Fülben rejlő inkluzivitás – bemutatkozik a hEarrings | Dress-coding

Fülben rejlő inkluzivitás – bemutatkozik a hEarrings | Dress-coding

Ha itthon inkluzív designról van szó, akkor a Dress-coding csapata kikerülhetetlen. Legyen az stílusosan kényelmes fűző vagy egyedi készítésű alkalmi ruha egy Down-szindrómás festőművész számára, a társadalmi érzékenyítés és az innováció kéz a kézben járnak egymással. Legújabb projektjükben pedig a hallássérülteket érintő problémákra reagálnak. Ezzel kapcsolatban Solti Emesét, a Dress-coding kommunikációs munkatársát kérdeztük.


A Dress-coding fő célkitűzése, hogy innovatív projektek megvalósításával népszerűsítsék az inkluzív és adaptív tervezést a kreatív fiatalok körében. Projektjeikben közös, hogy speciális igényű személyek számára készítenek személyre szabott termékeket, missziójukat pedig az Európai Szolidaritási Testület támogatja. A pályázat alapú működés előnyeiből fakadóan lehetőségük van a kísérleti ötletek megvalósítására, így projektjeiket az inkluzivitáson túl átszövik az újragondolt munkafolyamatok is.

Orvosi segédeszköz, mint ékszer?

A 2010-es évek elején nagy elánnal jött divatba a dioptria nélküli szemüveg, amely a funkcionális feladatot hátrahagyva az esztétikai értékre helyezte a hangsúlyt. Ma már megannyi szín, forma és stílus közül választhatjuk ki szemünk legfőbb segédeszközét, amely manapság sokkal inkább ékszerként van számon tartva. De mi lenne, ha más speciális igényekre is kiterjesztenénk, hogy az esztétikum prioritás legyen? Ahogyan az eddigi ötletek, így a jelenlegi is saját és közvetlen ismerősök tapasztalásaiból született meg a gondolat: a Dress-coding csapat oszlopos tagja Papp Eszter, hallássérült, aki az ELTE szociális munka szakán kiemelten foglalkozott azzal, hogy a művészet eszközeivel hogyan lehet vonzóbbá tenni a hallókészülék viselését az érintetteknek. Mivel a Dress-coding számára a design a legfontosabb kommunikációs eszköz, így a lehetséges tervezői megoldásokkal járták körül ezt a problémát.

Mivel már lassan három éve tevékenykedünk az adaptív design területén, ezért már számtalan alkalmunk nyílt arra, hogy az érintetteket megéléseikről kérdezzük. Ez számunkra is megkönnyíti a témaválasztást, illetve biztosak lehetünk benne, hogy valós problémával kezdünk el foglalkozni. Olyasmivel, aminek biztosan konkrét hatása lesz a tervezés alanyára, de remélhetőleg szélesebb körben is elindít változásokat. Miután meghatároztuk a fókuszt, felkértük Kiss Balázs Ágostont, hogy együttműködjön velünk a hallókészülék-ékszer megtervezésében. Szerencsére el is vállalta, és ekkor kezdődött a megfelelő alany keresése. Nyílt felhívás során kerestünk olyan érintettet, akivel és akinek tudunk egy személyre szabott ékszert tervezni. Több jelentkezővel beszélgettünk, így kezdtünk el végül Tóth Noémivel dolgozni, akinek kezdettől fogva tetszettek Balázs extravagáns ékszerei és aki nem félt felhívni a figyelmet a hallókészülékére” – árulta el a projekt elindulását megelőző lépésekről Emese.

