Tarot-kártyák romániai alkotók szemével

Tarot-kártyák romániai alkotók szemével

Negyven romániai illusztrátor munkái egy kártyapakliba sűrítve: megjelent a kolozsvári ILLUSTRART Egyesület legújabb kezdeményezése, amelyben ezúttal a tarot-kártyák szimbólumai keltek új életre. Az egyedi kártyacsomag történetéről Vass József illusztrátort, a kezdeményezés egyik elindítóját kérdeztük.

Az ILLUSTRART közösség története még 2016-ra nyúlik vissza és szintén egy koncepciózus kártyapaklihoz köthető. A Jazz in the Park kolozsvári zenei fesztivál pályázatának keretében Vass József és szakmai társa, Maria Cucu egy nyolcvanas évekből jól ismert román kártyajátékot gondoltak újra. Az eredmény a Măscărici (jelentése: bohócok) elnevezésű kártyajáték volt, amelyben huszonhét romániai kortárs illusztrátor egy férfi és egy női karaktert alkotott meg, a világ különböző országainak hagyományos ruházatába öltöztetve. A sikeres együttműködést az ILLUSTRART megalapítása követte, melynek kiemelt célja a romániai illusztrátorok népszerűsítése.

2020 tavaszán a csapat úgy döntött, hogy eljött az idő egy új projekt létrehozására. „Mi, az egyesület tagjai, illusztrátorok lévén mindig is értékeltük és szerettük a tarot-kártyák vizuális és művészeti világát” – mondta el József. „Ugyanakkor kevesen ismerjük annak történelmét: a 16. században még egyszerű kártyajáték volt csak, később, a 18. században kezdték el jóslás céljából is használni – tette hozzá.

A fenti gondolathoz igazodva a kártyacsomag két részre oszlik: a tarot-kártyák rendszerének megfelelően a huszonkét lapból álló Nagy Arkánumra és az ötvenkét kártyalapot tartalmazó Kis Arkánumra. „Célunk nemcsak egy szépen illusztrált tarot-kártyacsomag kivitelezése volt, hanem a használatra is nagy hangsúlyt fektettünk. A kártyapaklit fel lehet használni hagyományos tarotkártyaként is, de ha kivesszük a Nagy Arkánum lapjait a csomagból, akkor a maradék lapokkal játszani is lehet, akár a mindenki által ismert pókert, vagy egyéb kártyajátékokat” – részletezte József.

A kártyalapok megalkotásában a felkért illusztrátorok teljesen szabad kezet kaptak, csak egy előre meghatározott színpalettához kellett igazodniuk, fenntartva a pakli vizuális egységét.

A projektben részt vevő alkotók közül is megszólítottunk néhányat.

„Minden alkalommal nagy öröm részt venni az ILLUSTRART közösségének projektjeiben. Azt hiszem, hogy mindegyikünk rengeteget fejlődött az elmúlt hat év alatt és a tarot-kártyákon ez jól meg is mutatkozik.  

Az általam választott kártya a királynő – az alkotás folyamatában sokat gondolkodtam a nőiességről, termékenységről és anyaságról, de feltettem magamnak a feminizmussal, a politikai hatalommal és a diplomáciával kapcsolatos kérdéseket is.“

Maria Surducan

„A Nagy Arkánum szimbólumai közül a csillagot választottam, mivel számomra a kreativitás és az ihlet erejét, valamint a tudatalattival való mély kapcsolatot jelképezi. Művészi küldetésemnek tekintem, hogy felfedezzem az emberi természet ezen aspektusait, és azt, hogy az alkotói szabadság miként hozhat számunkra örömet és kiteljesedést. Ezen gondolat mentén a kísérletezés mellett döntöttem, így az eddigi munkáimtól eltérő stílusban alkottam meg a kártyát. Az eredmény egy dekoratív, naiv és játékos rajz lett, amelyhez egy kis abszurditás és szürrealizmus is társul.”

Ileana Surducan

„Az idei tarotkártyaprojekt már a harmadik kártyajáték, amelyben az ILLUSTRART Egyesület jóvoltából részt vehettem. A tarot világa eddig számomra ismeretlen volt, így izgalmas volt utánaolvasni, informálódni és megismerni.

Az általam kiválasztott kártya »A kelyhek királya«, amely többek között a kedvességet, az együttérzést képviseli és az érzelmek világát irányítja. Ebből kiindulva azonosulni tudtam a karakterrel, hiszen a király érzékenysége és kiegyensúlyozott jellege meglehetősen gyakori vonás saját illusztrációim szereplőiben.”

Pojum Edith

A Tarot-kártyapakli limitált példányszámban a romániai Cărturești boltjaiban és egyéb helyi könyvesboltokban is kapható, mint például a Bookstory vagy a Gaudeamus. Emellett online is megrendelhetjük a paklit. A kártyákon szereplő összes alkotás ezen a linken tekinthető meg.

ILLUSTRART | Web | Facebook | Instagram | Behance

továbbiak
Futurisztikus megjelenéssel képzelné el az új európai könyvtárat a noa*
architecture

Futurisztikus megjelenéssel képzelné el az új európai könyvtárat a noa*

A Milánóban épülő Európai Információs és Kulturális Könyvtár (BEIC) tervezésére többek között a noa* is benyújtott javaslatot: a Tudás Fája nevű projektet egy minden teret átható természeti táj kialakításával képzelnék el, méghozzá egy virágzó parknak otthont adó, organikus tetőgyűrűvel. „Ahogyan egy könyv borítója egy történetet tartalmaz, amelybe bele lehet merülni,
Színekkel a tányéron az elfogadásért – a Madhouse Bistro & Nyitottak vagyunk közös kampánya
gasztronómia

Színekkel a tányéron az elfogadásért – a Madhouse Bistro & Nyitottak vagyunk közös kampánya

Egy tányér étellel nagyon sok mindent el lehet mondani. Elmesélhetünk egy történetet magunkról, közölhetünk egy érzést vagy gondolatot, ami foglalkoztat bennünket, okozhatunk meglepetést, és akár fel is nyithatjuk a másik ember szemét. Vagy éppen ösztönözhetünk bátorságra és elfogadásra – pontosan úgy, ahogy a Madhouse Bistro és a Nyitottak vagyunk a Pride-hónap
Rendhagyó könyvesbolt, ahogy a szlovákok csinálják
business

Rendhagyó könyvesbolt, ahogy a szlovákok csinálják

Nemcsak a kínálat, az üzleti modell is rendhagyó a pozsonyi Brot Books Deli esetében. Itt lányregényeknek és skandináv krimiknek nyoma sincs, van viszont rengeteg izgalmas könyv és magazin, ami után a kreatívok is megnyalnák mind a tíz ujjukat. És ami a legjobb: mindez közösségi finanszírozással. A Brot Books Deli könyvesbolt