Inspiráló nők a kortárs népművészet világában | TOP 5

Inspiráló nők a kortárs népművészet világában | TOP 5

A modern világ elidegenedése által háttérbe szorítjuk vagy szinte teljesen elhagyjuk népi identitásunk gyökereit, amelyekből tradícióink és népszokásaink származnak. Gyűjtésünkben olyan tehetséges alkotó művészeket mutatunk be, akik büszkék népük örökségére, szeretett hazájuk kincseire.


Varga Erika és Varga Helena | Magyarország

A Romani Design alkotói 2010-ben alapították meg Magyarország első roma divatstúdióját azzal a küldetéssel, hogy minőségi, kézműves designtermékekkel segítsék a romák társadalmi integrációját a divat és az iparművészet világán keresztül. Erika és Helena gyermekkorukból, tradíciókövető családjukból hozzák magukkal a termékeikre jellemző változatos formákat, illetve a gazdag színvilágot.


„A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – vallja Erika.

A testvérpár számos szociális kezdeményezésben szerepet vállal, bátorítva a roma fiatalokat jövőképük kialakításában, hiszen történetük és tradíciójuk iránti szeretetük bárki számára példaértékű lehet.

Varga Erika és Varga Helena | Fotó: Förster Tamás
Fotó: Pályi Zsófia

Vitaliia Oliinyk | Ukrajna

Fiatal ukrán lány, aki önálló, autodidakta módon sajátítja el az etnológia szépségeit az ukrán népművészetben. Érdeklődésének középpontjában a klasszikus, gyöngyfűzéses ékszerkészítés, illetve a modern ruhák autentikus mintákkal való párosítása áll.


„Az én ötletem egyszerű. Megmutatni, hogy milyen egyediek és színesek az ukránok”

Az ukrán kultúrát képviseli, és azt a tényt, hogy ősei még a legnehezebb időkben sem feledkeztek meg a szépség fogalmáról. Elmondása alapján gyakran összetévesztik őket a szomszédos Oroszországgal, akikkel hangsúlyozza, hogy csak közös történelmen osztoznak.

Karolina Merska | Lengyelország

A lengyel származású művész 2015 óta foglalkozik hagyományos pajaki, szalma- és papírcsillárok készítésével. A csillárok története a 18. század közepéig nyúlik vissza, amikor szimbolikus jelentéssel rendelkeztek, ugyanis az emberek úgy vélték, hogy a rozsszalma varázslatos tulajdonságokkal rendelkezik, és jó termést, egészséget és szerencsét hoz a háztartás számára. Karolina Merska jelenleg az Egyesült Királyságban él és alkot, tehetségét többek között a New York Times és a Harper's Bazaar is elismerte.

„Mindig is szükségem volt arra, hogy bemutassam az örökségemet a londoni színtérnek”

Doroti Vojtková | Szlovákia

A 2018-ban alapított Preľude ruházati márka megálmodója. Küldetésük, hogy a szlovák népművészet által ihletett modern ruhákat alkossanak, üzenetet közvetítve a jelen generációknak, hogy ne felejtsék el történelmüket és örökségüket, hanem megcsodálják és továbbvigyék őket.


„Csodáljuk azokat a nőket, akik büszkék a gyökereikre, és nem félnek örökségüket modern és játékos formában bemutatni.”

Ruháik kiválósága nem véletlen, a gyártási folyamat minden részletére gondosan felügyelnek a kezdeti kutatástól a legjobb minőségű, fenntartható anyagok kiválasztásán át a festői hímzésekig és kézimunkáig.

Nicoleta Chirica | Románia

A Iutta a bőrtáskák, cipők és kiegészítők egyik legkülönlegesebb márkája, kortárs népies designnal. Alkotásaikat a hagyományos kultúra és az ősi hiedelmek ihlették, személyes, exkluzív módon lefordítva a kortárs világ számára. A márka mögött álló kreatív szellem Nicoleta Chirica-nak köszönhető, aki a márka alapítója és tervezője.


„Őseink hagyatékát átvettük és szeretettel visszük tovább, további értéket és értelmet adva hozzá.” – Nicoleta

A Iutta évente két fő táska–, kiegészítő– és cipőkollekciót hoz létre, mindezeken túl pedig egyedi darabokból álló kapszulakollekciót is készítenek.


Varga Erika és Varga Helena: Romani Design | Web | Facebook | Instagram
Vitaliia Oliinyk | Instagram
Karolina Merska | Web | Instagram
Doroti Vojtková: Preľude | Web | Facebook | Instagram
Nicoleta Chirica: Iutta | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Oron
lifestyle

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Oron

A SIRHA keretein belül megrendezett Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye és nemzetközi gasztronómiai találkozója, amelynek lyoni döntőjén a magyar csapat a harmadik helyezést érte el. A Bocuse d’Orra a világ huszonnégy országából érkeztek csapatok, a mezőny évről évre egyre erősebb. Ahogy minden alkalommal, úgy most is rendkívüli
Új képek kerültek elő a varsói gettólázadásról
lifestyle

Új képek kerültek elő a varsói gettólázadásról

Az 1943-as varsói gettófelkelésről készült, eddig soha nem látott fényképek kerültek nyilvánosságra – egy padlásról. A fényképeket az akkor húszas évei elején járó Zbigniew Leszek Grzywaczewski készítette. Az ő képei – amelyek közül néhányat már korábban is publikáltak – az egyetlenek, amelyek nem német oldalról készültek a felkelés idején. Grzywaczewski a németek által
Új Közvetítések: az analóg találkozása a digitálissal
lifestyle

Új Közvetítések: az analóg találkozása a digitálissal

A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Új Közvetítések című kiállítása tizenhárom nemzetközi Y-generációs művész munkáin keresztül vizsgálja az internet művészetre gyakorolt hatását. Az interkulturális hatások mellett a digitális és analóg művészeti formák közötti átfedésekre is fényt vet. Szerző: Vanessa Murrell Török Krisztián Gábor kurátor megfogalmazása szerint: „A műalkotásokat