Tarot-kártyák romániai alkotók szemével

Tarot-kártyák romániai alkotók szemével

Negyven romániai illusztrátor munkái egy kártyapakliba sűrítve: megjelent a kolozsvári ILLUSTRART Egyesület legújabb kezdeményezése, amelyben ezúttal a tarot-kártyák szimbólumai keltek új életre. Az egyedi kártyacsomag történetéről Vass József illusztrátort, a kezdeményezés egyik elindítóját kérdeztük.

Az ILLUSTRART közösség története még 2016-ra nyúlik vissza és szintén egy koncepciózus kártyapaklihoz köthető. A Jazz in the Park kolozsvári zenei fesztivál pályázatának keretében Vass József és szakmai társa, Maria Cucu egy nyolcvanas évekből jól ismert román kártyajátékot gondoltak újra. Az eredmény a Măscărici (jelentése: bohócok) elnevezésű kártyajáték volt, amelyben huszonhét romániai kortárs illusztrátor egy férfi és egy női karaktert alkotott meg, a világ különböző országainak hagyományos ruházatába öltöztetve. A sikeres együttműködést az ILLUSTRART megalapítása követte, melynek kiemelt célja a romániai illusztrátorok népszerűsítése.

2020 tavaszán a csapat úgy döntött, hogy eljött az idő egy új projekt létrehozására. „Mi, az egyesület tagjai, illusztrátorok lévén mindig is értékeltük és szerettük a tarot-kártyák vizuális és művészeti világát” – mondta el József. „Ugyanakkor kevesen ismerjük annak történelmét: a 16. században még egyszerű kártyajáték volt csak, később, a 18. században kezdték el jóslás céljából is használni – tette hozzá.

A fenti gondolathoz igazodva a kártyacsomag két részre oszlik: a tarot-kártyák rendszerének megfelelően a huszonkét lapból álló Nagy Arkánumra és az ötvenkét kártyalapot tartalmazó Kis Arkánumra. „Célunk nemcsak egy szépen illusztrált tarot-kártyacsomag kivitelezése volt, hanem a használatra is nagy hangsúlyt fektettünk. A kártyapaklit fel lehet használni hagyományos tarotkártyaként is, de ha kivesszük a Nagy Arkánum lapjait a csomagból, akkor a maradék lapokkal játszani is lehet, akár a mindenki által ismert pókert, vagy egyéb kártyajátékokat” – részletezte József.

A kártyalapok megalkotásában a felkért illusztrátorok teljesen szabad kezet kaptak, csak egy előre meghatározott színpalettához kellett igazodniuk, fenntartva a pakli vizuális egységét.

A projektben részt vevő alkotók közül is megszólítottunk néhányat.

„Minden alkalommal nagy öröm részt venni az ILLUSTRART közösségének projektjeiben. Azt hiszem, hogy mindegyikünk rengeteget fejlődött az elmúlt hat év alatt és a tarot-kártyákon ez jól meg is mutatkozik.  

Az általam választott kártya a királynő – az alkotás folyamatában sokat gondolkodtam a nőiességről, termékenységről és anyaságról, de feltettem magamnak a feminizmussal, a politikai hatalommal és a diplomáciával kapcsolatos kérdéseket is.“

Maria Surducan

„A Nagy Arkánum szimbólumai közül a csillagot választottam, mivel számomra a kreativitás és az ihlet erejét, valamint a tudatalattival való mély kapcsolatot jelképezi. Művészi küldetésemnek tekintem, hogy felfedezzem az emberi természet ezen aspektusait, és azt, hogy az alkotói szabadság miként hozhat számunkra örömet és kiteljesedést. Ezen gondolat mentén a kísérletezés mellett döntöttem, így az eddigi munkáimtól eltérő stílusban alkottam meg a kártyát. Az eredmény egy dekoratív, naiv és játékos rajz lett, amelyhez egy kis abszurditás és szürrealizmus is társul.”

Ileana Surducan

„Az idei tarotkártyaprojekt már a harmadik kártyajáték, amelyben az ILLUSTRART Egyesület jóvoltából részt vehettem. A tarot világa eddig számomra ismeretlen volt, így izgalmas volt utánaolvasni, informálódni és megismerni.

Az általam kiválasztott kártya »A kelyhek királya«, amely többek között a kedvességet, az együttérzést képviseli és az érzelmek világát irányítja. Ebből kiindulva azonosulni tudtam a karakterrel, hiszen a király érzékenysége és kiegyensúlyozott jellege meglehetősen gyakori vonás saját illusztrációim szereplőiben.”

Pojum Edith

A Tarot-kártyapakli limitált példányszámban a romániai Cărturești boltjaiban és egyéb helyi könyvesboltokban is kapható, mint például a Bookstory vagy a Gaudeamus. Emellett online is megrendelhetjük a paklit. A kártyákon szereplő összes alkotás ezen a linken tekinthető meg.

ILLUSTRART | Web | Facebook | Instagram | Behance

továbbiak
Így fest a Rubik-kocka 2021-ben | Wowcube
news

Így fest a Rubik-kocka 2021-ben | Wowcube

Az ikonikus játékszert egy tizenhárom éves youtuber ötlete alapján tervezték újra, a végeredmény pedig egy innovatív, interaktív játék lett. Száva Oszipov tizenhárom éves youtuber édesapjának dobta fel, milyen szuper lenne a Rubik-kockát ötvözni a videójátékokkal. A vállalkozó apukának, Ilja Oszipovnak befészkelte a fejébe magát az ötlet, amiből hamarosan kézzelfogható tárgy
Egy gyufaszálra került az Oscar-nevezéstől M. Tóth Géza Matches című rövidfilmje
art

Egy gyufaszálra került az Oscar-nevezéstől M. Tóth Géza Matches című rövidfilmje

Közzétették a 2021-ben Oscar-díjra esélyes 96 animációs rövidfilm listáját: a longlisten egy magyar alkotás, M. Tóth Géza rövidfilmje is szerepel. M. Tóth Géza Matches című animációs rövidfilmje jó eséllyel indul azért, hogy az Oscar-nevezettek közé kerüljön. A tizenegy perces gyufaanimációban egy kisfiú színes gyufaszálakkal játszik, melyek, miközben a kisfiú álmairól,
Mintha savanyúcukrot ennél | Városi legendák animációsfilm-sorozat
art

Mintha savanyúcukrot ennél | Városi legendák animációsfilm-sorozat

Glaser Kati animációs rendező sajátos univerzumot teremt Városi legendák című sorozatával: ebben a színes-szagos világban minden elképzelhető – és elképzelhetetlen – megtörténik cirka három perc leforgása alatt. Képtelen történetek Budapesttől az Amazonasig, amelyekben az sem jelenthet gondot, ha valaki a csupasz fákat szemöldökcsipesszel tépi ki. Huszonhat epizódnyi gyermeki fantázia, amire még a