The Buda Resort |  Luxus a bolygó szívcsakrája felett

The Buda Resort | Luxus a bolygó szívcsakrája felett

Világhírű dán designer álmodott luxushotelt a Visegrádi-hegység – vagy sokak szerint az egész bolygó – szíve fölé, Dobogókőre. Johannes Torpe és csapata is ebből a spirituális gondolatból merített ihletet, és egy szakrális térnek is beillő, a tájba szorosan illeszkedő szállodát tervezett a hegyoldalba. Mutatjuk a csodaszép látványterveket.

A Budapesttől 50 kilométerre fekvő Dobogókőn a 2000-es évek óta áll félbe- és elhagyva egy építkezés. Valószínűleg már mindenki lemondott róla, ám épp még mielőtt a feledésbe merült volna, a Johannes Torpe Studios meglátta benne a lehetőséget, és egy 210 szobás spa hotelt tervezett a helyére.

A beruházás több, mint egy a sok új hotel közül. A világhírű dán iroda, melynek vezetője, Johannes Torpe  – aki korábban a Bang & Olufsen vezető tervezője volt – egy helyspecifikus kortárs épületet álmodott a területre, amely nem nyomja el a természetet, hanem sokkal inkább vele együttműködve emeli ki a hely szimbolikáját, és teremti meg az egységérzetet természet és ember között.

Sokan nem tudják, miért viseli Dobogókő a dobogó kő nevet: spirituális nézőpontból akárcsak a testnek, a Földnek is vannak csakrái, azaz energiaközpontjai. És akár az embernek, úgy a bolygónak is a legjelentősebb energiaközpontja, a szívcsakra. Egyesek (beleértve a dalai lámát is) ezt a csakrát éppen Dobogókőre teszik. Aki kevésbé fogékony a spiritualitásra, és épp elkattintana, annak ott a Gaia-elmélet. A NASA által publikált, az 1970-es években kidolgozott hipotézis szerint a Föld összes része, a légtér, a vizek és a bioszféra szorosan összefüggő, homeosztatikus rendszert alkotnak. A rendszer részei a Ley-vonalak, energiaáramlási csatornák, melyek hálózatként szövik át a Földet. Azok a helyek – mint a piramisok, a Stonehenge és Dobogókő is –, melyek ezeken a vonalakon fekszenek, rendelkeznek a legnagyobb energiakoncentrátummal.

Ezen az inspirációs szálon indult el a tervezőcsapat, és egy olyan épületet álmodott meg, mely rezonál ezekkel az erős Föld-energiákkal. A cél a meglévő betonstruktúra felkarolása, kiegészítése volt, így ez adja a hotel alapját. A főépület a 32 méter magas hegyoldalban, átriumszerűen helyezkedik el. Itt ismét a szívcsakra szolgált forrásként, illetve annak szimbóluma, a lótuszvirág: az épület függőlegesen felfelé, és vízszintesen  is úgy terjeszkedik, mint ahogy a lótusz bontja ki szirmait. A földszinten fekvő lobbyban az érkezők egy nagyon szilárd, biztonságot sugalló térbe érkeznek, közvetlenül a szikla oldalában. Ezután emeletről emeltre válik egyre nyitottabbá, légiesebbé a térérzet. Az anyaghasználat is ezt a folyamatot támogatja: a lobby sötét árnyalatait és melegséget árasztó textúráit (természetes fa, gránit, beton, márvány), felfelé haladva halvány színek, üveg, fém és világos fa anyagok váltják fel.

A spa részleg egyik fele a földszinten helyezkedik el. Ebbe a meghitt, barlangszerű térbe a szaunák és a jacuzzik mellé gyógyvizes törökfürdőt álmodtak. Medencét pedig az épület tetején is találunk, ahol a jógastúdió is helyet kapott.

A Buda Resort egyelőre még csak terveken látható, a 2020 májusában közzétett projekt kivitelezésének ütemezéséről még nem tudunk pontos adatokat. Szóval, egyelőre marad az álmodozás, de a vezető tervező, Johannes Torpe szerint úgyis ez a legfontosabb:

A mostani bizonytalan időkben még fontosabb, hogy olyan projekteket mutassunk be, melyek arra bíztatják az embereket, hogy merjenek álmodni egy szebb jövőről.

Johannes Torpe Studios | Facebook | Instagram

továbbiak
Deep Water | Légifotó sorozat
art

Deep Water | Légifotó sorozat

Szabó Viktor [https://www.behance.net/szaboviktor] fotósorozatában egy titokzatos, elhagyatott bányató gyönyörű látványát tárja elénk. A fotós elmondása szerint a tavat és környékét turisztikai attrakciónak szánták, de a projekt valamiért mégsem valósult meg. Forrás: Behance [https://www.behance.net/gallery/88044003/Deep-water]
HYPE | Heti online programajánló
news

HYPE | Heti online programajánló

A hét elején még elcsíphetjük a régió kortárs galériáinak példaértékű kezdeményezését, emellett sok-sok olvasni- és néznivalót is összegyűjtöttünk a következő pár napra a Disegno új lapszámától kezdve az ülés történetét bemutató filmen át a Maform oktatóanyagaiig. Mutatjuk a részleteket! not cancelled east x south A not cancelled east x south
Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Veres-Veszprémi Lili
design

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Veres-Veszprémi Lili

2019-ben nyolc fiatal tervező, illetve designteoretikus vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács kezel, amelynek finanszírozásában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vesz részt. Az ösztöndíj során a pályázók megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai programjaikat. Tudjatok meg