Amíg megiszod a kávéd, ajánld fel 1%-od!

Amíg megiszod a kávéd, ajánld fel 1%-od!

A KIKAPCS. Alapítvány idén az Adó 1% gyűjtésének kampánya során azt a célt tűzte ki, hogy megmutassa, 1%-ot felajánlani milyen egyszerű és emellett fontos. Mindezért több budapesti és vidéken található specialty kávézóval fogott össze, ahol KIKAPCS. matricás kávékkal szeretnék ösztönözni az embereket arra, hogy az adójuk 1%-ának felajánlásával segítsenek egy általuk kedvelt szervezetnek.

A KIKAPCS. létrehozásának története egészen a két alapító, Bárdió Luca és Környei Viktória egyetemi időszakához nyúlik vissza, ahol egy kurzus keretében született meg közös kezdeményezésük ötlete. „Mivel már akkor megvolt a kellő társadalmi érzékenységünk és segíteni akarásunk, így szerettünk volna együtt felépíteni egy olyan szervezetet, amivel másokat boldoggá tehetünk” – mondta el az indulásról Viktória. A kezdeti lendületet egy piackutatás követte, amely során olyan családokkal vették fel a kapcsolatot, akik sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket nevelnek. Ennek eredményeként derült ki, hogy ezek a családok nagyon hasonló problémákkal szembesülnek, amelyek sokszor nem szembetűnőek, de mégis jelen vannak az ők mindennapi életükben. „Sajnos láthatatlanul is a társadalom perifériájára húzódnak. A mi tevékenységünket számukra dolgoztuk ki, ami a mai napig a mi alaptevékenységünk” – tette hozzá Luca. Így született meg a KIKAPCS., amely küldetése, hogy kikapcsolódást és közösséget biztosítson SNI-s gyerekeket nevelő családok számára. A projekt egy két személyes kezdeményezésből ma már 150 fős családi közösséggé, 30 fős önkéntes bázissá és 4 munkavállalóval működő alapítvánnyá nőtte ki magát.

Indulásuk óta dolgoztak már együtt például a Celeni divatmárkával, aminek során egy kapszulakollekcióval szerették volna felhívni a figyelmet a KIKAPCS. édesanyák mindennapi problémáira. Nagykövet kampányukban pedig általuk felkért személyek, a KIKAPCS. Hősök szólalnak fel egy hónapon át a szervezet ügyéért. Most 2022-ben az alapítvány másodjára gyűjthet 1%-ot, amelynek célja, hogy minden nyaraláson legyen, aki mosolyt csal a családok arcára: azaz minden nyaraláson részt tudjon venni legalább két önkéntes, vagy konduktor, aki koordinálja a nyaralást, programot szervez, játszik és igény esetén fejlesztést tart a gyerekeknek.

Jelenlegi Adó 1% gyűjtés kampányukban specialty kávézók bevonásával szeretnék felhívni a figyelmet az adó 1%-ának felajánlásának fontosságára. Ahogy a KIKAPCS. alapítói is kiemelték, a kávénak és a kávézásnak van egyfajta kapcsolatteremtő ereje, ami az alapítvány céljaival is jól összecseng. „A kávézók, amiket a közös együttműködés kapcsán kerestünk meg, úgy véljük, hogy a saját környékükön mind-mind olyan központi helyek, ahová jó betérni, mert tudod, hogy szeretettel fogadnak és mindig szívesen látnak: olyan mint egy közösségi hely, ahol az idegen egy olyan barát, akivel még nem találkoztál. Nálunk, a KIKAPCS.-nál ugyanezen értékek fontosak: jöjjön bárki bárhonnan, tudjuk, hogy közös pontot mindig lehet találni” – részletezték.

A kampányhoz elsőként nagy lendülettel a My Little Melbourne, majd a 4minutes Café, valamint a Budaörsön található Major, a soproni Placz Cafe 1379, a szegedi Barista kávézó, az ürömi Monochrome és az Egerben található Manooka Kávézó csatlakozott. „A KIKAPCS. Alapítvány kezdeményezése több szempontból is inspiráló volt számunkra: nagyon szimpatikusnak találtuk, hogy két lelkes fiatal lány ekkora erőbedobással képviseli azt az ügyet, amiben ilyen mélyen hisz. Ezzel a lelkesedéssel és küldetéstudattal mi magunk is tudtunk azonosulni. Nagyon szimpatikus volt az a gondolat, hogy kávézókon keresztül (is) megszólítanának egy bizonyos réteget, valamint azt is felemelő érzés volt látni, hogy általunk javasolt kávézók is beálltak az ügy mögé, így erősítve a közösségi összefogást – reméljük, hogy általunk az idén még több SNI gyermekes családnak sikerül kikapcsolódást biztosítani!” – osztotta meg gondolatait a kampányról a My Little Melbourne csapata.

Amennyiben szeretnéd felajánlani adód 1%-át ezen a linken teheted meg.

Borítókép: Andrush Virág

KIKAPCS. | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
La dolce vita ungherese – olaszok Magyarországon
community

La dolce vita ungherese – olaszok Magyarországon

Olaszország a magyarok számára mindig is népszerű úticélnak számított. Könnyedén azonosulunk az olaszok életigenlő stílusával, a család iránti szeretettel és azzal az őszinte rajongással, amivel az ételek felé viseltetnek. Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak mi látogatjuk örömmel Európa csizmáját, de ők is szívesen választják Magyarországot otthonuknak – sorozatunkban a budapesti olasz
Jaques Tati film inspirálta Katarzyna Jasyk új MONOCLE bútorkollekcióját
architecture

Jaques Tati film inspirálta Katarzyna Jasyk új MONOCLE bútorkollekcióját

Katarzyna Jasyk lengyel lakberendezőt és terméktervezőt szinte minden inspirálja, ami körülveszi, legyen éppen szó tárgyakról vagy a családjáról. Új kollekciójához, mely a MONOCLE nevet viseli, egy ikonikus francia film, Jaques Tati “Mon Oncle” vígjátéka adta az ihletet. Jacques Tati – akit egyébként a francia Charlie Chaplinként is emlegetnek – színész, rendező, komikus
Érzéki élmények a virtuális valóságban – interjú a VR Nightsss lengyel alkotóival
poland

Érzéki élmények a virtuális valóságban – interjú a VR Nightsss lengyel alkotóival

Márciusban rendezték meg az ICA Londonban a Kinoteka Lengyel Filmfesztivált, melynek keretein belül egy különleges VR művet, a Nightsss (lengyelül: Noccc) című hétperces virtuális erotikus verset is megtekinthették a látogatók. A mű alapját Weronika Lewandowska tizenhat évvel ezelőtt írt verse adta. Weronika Sandra Frydrysiakkal együtt kutatta, hogyan lehet a költészetet