Történetek a Kaukázusból, öt grúz fotós szemén keresztül | TOP 5

Történetek a Kaukázusból, öt grúz fotós szemén keresztül | TOP 5

Grúzia az elmúlt évtizedekben rengeteg esemény és változás tanúja volt, amelyek az egész ország életét befolyásolták. Mai válogatásunkban öt grúz fotóst mutatunk be, akik a közös történetük egy-egy szegletét örökítették meg.


Daro Sulakauri

Daro tizennégy évesen kezdett el fotózni, munkája attól kezdve organikusan fejlődött és változott. Első projektje a grúziai Pankisi-szurdokban élő csecsen menekültek mindennapjait dokumentálta, ez a terület akkoriban az egyik legveszélyesebbnek számított. Magánemberként is minél többet szeretett volna megtudni kutúrájukról és hagyományaikról, tekintettel dédnagyanyja örökségére, aki szintén csecsen volt. Ezt az időszakot örökíti meg a Terror Incognita 2008-as fotósorozata.

Terror Incognita. 2008

A kezdeti sikereken felbátorodva vágott bele további projektjeibe, ilyen A fekete arany, amely a grúz bányászok életét dolgozza fel, illetve A kamaszkortól megfosztva sorozata, ami a fiatalkori házasságok Grúziában mai napig is elterjedt hagyományát járja körül.

Jelenleg egy okfeltáró munkán dolgozik, ami Grúzia közelmúltjának egyik legszörnyűbb bűncselekményét fedi fel: a kilencvenes években és a kétezres évek elején többezer csecsemőt nyilvánítottak halottnak születéskor, hogy utána a feketepiacon adják őket örökbe pénz fejében.

A kamaszkortól megfosztva. 2014-2016
A kamaszkortól megfosztva. 2014-2016

Natela Grigalashvili

Mielőtt Tbilisibe költözött tanulni, Natela Grigalashvili egy kis faluban nőtt fel a hegyek között. Fotói visszatérő témái a grúz falvak, amelyek egyre inkább kiürülnek.

A grúz nomádok utolsó napjai sorozat az Adzsaria tartománybeli nomád közösségek életét mutatja be, akik a hegyek között tengetik mindennapjaikat. Sok esetben az egyetlen jövedelmük állattartásból származik. A globalizációnak köszönhetően egyre többen költöznek városokba, így az a hagyományos életmód, amelyet ilyen hosszú ideig képesek voltak fenntartani, eltűnőben van. Natela immár kilencedik éve örökíti meg a közösség életét. Elmondása szerint a találkozások épp olyan fontosak neki, mint a fotók, amiket elkészíthet.


Guram Tsibakhashvili

Tsibakha – mert becenevén csak így emlegetik – 1960-ban született, majd a kortárs grúz művészvilág egyik legfontosabb szereplőjévé és dokumentálójává vált. A kilencvenes években rengeteg képet készített a korszak híres művészeiről és extravagáns életstílusukról.

Elmondása szerint rengeteget tanult ebből a közegből, egészen a technikai részletektől kezdve – például, hogy hogyan kell egy jó kompozíciót összeállítani – az élet felé tanúsított attitűdön át. Úgy gondolja, hogy a legjobb módja, hogy megismerjük egy művész belső világát, az az, ha műtermében készítünk róla képeket.

Dimitri Eristavi festő és grafikus. 1995
Edmund Kalandadze festő. 1995
Iliko Zautashvili művészettörténész és kurátor. 1995

David Meshki

David 1979-ben született Grúziában. Miután megszerezte hidroökológia diplomáját, mégis a fotográfia mellett döntött, bár először dokumentumfotózással foglalkozott. Munkái visszatérő témája a mozgás. Ősélménye ezzel kapcsolatban édesapja munkájához köthető, aki a nyolcvanas évek alatt a nemzeti gimnasztikai csapat edzője volt. Ennek köszönhetően sokat utazott, ami a szovjet éra alatt még nagy kiváltságnak számított, így David a világ számos szegletét megismerhette.

Egyik legnagyobb projektjében a Tbilisi deszkás világot térképezi fel, amiből egy dokumentumfilm is készült When the Earth Seems to be Light (2015) címmel. Jelenleg Berlinben él és dolgozik.

Prayer. 2020

All Saints. 2021

Dina Oganova

Dina szabadúszó dokumentumfotósként tevékenykedik, leginkább olyan témákból készít hosszú távú projekteket, amelyek közel állnak a szívéhez. Nagyon fontos számára az egyenlőség, hite szerint egyetlen vallás létezik, a szeretet. Kifejezetten szeret olyan embereket fotózni, akikhez szoros érzelmi kapocs fűzi és fontosak neki. Témáit nem keresi, hanem engedi, hogy azok találják meg őt.

I Am Georgia című sorozatán 2007-ben kezdett el dolgozni, amiben kedvenc témáját, Grúzia sokszínűségét dolgozza fel. Az országról úgy gondolja, hogy minden színtéren különleges, és nem csak azért, mert hazájának nevezheti.

Szenvedélye a limitált kiadású könyvek szerkesztése, ugyanis szereti, ha a képeket fizikai valójukban tarthatja kezében, ahelyett, hogy egy képernyőn nézné őket.

I Am Georgia. 2007

Borítókép: Natela Grigalashvili

Daro Sulakauri | Web | Instagram
Natela Grigalashvili | Web | Facebook | Instagram
Guram Tsibakhashvili | Facebook | Instagram
David Meshki | Instagram
Dina Oganova | Web | Facebook | Instagram

Forrás: darosulakauri, inframe, atinati, metalmagazine, calvertjournal, dikarka, upphotographer

továbbiak
Összeállt a Paloznaki Jazzpiknik teljes line-upja
lifestlye

Összeállt a Paloznaki Jazzpiknik teljes line-upja

Az egyik leghangulatosabb magyar minifesztivált a legendás Nik West és Rick Astley nyitja, de több tucat előadó érkezik még augusztus 3. és 5. között a Balaton partjára. Nincs is jobb hely Magyarországon nyáron a Balatonnál – hát még akkor, ha a csodás látványhoz és kellemes időhöz némi jazz is társul! A
Fülben rejlő inkluzivitás – bemutatkozik a hEarrings | Dress-coding
design

Fülben rejlő inkluzivitás – bemutatkozik a hEarrings | Dress-coding

Ha itthon inkluzív designról van szó, akkor a Dress-coding csapata kikerülhetetlen. Legyen az stílusosan kényelmes fűző vagy egyedi készítésű alkalmi ruha egy Down-szindrómás festőművész számára, a társadalmi érzékenyítés és az innováció kéz a kézben járnak egymással. Legújabb projektjükben pedig a hallássérülteket érintő problémákra reagálnak. Ezzel kapcsolatban Solti Emesét, a Dress-coding
A 2023-as Zlin Design Week bemutatja az inspiráló „Design for All” kiállítást
design

A 2023-as Zlin Design Week bemutatja az inspiráló „Design for All” kiállítást

A Zlin Design Week fesztivál május 3. és 10. között ismét friss lendületet hoz a design világába. A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál inspiráló programja Zlín különböző helyszínein avatja be a látogatókat az egyetemes design elveibe. A fesztivál minden vendég számára lehetőség a találkozásra és arra, hogy felfedezzék, hogyan befolyásolja