Történetek nem csak a fa alá | Hype&Hyper könyvajánló

Történetek nem csak a fa alá | Hype&Hyper könyvajánló

Már egészen kevés idő van hátra az év végi hajrából, így hamarosan lassíthatunk kicsit, és időt szakíthatunk olyan dolgokra, melyeket egész évben halogattunk. Ilyen lehet egy izgalmas vagy tanulságos, szórakoztató vagy éppen sorsfordító történet elolvasása, így most a Hype&Hyper csapatának tagjai olyan könyveket ajánlanak, amelyek remek társaságot nyújthatnak a két ünnep között, sőt, akár last minute karácsonyi ajándéknak is jók lehetnek!


Térey János: Káli holtak

Ezzel a választással megragadom az alkalmat, hogy egyszerre két dolgot ajánljak: Térey János Káli holtak című könyve (annyira gyönyörű hangzása van a címének!) az a típusú kötet, ami berántja az embert, ezért szerintem tökéletes kikapcsolódást nyújt a karácsonyi szünetben. És ugyanez igaz a belőle készült színdarabra is, ami a Katona Kamrában látható. A sztoriról annyit, hogy szerintem bárki, aki kapcsolódik napjaink hazai művészéletéhez, fog tudni azonosulási pontokat találni, de annak is lesznek ismerős karakterek és problémák, aki csak simán megpróbált üres törölközőhelyet találni az elmúlt években a Balaton-felvidék valamelyik strandján (és nem sikerült neki). A főszereplő szupersztár-piedesztálra emelt színész, Csáky Alex dilemmáját, azaz a száz helyre való megfelelési kényszer vs. önazonosnak maradás problematikáját sem kell sokat ecsetelni a huszas éveik végét, harmincas éveik elejét taposó kollégáknak, szóval nekik valószínűleg jól fog esni egy kis magukra ismerés.

Gyöngy Orsi, főszerkesztő


Csepella Olivér: Nyugat + zombik

Nem vagyok egy nagy képregényolvasó, de teljesen egyértelmű volt, hogy ez a könyv egy „must have” darab, úgyhogy lecsaptam rá az Írók Boltjában, később pedig egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával dedikáltattam is Olivérrel (még egy Karinthy-fejet is rajzolt nekem). Imádom, hogy ennyire elborult és vicces! Ez az a könyv, amin hangosan lehet röhögni! Ahogy mondani szoktam: full ufó! És én az ilyeneket nagyon szeretem.

Mayer Kitti, szerkesztő, projektmenedzser


Design and Digital Interfaces: Designing with Aesthetic and Ethical Awareness
Ben Stopher, John Fass, Eva Verhoeven, Tobias Revell

Siritől a Facebookon át a Google-ig megannyi olyan digitális interfésszel találkozunk, amelyek befolyásolják, hogy hogyan érzünk, gondolkozunk és viselkedünk. Az idén nyáron megjelent Design and Digital Interfaces szerzői szerint társadalmi, etikai, politikai és esztétikai szempontból is nagy felelősség, mit hoz létre az a designer, aki interfésztervezésre vállalkozik. A kis sárga könyv kötelező olvasmány grafikusoknak és UI/UX designereknek, de azok sem fogják unni, akik szeretnének a leggyakrabban pörgetett felhasználói felületek társadalmi és kulturális hatásairól többet megtudni.

Viski Noémi, szerző, gyakornoki projektkoordinátor


Szerhij Zsadan: Depeche Mode

Történetünk 1993 nyarán játszódik Harkovban, Kelet-Ukrajnában, két világ és két kor között. Ukrán kamaszok egy csoportja próbálja menteni a menthetőt a posztszovjet őrületben, kalandos életük pedig bemutatja azt a kelet-európai zent, ami mindannyiunkban benne él. A harkovi gyártelepről a fakunyhós vidékre kísér minket az elektricska, abszurd helyzeteketben bemutatva a felnőtté válást és a becsületet. Szerhij Zsadan, korunk egyik legnagyobb ukrán szerzője kalauzol el minket a “senki földjére”.

Heincz Barnabás, szerző


Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története & Evelyn Tribole, Elyse Resch: Intuitive Eating

Két könyvet is ajánlanék. Stephen Le antropológusként járja a különböző kultúrákat azért, hogy a helyiekkel együtt tárja fel kulináris hagyományainkat, mindezt olvasmányos, szórakoztató módon rögzítve. Az Intuitive Eating könyvet (aminek egyébként épp készül a magyar fordítása) azért ajánlom, mert ezt a forradalmi szemléletmódot megismerve az ember megtanulja, hogyan számoljon le az étkezés körüli stresszel, ami a karácsonyi időszakban extrán jól jön.

