Távozik a kuna, érkezik az euró

Távozik a kuna, érkezik az euró

Ha nincs semmid, nincs mit veszítened. Horvátország már régóta készült az euró bevezetésére, de vajon megéri-e neki bevezetni? Milyen pozitívumai és negatívumai lehetnek a közös valuta bevezetésének? Elemzésünk.


2022. június 17-én az euróövezet pénzügyminiszterei az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) értékelése alapján jóváhagyták Horvátország euróövezeti csatlakozását. Mindkét intézmény arra a következtetésre jutott, hogy Horvátország teljesíti az euró bevezetésének feltételeit.

Az euró, mint fizetőeszköz 2002 első napján került forgalomba. Dánia kivételével minden tagállam köteles bevezetni az eurót, amint teljesíti a különböző gazdasági feltételeket, de nincs meghatározott menetrend és a tagállamokon múlik, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket. Dánia már az elején közölte, hogy nem kér a közös valutából és még a Maastrichti Szerződésben mentességet tárgyalt ki.

2015-ben Litvánia volt az utolsó állam, amely bevezette az eurót, és ha minden jól megy 2023. január 1-jétől a horvátok fogják megtörni a 8 éves csendet.

A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint Horvátország lenne a valutablokk legszegényebb tagja, hiszen az egy főre jutó bruttó hazai termék 2022-ben nagyjából 17 000 dollár körül mozog, szemben Görögország 21 000 dollárjával, amely jelenleg a blokk legszegényebb tagja.

Zöld lámpát kapott, de?

A Bizottságnak még mindig vannak aggályai az ország üzleti környezetével és a korrupcióval kapcsolatban, de egy magas rangú uniós tisztviselő szerint Horvátország kötelezettségeket vállalt és hajtott végre az üzleti környezet javítása érdekében.

Az EKB felszólította Horvátországot, hogy tegyen további erőfeszítéseket a tagságra való felkészülés érdekében, különösen arra az aggodalomra hivatkozva, hogy nincsenek meggyőződve arról teljes mértékben, hogy az inflációt hosszú távon kordában tudják tartani. Az EKB stabilitásorientált gazdaságpolitikát és széles körű strukturális reformokat sürgetett Horvátország esetében.

Miért jó ez nekik?

Horvátország gazdasága a turizmus nélkül ingovány talajon állna, ami a GDP egyötödét adja. Az eurozónába való csatlakozás megkönnyítheti a nyaralást a legtöbb európai országból érkező embernek, hiszen nem kell bajlódni a pénzváltással. Emellett Boris Vujcic jegybankelnök szerint az euróövezeti tagság csökkentené a kamatlábakat, javítaná a hitelminősítést és vonzóbbá tenné Horvátországot a befektetők számára. Horvátország hozzáférhetne az EKB likviditásához és az Európai Stabilitási Mechanizmusból történő esetleges mentőfinanszírozáshoz válságos időszakokban.

“Horvátország euróövezethez való csatlakozása előnyökkel jár majd a horvát emberek és a vállalkozások számára egyaránt. Meg fogja könnyíteni a Horvátországba irányuló befektetéseket, ami nagyobb fejlődéshez, növekedéshez és munkalehetőségekhez vezet. A horvát állampolgárok a valutaváltás költségei nélkül utazhatnak majd az euróövezet más országaiba. Az utazás olcsóbb és egyszerűbb lesz. Ugyanez érvényes lesz a Horvátországba utazó uniós polgárokra is. Emellett a más uniós országokból érkező befektetések is könnyebbé válnak.” – nyilatkozta Siegfried Mureșan a Hype&Hypernek.

Az euró bevezetése megkönnyítene a lakás- és autóértékesítéstől kezdve a nyaralók bérbeadásáig számos olyan gazdasági tevékenységet, amit most is euró használatával végeznek. A központi bank (HNB) szerint ez évente mintegy 1,2 milliárd kunával (160 millió euróval) csökkentené a turizmuson kívüli devizaköltségeket.

Nem csak csökkenő költségekre lehet számítani

Az euróvaluta bevezetéséhez szükséges rendszerátalakítás költségei mintegy kétmilliárd kunába, azaz körülbelül 265 millió euróba kerül Zdravko Marić pénzügyminiszter szerint, aki úgy gondolja, hogy a folyamat pozitívumai így is meghaladják a negatívumokat.

A monetáris politika szempontjából sincs sok vesztenivalója annak, ha az irányítást átadják az EKB-nak, mivel a kuna árfolyama az 1990-es évek óta az euróhoz, illetve azt megelőzően a német márkához képest egy szűk sávban mozgott. A helyzet illusztrálására Boris Vujčić, a Horvát Nemzeti Bank elnöke mindig Bob Dylan számát szokta idézni: „When you ain’t got nothing, you got nothing to lose”. Ha nincs független monetáris politikád, mit veszítesz azzal, hogy belépsz a monetáris unióba?

Emellett lehet számolni némi áremelkedéssel, de a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy minden indokolatlan emelést jelentsenek a hatóságoknak, amelyek a szabályok be nem tartása esetén pénzbírságot szabhatnak ki, valamint az euró bevezetése várhatóan 80 és 100 millió euró közötti egyszeri kiadással is jár majd a bankok számára az informatikai szolgáltatások és az ATM-hálózatok átalakítása miatt.

Mi vezetett ide?

Ahhoz, hogy egy ország bevezethesse az eurót, öt konvergenciafeltételnek kell megfelelnie. Ezek a kritériumok vonatkoznak az inflációra, az államháztartási hiányra, a kamatlábra, az államadósságra és végül az ország valutájára, amelyet az euró árfolyamával szemben stabilizálni kell. Általánosságban az utóbbi pont teljesülését az európai árfolyam-mechanizmusban (ERM II) való két egymást követő évben történő részvétellel kell bizonyítani.

