Térspecifikus installációkkal gazdagodott a MOME Campusa

Térspecifikus installációkkal gazdagodott a MOME Campusa

Nem példa nélküli, hogy akár a MOME hallgatói, akár maguk az oktatók képzőművészként is aktívan tevékenykedjenek. Az intézmény teljes mellszélességgel támogatja az új határterületek bejárását, ezzel is folyamatosan inspirálva a hallgatói közeget. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány Mecenatúra program keretén belül most kézzelfogható eredménye született e fenti gondolatnak. Noha az alkotások már korábban feltűntek az egyetem falai közt, 2021 szeptemberében került sor a Mome Emotions preview eseményére. Bemutatták Benczúr Emese Let it shine! és Cseke Szilárd Spaces, Phrasing, továbbá a Sustainable Identities (Fenntartható identitások) című munkáját.


A pandémia során megüresedett, élettelen terek újra megteltek hallgatókkal, oktatókkal, élettel és kortárs képzőművészettel. Állandóan változó és folyamatos mozgásban lévő viszonyrendszerben létezünk, ebben a rendszerben álmodta meg és hozta létre installációit a két művész, Benczúr Emese és Cseke Szilárd, akik mindketten szerepeltek már a Velencei Képzőművészeti Biennálén (Benczúr Emese 1999-ben a 48.; Cseke Szilárd 2015-ben az 56. Velencei Biennálén) és tevékenységükkel mindketten erősen kötődnek az egyetemhez.

Az eseményen a kezdeményezés megálmodója és kurátora, German Kinga, a MOME design- és művészetmenedzsment MA szakvezetője, egyetemi docense tartott tárlatvezetést. Az alkotások a Mecenatúra program támogatásával két évig lesznek láthatóak.

Cseke Szilárd: Spaces (2015-2017, loopolt videó)

A Spaces videóinstalláció a MOME UP épületébe belépve, a bejárattól befelé eső nem-helyen kel életre. A Lukács Mihály közreműködésével létrehozott alkotás először a Velencei Biennálé honlapján jelent meg és vált elérhetővé széles körben. A jelenleg is látható verzió manipulált képi egysége egy kifeszített vásznon fekete és fehér polisztirol gömbök mozgássávjait mutatja be. A kommunikáció metaforái lehetnek a véletlenszerű összeütődések, az irányított véletlenek, melyek teljesen spontánnak tűnhetnek, de az avatott szem számára jól érzékelhető a tudatos művészi beavatkozás.

Phrasing (2021, interaktív falkorongok)

A MOME UP épület földszintjén haladva, a könyvtár előtt találkozhatunk Cseke másik installációjával. A koromfekete mozgatható falkorongok az egyetem és a Bauhaus identitásához köthető fogalmakat, kutatási alapelveket, oktatásban használt anyagok szavait rejtik magukban. A kiállított hat korong közül kettő már korábban, 2015-ben, az 56. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának belső udvarán is látható volt. Előbbiekhez – melyek a fenntarthatóság témáját járják körül – további az oktatáshoz és a tervezés folyamatához kapcsolható fogalmak társultak. Külön korong adózik a Bauhaus magyar tagjainak, a sok-sok név mögött a legkülönbözőbb életutak és sorsok bújnak meg. Az alkotásban összegződik a könyvtári tevékenység, az alkotói attitűd, illetve a tradíció fontossága – hogy honnan hova tartunk valójában.

Sustainable Identities (Fenntartható identitások) helyspecifikus térinstalláció

Már az installáció megépítése is komoly szakmai hozzáértést követelt meg az alkotótól. A MOME Master épületének emeletén található kinetikus alkotás az identitáskonstrukciók és a fenntarthatóság fogalmai köré épül. Az egyetem terének falai közt kifeszített fóliacsövek különböző gyorsaságú identitáspályákként is értelmezhetők.

Benczúr Emese: Let it shine (2021, helyspecifikus installáció)

A Gondűző teraszának mennyezetén aranyló búzamezőként sejlik fel Benczúr Emese műalkotása. Az ötvenkétezer apró arany láncból álló installáció mintha mindig is itt lett volna, finoman illeszkedik bele környezetébe, a volt nemesi villa épületébe. Benczúr tudatosan olyan helyszínt keresett, ami távolabb esik az egyetem központi, nyüzsgő arcától. Felfelé tekintve szinte kinyílik az aranyból kirajzolódó ezüst színű Let it shine, vagyis Hagyd ragyogni felirat. Az alkotóra jellemző a többszólamú, olykor ironikus gondolkodásmód. Már a Velencei Biennálén is megszólította a szemlélőket, és most is arra kér minket: Hagyd ragyogni! De magát a kérdést nyitva hagyja, mindenki maga döntheti el, mit is hagy megcsillanni.


Benczúr Emese | Web | Facebook | Instagram
Cseke Szilárd | Web | Facebook | Instagram
MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Közös történelmünk (szuper)hőse
east

Közös történelmünk (szuper)hőse

Egyszer beszélgettem egy magyar forgatókönyvíróval. A hollywoodi szuperhősfilmekről volt szó, olyanokról, amikben Superman vagy Vasember megmenti a civilizációt, néha Starbucks kávéval a kezében. Pár pohár sör társaságában gondolkodtunk azon, hogy hol vannak a mi szuperhősfilmjeink, mire arra jutottunk, hogy elég a közép-európai történelmet szemlélni. A törökverő Hunyadi János, a szabadságharcos
Szlovák repülő autó kapott légialkalmassági tanusítványt
news

Szlovák repülő autó kapott légialkalmassági tanusítványt

Úgy tűnik, hogy nem csupán a filmekben láthatunk repülő autókat a közeljövőben. Szlovákiában légialkalmassági bizonyítványt kapott a közútiból légi járművé alakítható AirCar. A Klein Vision repülő autója légialkalmassági tanusítványt kapott a Szlovák Közlekedési Hatóságtól, miután a jármű több mint 70 órányi sikeres repülési tesztet teljesített. A járművet egy sportautó és
Útra kelni, vissza magadhoz – a Zhao Zhou teavilága
gasztronómia

Útra kelni, vissza magadhoz – a Zhao Zhou teavilága

Az állandó zajban és rohanásban nagyon kevés az olyan pillanat, amikor minden letisztul, csend terem körülöttünk és hallhatjuk a saját belső hangunkat. Elszoktunk attól, hogy csak szemlélődjünk, hogy élvezzük a pillanat derűjét, pedig ha hagyjuk megtörténni, mérhetetlen békét ad. A Zhao Zhou teákkal megállíthatjuk az időt, ráadásul egy különleges workshop