Geiger Bianka, szerző


Paul Auster: 4321

Paul Auster majd ezer oldalas, négy történetből összefonódó szövegfolyamát két éve az ünnepek környékén végeztem ki, de most újra megjött hozzá a kedvem. A szerzőre sok mindenben kísértetiesen hasonlító, ám elvileg mégsem önéletrajzi ihletésű Archie Ferguson a negyvenes évek Amerikájába születik. Gyerekkorától indulva aztán nem kevesebb, mint négy féle életszcenárióját követhetjük végig, amik sokszor egészen apró véletlenek mentén csúsznak el egymás mellett. A mi lett volna ha ihletésű párhuzamos történetek, nemcsak a főszereplő többirányú személyiségfejlődéséről és emberi kapcsolódásairól szólnak, hanem az írással kapcsolatos különleges viszonyáról is, ami minden egyes életútjában megjelenik valamilyen formában. Emellett pedig a 20. század Amerikájában kaphatunk betekintést, többek között polgár jogi és diákmozgalmak forgatagába. Minél gyorsabban olvassa az ember, annál inkább alkot kerek egészet a cselekmény.

Gollob Lilla, szerkesztő, szerző


James Nestor: Lélegzet

Meggyőző érvekkel támasztja alá azt, amit az egészségügyi ellátórendszer nem érzékel és egyszerű technikákkal, egzakt tényekkel igazolja a helyes légzés egészségügyi és lélektani pozitív hatásait.

Weöres Sándor: A teljesség felé

Gimnázium óta meghatározó olvasmány számomra, egész évben az ágyam mellett tartom. Néha csak ráhangolódom és kinyitom valahol, aztán figyelmesen elolvasom újra a sorokat, aztán mindig meglepődöm, hogy mennyire hihetetlenül jó az egész.

Kovács Nicolett, projektmenedzser


Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Márai Sándor egyik remekműve, amely élesen rávilágít a barátságra, a hűségre és az árulásra egyaránt. Szemünk előtt rajzolódik ki a hagyományos erkölcsi értékekhez kapcsolódó világnézet válsága és megrendülése.

Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

Testközelből mutatja be egy kapcsolat mélységeit és magasságait, küzdelmet egymással. A múlt árnyai, a jelen problémai és a jövő kérdései örvényként húzzák be az olvasót. Az érzelmi dinamikák magával ragadóak de egyben fájóak és realisztikusak.

Horávth Eszter, account director


Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Én egy számomra meghatározó könyvet ajánlanék, ami kissé groteszk, de lenyűgöző képet fest a húszas-harmincas évek Oroszországáról. Egyedülálló módon mutatja be nekünk Jézus történetét és a Sátán megjelenését. Egyszerre mese és varázslat.

Gáspár Vera, szerkesztőségi asszisztens

továbbiak
Templomokkal mesél a Dunakanyar történeteiről Zubreczki Dávid új könyve
east

Templomokkal mesél a Dunakanyar történeteiről Zubreczki Dávid új könyve

Az ország legnagyobb bazilikája, az Oszmán Birodalom legészakabbra felépült dzsámija vagy a magyar reneszánsz építészet világviszonylatban is jelentős alkotása – Zubreczki Dávid „építészeti mesemondó” kíséretében ismét sétálhatunk egy jót, ezúttal Magyarország egyik legszebb vidékén, a Dunakanyarban. A Templomséták Budapesten kötet folytatásaként megjelent a Templomséták a Dunakanyarban építészeti útikalauz! A Dunakanyarba látogatni
Karácsonyi menü a régió tradicionális fogásaiból – étteremajánlóval | TOP 5
gasztronómia

Karácsonyi menü a régió tradicionális fogásaiból – étteremajánlóval | TOP 5

Karácsonykor a hagyományok különösen előtérbe kerülnek. Jobban vágyunk a szokásos ízekre és illatokra, hiszen a várva várt, meghitt légkör nélkülük nem teljes. A tradíciókat mindenhol őrzik, de eltérő módon – ezúttal a régió sajátos fogásaiból szemezgettünk, melyekből egy egész karácsonyi menü állt össze. A felsoroltakhoz hagyományos éttermek ajánlásával készültünk még az
Régi szélmalmot alakítottak lakóházzá Lengyelországban
design

Régi szélmalmot alakítottak lakóházzá Lengyelországban

A funkciójukat vesztett, használaton kívüli épületek újragondolása mindig izgalmas kihívás az építészek számára. A kreatív megoldásoknak és az innovatív technológiáknak hála ma már szinte bármilyen elhagyatott, vagy rossz állapotban lévő építmény lakhatóvá válhat. Így történt ez a lengyelországi Lublin városának szomszédságában található szélmalom esetében is, amit az o4architekci profi csapata