Az Európai Központi Bank eredetileg arra számított, hogy Horvátország legkorábban 2016-ban kaphat jóváhagyást az ERM II tagságra, az euró bevezetése pedig 2019-ben történhet meg.

2015 áprilisában Kolinda Grabar-Kitarović elnök a Bloombergnek adott interjújában kijelentette, hogy bízik abban, hogy Horvátország 2020-ig bevezeti az eurót, bár az akkori miniszterelnök, Zoran Milanović ezt követően nem volt hajlandó elkötelezni magát az euró bevezetésének ilyen ütemezése mellett. 2017-ben már kicsit lelkesebb volt a horvát vezetés és 2020-at tűzte ki az európai árfolyam-mechanizmusban (ERM II) való részvételre.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2019 júniusában kijelentette, hogy szerinte Horvátország készen áll az ERM II-höz való csatlakozásra. Ez össze is jött, Horvátország 2020. július 10-én csatlakozott az ERM II-höz, amelyet két olyan év követett, amikor a kuna euróval szembeni árfolyamstabilitását bizonyítaniuk kellett.

Horvátország bizonyított, de merre tovább?

Az áruk és szolgáltatások árai a hatálybalépéstől számított egy évig, azaz valószínűleg 2023 végéig kunában és euróban is fel lesznek tüntetve. Az EUR és a HRK bankjegyek és érmék egyaránt használhatók majd fizetőeszközként az euró bevezetését követő kéthetes időszakban. Ezt követően csak euro bankjegyeket és érméket lehet majd használni.

A bankszámlákon lévő valamennyi kunában megadott összeg automatikusan át lesz számítva euróra a hivatalos átváltási árfolyam alkalmazásával, az általános átváltási szabályoknak megfelelően és a bankszámlaszám megváltoztatása nélkül.

Az EU többi gazdaságának is jó

Az EP euró munkacsoportjának elnöke, Margarida Marques (S&D, PT) lapunknak elmondta: Horvátország csatlakozása erős politikai jelzést jelent Európa számára. Ez az első valódi integrációs folyamat a Brexit óta, az euróövezet balkáni bővítése, és megerősíti az euró mint a világ egyik vezető globális valutájának imázsát és vonzerejét.  Az euró az EU egységének egyik fő szimbóluma. Horvátország bevezetése és Bulgária közeljövőbeni csatlakozási törekvései egyértelműen bizonyítják, hogy az euró olyan erős és vonzó, mint valaha, és ösztönzőleg hat a többi EU-tagállamra is. Az euró horvátországi bevezetése a horvát polgárok és vállalkozások javát szolgálja majd, erősebbé teszi az EU közös valutáját, valamint erősíti az európai ellenálló képességet és egységet.

Az euró horvátországi bevezetése azt mutatja, hogy a közös valuta ösztönző és szilárd projekt, amely nagyobb biztonságot és stabilitást garantál a polgárok számára. „Az euró horvátországi bevezetése az eurót is erősebbé teszi” – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban az EU Bizottságának elnöke a VOA jelentése szerint.

„A kereskedelmi kapcsolatok, a turizmus, valamint a horvát gazdaság más ágazatai is függnek az euróövezettől. Ezért a közös valutához való csatlakozás további előnyökkel jár Horvátország és az EU gazdasága számára. A pénzváltásból eredő kockázatok és költségek megszűnnek. Horvátország gazdasága sokkal biztonságosabb és védettebb lesz az euróövezetben. Horvátország euróövezethez való csatlakozása az EU intézményei részéről az erő és a bizalom jele.” – nyilatkozta lapunknak Siegfried Mureșan, a horvát euró bevezetésről készült jelentés készítője.

továbbiak
Istállóból minimalista tér | Egy kreatív duó konyhájának története
design

Istállóból minimalista tér | Egy kreatív duó konyhájának története

A FRØPT már korábban is felkeltette az érdeklődésünket: a lengyel online márka többek között bútorfrontokat és önálló termékeket kínál, miközben nem mindennapi kollaborációkban is részt vesz. A márka alapítói, Magda Milejska és Kasia Kurowska-Loedl most egy kreatív iparban dolgozó páros minimalista konyhájában láthatják viszont egyedi bútorfrontjukat. Ausztriában, a karintiai hegyek
„Sziklákban még nem aludt senki ezelőtt” – A HelloWood és a TreeHouses új üdülőkabinjai a Balaton-felvidéken
east

„Sziklákban még nem aludt senki ezelőtt” – A HelloWood és a TreeHouses új üdülőkabinjai a Balaton-felvidéken

A Hello Wood építész irodától nem megszokott módon, mint építész és ingatlanfejlesztő fogott neki legújabb projektjének. A nagy sikert arató noszvaji lombkoronaházak megálmodóival, a TreeHouses-zal partnerségben hoztak létre egy új különleges szálláshelyet: a fasétánnyal összekötött hat designkabin és egy fogadóépület a Balaton-felvidék egy rejtett szegletében kapott helyet. Az új fejlesztés
Több ezer lengyel film érhető el ingyenesen
east

Több ezer lengyel film érhető el ingyenesen

A Lengyel Filmintézet és a legnagyobb lengyel filmstúdiók közreműködésével jött létre a 35mm.online streaming oldal, amely közel 4000 lengyel filmhez enged ingyenes hozzáférést full HD minőségben, a legtöbb esetben angol felirattal. A gyűjtemény javát lenyűgöző történelmi dokumentumok, a Lengyel Népköztársaság híradófelvételei adják, de a platformon elérhetőek Andrzej Munk, Jerzy