Kapcsolatteremtés egy kis csavarral

Az emberek sokszor nem veszik észre, hogy nem hallok. Néha jó lenne burkoltan jelezni a külvilág felé, hogy szükségem van arra, hogy figyelmesen kommunikáljanak velem. Az emberek bátrabban kérdeznek a hallókészülékem díszítéséről, mint a készülékről, és úgy érzem jobban ki lehetne aknázni az ebben rejlő lehetőségeket” – osztja meg meglátásait Eszter, mint érintett személy. Ez a szemléletmód a hallóékszert a funkcionális szerepeken túl egy újabb minőségbe helyezi. Az ékszer minőségi formatervezése és szerves összekapcsolódása a készülékkel üzenetet közvetít: a hallásakadály nem titkolnivaló probléma, a hallókészüléket pedig bátran lehet viselni, díszíteni és megmutatni. Így a kezdetleges segédeszköz, majd trendi kiegészítővé avanzsált hEarrings szimbolikusan is párbeszédet kezdeményez és kapcsolódást közvetít a külvilággal.

Innovatív lépések egy jobb világ felé

A Dress-coding progresszív habitusából fakadóan korábban már kísérletezett különféle innovációkkal, így jött létre például 2021-ben az NFT-ruhakollekció, amihez Sőrés Lia Down-szindrómás festőművész intenzív mintáit használták fel. A munkafolyamatokat a fenntarthatóság és a digitális gyártástechnológiák népszerűsítése érdekében 3D-modellező programmal készítették, ami ebben a projektben is folytatódott.

„A hallókészülék-ékszer esetében ugyancsak 3D-szkennelést alkalmaztunk, ami által könnyen létrehozhatjuk a fül részletes digitális mását. A szkennelést digitális tervezés és modellezés követte, a végső ezüstékszer pedig 3D-nyomtatással, majd viaszveszejtéssel készült el. Kiss Balázs Ágoston ékszertervezői munkájában a fizikai mellett kiemelten nagy jelentősége van a virtuális térnek is, hiszen digitális tárgyalkotónak tanul a MOME-n, 3D-modellezéssel és kortárs digitális gyártási technológiákkal foglalkozik. A digitális tervezés lehetővé teszi, hogy kevesebb gyártási hulladék keletkezzen” – hívták fel a figyelmet a Dress-coding munkatársai.

A korábban említett Tóth Noémi aktívan részt vett a tervezői folyamatokban, így érintettként a megvalósult darab az ő pontos méreteire készült. Ez a prototípus egy lehetőség, ami az előszobája lehet egy nagyszabású projektnek, amikor ezt tömeggyárthatóvá teszik. Bár erre egyelőre még várnunk kell, azonban a Dress-coding igyekszik megteremteni ennek a lehetőségét.


Fotók: Hegyháti Réka
Dress-coding | Web | Facebook | Instagram | YouTube

továbbiak
Jared Pike liminális kozmosza | #DIVE
design

Jared Pike liminális kozmosza | #DIVE

Veled is megesett már, hogy egy bizonyos helyen, vagy akár egy kép láttán egyszerre öntött el az ismerősség és az idegenség érzése? Jared Pike vizuális művész medencéi ilyen kísérteties hangulatot keltenek legtöbbünkben, ezzel csatlakozva a liminális terek panteonjához. Dive in! Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és
A 2023-as Zlin Design Week bemutatja az inspiráló „Design for All” kiállítást
design

A 2023-as Zlin Design Week bemutatja az inspiráló „Design for All” kiállítást

A Zlin Design Week fesztivál május 3. és 10. között ismét friss lendületet hoz a design világába. A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál inspiráló programja Zlín különböző helyszínein avatja be a látogatókat az egyetemes design elveibe. A fesztivál minden vendég számára lehetőség a találkozásra és arra, hogy felfedezzék, hogyan befolyásolja
Az európai vonat már rég elment—interjú Aleksandar Nacevvel
strategy

Az európai vonat már rég elment—interjú Aleksandar Nacevvel

Valószínűleg elszalasztottuk a momentumot — mondta Aleksandar Nacev, észak-macedón szakértő a Hype&Hyper-nek a Nyugat-Balkán uniós integrációjával kapcsolatban. Interjú a „bővítési fáradtságról,” a bolgár zsarolásról és a NATO-csatlakozásról. A Nyugat-Balkán európai integrációja az elmúlt évtizedben meglehetősen lelassult. Ön is kezd belefáradni? Valóban egy nagyon hosszú és kimerítő folyamatról beszélünk. Néhány nappal