Grúz pillanatok az Instán | Tbilisi Collective

Grúz pillanatok az Instán | Tbilisi Collective

Grúzia nem csak kolostorokból, borokból és posztszovjet épületekből áll, hanem egyre népszerűbb művészeti és kulturális szféra is jellemzi. A kaukázus ölelésében pezsgő ország hagyományai és kortárs trendjei igen különös fúziót alkotnak, hiszen már itt is egyre jobban fellelhető a varázslatos Kelet és az innovatív Nyugat hektikus párbeszéde. Az Instagramon görgetve pont ennek egyvelege tárul elénk a @tbilisi.collective fiók tolmácsolásában, ami valójában több, mint aminek elsőre hinnénk.

A Tbilisi Collective egy kortárs fotógyűjtemény, amely feltörekvő és amatőr fotósok lencséjén keresztül szemléli a grúz emberek mindennapjait. A fiókot Elene Datusani és Sopho Kharazi kurátorok működtetik, ami tökéletesen tükröződik a tudatos koncepción és ízléses válogatáson keresztül. Céljuk a feltörekvő fotósok támogatása, emellett pedig a társadalmi párbeszéd létrehozása is. Külső szemlélőként azt is megfigyelhetjük, hogy ez fontos szerepet játszhat Grúzia kulturális megítélésében és a "kaukázusi esztétika" népszerűsítésében.  

A Tbilisi Collective létrehozásának ötlete a kreatív válság miatt merült fel, amelyet elsősorban a világjárvány okozott. „ Abban az időszakban szinte lehetetlenné vált inspirációt találni és közös érdeklődésű emberekkel találkozni, nem is beszélve más szerencsétlen szempontokról. Ráadásul a tartalom, amit mindenhol láttunk többnyire: a dolgok, amelyek történtek, vagy valamilyen figyelemelterelések voltak. Ez a "hely" lehetővé tette, hogy kicsit elfelejtsük azokat a dolgokat, amelyek valójában körülvettek minket. Olyan platformot akartunk létrehozni, amely friss levegőt, inspirációt és lelkesedést ad az embereknek, hogy élményeket éljenek át és dokumentáljanak, majd végezetül osszanak meg egy olyan közösséggel, amely értékeli azokat. - mesélik a fiókkurátorok.

Ismered azt az érzést, amikor látsz valamit, lehet az egy személy, egy festmény, egy film, vagy bármi és nem tudod pontosan megmondani, hogy miért tetszik, de valamit megmozgat benned? Elszomorít, megnevettet, elgondolkodtat, vagy egyszerűen csak elégedetté tesz a kellemes látványával. Mi így választjuk ki a képeket, mi ezt a valamit keressük.Ami a fotósokat illeti, az oldal nem kifejezetten profikat, művészeket vagy tartalomkészítőket képvisel, sokkal inkább olyan embereket, akiket a fotózás és a felfedezés iránti közös érdeklődés köt össze szakmai háttértől függetlenül. A Tbilisi Collective Instagram-fiókja hozzájárul a hivatásos és amatőr fotósok közötti diverzió felszámolásához és lehetővé teszi a fotózás iránt érdeklődők számára, hogy reálisan felmérjék lehetőségeiket. „Grúziában létezik az az előítélet, hogy ahhoz, hogy valaki elismert fotós legyen, szakmai végzettséggel kell rendelkeznie. Fiókunk célja az amatőr fotósok megerősítése, akik akár egy telefonos fényképezőgéppel és mindenféle tudományos háttér nélkül is készíthetnek kiváló minőségű, karakteres fotókat. - érzékelteti a jelenség fontosságát Elene és Sopho.  

A fotózás esszenciáját a mindennapok megfigyelése adja. A havi témák koncepciója lehetőséget teremt arra, hogy motiválja közösségüket. Az adott témákat felfedezve emlékeket gyűjthetnek, megfigyelhetik a környezetüket vagy akár kihívásként ösztönözhetik a fotósokat, hogy többet gyakorolják a fotózást.

Komplex művészeti körképet kaphatunk a kurátorok nézőpontjából. A fotótémákon és az izgalmas insta feeden túl más extra tartalmakkal is megismertetik a követőket: zenei ajánlók, Spotify listák, kiállítások reklámozása és a fotósok személyes bemutatása is előfordul az oldalon.

Másik kiemelt céljuk a Grúziában jelenlévő különböző társadalmi, kulturális, építészeti vagy urbanisztikai kérdések vizsgálata. Sopho és Elene szerint a fotográfia vizuális elemzőeszközének köszönhetően felhívhatják a figyelmet a problémákra és gazdagíthatják a közfelelősség-tudatot.

A keserédes, trash, bohém, olykor pedig nosztalgikus képek segítenek megmutatni a művészetet a nem várt pillanatokban is, ezzel új perspektívát adva a nézőknek a mindennapok értelmezésére. Ha kedvet kaptál a nézegetéshez, akkor itt a helyed és kövesd be a Tbilisi Collectivet az Instagramon!

Tbilisi Collective | Instagram

továbbiak
Inspiráló nők a kortárs népművészet világában | TOP 5
design

Inspiráló nők a kortárs népművészet világában | TOP 5

A modern világ elidegenedése által háttérbe szorítjuk vagy szinte teljesen elhagyjuk népi identitásunk gyökereit, amelyekből tradícióink és népszokásaink származnak. Gyűjtésünkben olyan tehetséges alkotó művészeket mutatunk be, akik büszkék népük örökségére, szeretett hazájuk kincseire. Varga Erika és Varga Helena | Magyarország A Romani Design alkotói 2010-ben alapították meg Magyarország első roma divatstúdióját
Öveket becsatolni! Itt a Hello Wood repülő kabinja
design

Öveket becsatolni! Itt a Hello Wood repülő kabinja

A Hello Wood építész iroda, amely különleges projektjei és épületei mellett jól ismert design kabinházairól is, most egy minden eddiginél kedvesebb és egyedibb erdei házikót tervezett és épített megrendelője elképzelései alapján. A Hello Wood repülő kabinja valóra vált gyermekkori álom. Lankás zalai dombok ölelésében, hatalmas fák gyűrűjében rejtőzik a pasztellkék,
Nehéz nemzeti konszenzusra jutni a történelmi narratívákról – interjú a posztszovjet örökségről
strategy

Nehéz nemzeti konszenzusra jutni a történelmi narratívákról – interjú a posztszovjet örökségről

Grúzia egy kicsi, keresztény ország a Kaukázus szívében, melyet ellenséges, többnyire muszlim népek vesznek körbe, akik akadályozzák a grúzok függetlenségét és boldogulását. Nino Kotolashvili grúz történésszel beszélgettünk. A szovjet utódállamokban gyakran nehézségekbe ütközik a történelem értelmezése, a közös narratívák feltérképezése. Nemzeti konszenzusra jutni a történelmi narratívákról pedig még ennél is