Grúz pillanatok az Instán | Tbilisi Collective

Grúz pillanatok az Instán | Tbilisi Collective

Grúzia nem csak kolostorokból, borokból és posztszovjet épületekből áll, hanem egyre népszerűbb művészeti és kulturális szféra is jellemzi. A kaukázus ölelésében pezsgő ország hagyományai és kortárs trendjei igen különös fúziót alkotnak, hiszen már itt is egyre jobban fellelhető a varázslatos Kelet és az innovatív Nyugat hektikus párbeszéde. Az Instagramon görgetve pont ennek egyvelege tárul elénk a @tbilisi.collective fiók tolmácsolásában, ami valójában több, mint aminek elsőre hinnénk.

A Tbilisi Collective egy kortárs fotógyűjtemény, amely feltörekvő és amatőr fotósok lencséjén keresztül szemléli a grúz emberek mindennapjait. A fiókot Elene Datusani és Sopho Kharazi kurátorok működtetik, ami tökéletesen tükröződik a tudatos koncepción és ízléses válogatáson keresztül. Céljuk a feltörekvő fotósok támogatása, emellett pedig a társadalmi párbeszéd létrehozása is. Külső szemlélőként azt is megfigyelhetjük, hogy ez fontos szerepet játszhat Grúzia kulturális megítélésében és a "kaukázusi esztétika" népszerűsítésében.  

A Tbilisi Collective létrehozásának ötlete a kreatív válság miatt merült fel, amelyet elsősorban a világjárvány okozott. „ Abban az időszakban szinte lehetetlenné vált inspirációt találni és közös érdeklődésű emberekkel találkozni, nem is beszélve más szerencsétlen szempontokról. Ráadásul a tartalom, amit mindenhol láttunk többnyire: a dolgok, amelyek történtek, vagy valamilyen figyelemelterelések voltak. Ez a "hely" lehetővé tette, hogy kicsit elfelejtsük azokat a dolgokat, amelyek valójában körülvettek minket. Olyan platformot akartunk létrehozni, amely friss levegőt, inspirációt és lelkesedést ad az embereknek, hogy élményeket éljenek át és dokumentáljanak, majd végezetül osszanak meg egy olyan közösséggel, amely értékeli azokat. - mesélik a fiókkurátorok.

Ismered azt az érzést, amikor látsz valamit, lehet az egy személy, egy festmény, egy film, vagy bármi és nem tudod pontosan megmondani, hogy miért tetszik, de valamit megmozgat benned? Elszomorít, megnevettet, elgondolkodtat, vagy egyszerűen csak elégedetté tesz a kellemes látványával. Mi így választjuk ki a képeket, mi ezt a valamit keressük.Ami a fotósokat illeti, az oldal nem kifejezetten profikat, művészeket vagy tartalomkészítőket képvisel, sokkal inkább olyan embereket, akiket a fotózás és a felfedezés iránti közös érdeklődés köt össze szakmai háttértől függetlenül. A Tbilisi Collective Instagram-fiókja hozzájárul a hivatásos és amatőr fotósok közötti diverzió felszámolásához és lehetővé teszi a fotózás iránt érdeklődők számára, hogy reálisan felmérjék lehetőségeiket. „Grúziában létezik az az előítélet, hogy ahhoz, hogy valaki elismert fotós legyen, szakmai végzettséggel kell rendelkeznie. Fiókunk célja az amatőr fotósok megerősítése, akik akár egy telefonos fényképezőgéppel és mindenféle tudományos háttér nélkül is készíthetnek kiváló minőségű, karakteres fotókat. - érzékelteti a jelenség fontosságát Elene és Sopho.  

A fotózás esszenciáját a mindennapok megfigyelése adja. A havi témák koncepciója lehetőséget teremt arra, hogy motiválja közösségüket. Az adott témákat felfedezve emlékeket gyűjthetnek, megfigyelhetik a környezetüket vagy akár kihívásként ösztönözhetik a fotósokat, hogy többet gyakorolják a fotózást.

Komplex művészeti körképet kaphatunk a kurátorok nézőpontjából. A fotótémákon és az izgalmas insta feeden túl más extra tartalmakkal is megismertetik a követőket: zenei ajánlók, Spotify listák, kiállítások reklámozása és a fotósok személyes bemutatása is előfordul az oldalon.

Másik kiemelt céljuk a Grúziában jelenlévő különböző társadalmi, kulturális, építészeti vagy urbanisztikai kérdések vizsgálata. Sopho és Elene szerint a fotográfia vizuális elemzőeszközének köszönhetően felhívhatják a figyelmet a problémákra és gazdagíthatják a közfelelősség-tudatot.

A keserédes, trash, bohém, olykor pedig nosztalgikus képek segítenek megmutatni a művészetet a nem várt pillanatokban is, ezzel új perspektívát adva a nézőknek a mindennapok értelmezésére. Ha kedvet kaptál a nézegetéshez, akkor itt a helyed és kövesd be a Tbilisi Collectivet az Instagramon!

Tbilisi Collective | Instagram

továbbiak
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and
Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin
lifestyle

Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Egy lengyel kézműves márka, amely mögött generációkon átívelő családi legendák, kézzel szedett gyógynövények és két végtelenül elhivatott ginrajongó áll. A brandről most Marcin Czajkiewicz mesél, aki feleségével, Aleksandrával alkotta meg a Magnolia Heritage Gint. A márkátok neve ‘örökség’ – mi a története a ti saját örökségeteknek, és miért olyan fontos számotokra,