Szovjet korabeli épületek Chișinăuban | TOP5

Szovjet korabeli épületek Chișinăuban | TOP5

Moldova 1940 és 1991 között a Szovjetunió része volt, így nem meglepő, hogy az ország fővárosában, Chișinăuban gyakran tűnnek fel a kelet-európai kommunizmus cikázó és íves, szögletes és kerek vasbeton építészeti emlékei, amelyek a szovjet éra időtlen kellékeiként emelkednek ki a zöld rengetegből.


Chișinăui Cirkusz

A Chișinăui Cirkuszt 1981-ben építették, huszonhárom éven át szórakoztatta bohócokkal, artistákkal, medvékkel, oroszlánokkal és elefántokkal a város közönségét. 2004-ben zárták be felújítás céljából, azóta elhagyatottan áll. A Szovjetunióban a cirkuszok a szórakoztatás fontos helyszínei voltak, a szovjet kultúra sarokkövei és büszkeségei – talán ez a kulturális jelentőség magyarázza, hogy ilyen sokáig működhetett, még akkor is, amikor annyi más helynek be kellett zárnia a Szovjetunió felbomlása után a komoly gazdasági nehézségekkel szembesülő új Moldovai Köztársaságban. Lehetséges, hogy a nemzeti cirkusz a szovjet korabeli élet és értékek emlékeztetőéül szolgált az emberek számára, akik közül a függetlenség korai időszakában sokan nosztalgiával tekinthettek vissza a kommunista korszak viszonylagos kiszámíthatóságot és biztonságot nyújtó, kívánatosabb időszakára.


Romanița lakóház

A Romanița lakóház a nyolcvanas évek ambiciózus szociális lakásépítési tervének volt a része. A hetvenhét méter magas épület hosszúkás formájával, ismétlődő, íves erkélyeivel, tetején egy csészealjhoz hasonlatos szerkezettel még ma is futurisztikus látványt nyújt. Chișinău egyik legnagyobb és legnépszerűbb parkjának, a Rózsák völgyének (Valea Trandafirilor) szélén áll, egykor a város legmagasabbja volt; ma a fák, néhány panel- és lakóház közül egy kissé hervadt, de különleges virágként (a romanita jelentése ‘kamilla’) emelkedik ki.


Cosmos Hotel

A Gagarin sugárút végén emelkedő Cosmos Hotel neve által is őrzi a szovjet világ jellemzőit, építésének kezdete (1974) éppen a szovjet-amerikai űrverseny végére esett. Az 1980-as években Moldova népszerű turisztikai célpont volt, úgyhogy 1983-as megnyitása után közel egy évtizeden át számos vendéget fogadott. A Cosmos repetitív, szögletes elemeinek ritmusa, illetve az űrhajókabin-ablakokra emlékeztető erkélyei a szovjet éra építészetének látványos emlékei.


Casa de Moda

A III. István moldvai fejedelemről (Ștefan cel Mare) elnevezett sugárúton, a város központjához közel, nem messze a Diadalívtől, Puskin szobrától és az ország egyetlen McDonald’s-ától található a hetvenes években épült divatcentrum, amely homlokzatának hullámokra emlékeztető struktúrájával hívja fel magára a figyelmet.


Városkapu

Az állatkert és a botanikus kert szomszédságában található, lépcsőzetesen emelkedő épületek a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején készültek, legmagasabb pontjuk hetven méter. A repülőtértől a városközpontba vezető Dacia sugárúton már messziről feltűnik Chișinău ikonikus épületpárja, az úgynevezett városkapu, amely a Chișinăui Nemzetközi Repülőtér felől érkezőket köszönti, a távozóknak pedig búcsút int.

Forrás: socialistmodernism.com

továbbiak
Újításokkal a magyar műtárgypiac élén
business

Újításokkal a magyar műtárgypiac élén

A budapesti Virág Judit Galéria és Aukciósház huszonöt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Alapításuk óta a galéria több mérföldkövet is maga mögött tudhat: történetükhöz több magyar aukciós rekord fűződik, valamint az évek során sikerült olyan újításokkal is megjelenniük, amelyek rájuk irányították a figyelmet a magyar műtárgypiacon. A galéria vezetését fokozatosan
Kína Oroszországnak öltözött idén Halloweenre?
strategy

Kína Oroszországnak öltözött idén Halloweenre?

Éppen csak elkezdte Európa kisöpörni az orosz medvét a spájzból, amikor észrevette, hogy van még ott egy távolabbi, kevésbé harcias panda is. Tudtunk a létezéséről, kapcsolatot is létesítettünk vele, de olybá tűnik, igényt tart azokra a falatokra, melyek eddig a pufajkás barnamedvét illették meg. Selyemben fogant frigy Hiba lenne azt
130 éves kunyhóból készült ragyogó erdei kabin a cseh hegyek szívében
cseh design

130 éves kunyhóból készült ragyogó erdei kabin a cseh hegyek szívében

A múlt hagyományos és napjaink modern cseh építészetének különleges találkozását tapasztalhatja meg az, aki belép a Jizera-hegység ölelésében eldugott erdei kabinba. Roppan a hó a lábunk alatt, ahogy a szaunából átsétálva a Glass Cabin csillogó üvegfalainak fényjátékában gyönyörködhetünk. A mjölk architekti stúdió a kunyhó átalakításánál kiemelten ügyelt arra, hogy megőrizze