Templomokkal mesél a Dunakanyar történeteiről Zubreczki Dávid új könyve

Templomokkal mesél a Dunakanyar történeteiről Zubreczki Dávid új könyve

Az ország legnagyobb bazilikája, az Oszmán Birodalom legészakabbra felépült dzsámija vagy a magyar reneszánsz építészet világviszonylatban is jelentős alkotása – Zubreczki Dávid „építészeti mesemondó” kíséretében ismét sétálhatunk egy jót, ezúttal Magyarország egyik legszebb vidékén, a Dunakanyarban. A Templomséták Budapesten kötet folytatásaként megjelent a Templomséták a Dunakanyarban építészeti útikalauz!

A Dunakanyarba látogatni számos okunk lehet, de a természetjárás és kirándulás közben érdemes itt elidőzni a vidék építészete, képzőművészete és történelme miatt is. Zubreczki Dávid új könyve mindezt könnyed, zsebbe csúsztatható méretben tárja elénk, érdekes háttérinformációkkal kiegészítve. „Gyakorlatilag már a Templomséták Budapesten megírása közben felmerült, hogy jó lenne valamilyen módon folytatni a kirándulást. Olyan tájegységet kerestünk tehát a könyvet kiadó Kedves Lászlóval, amely elég kicsi ahhoz, hogy »beleférjen« egy kötetbe, ugyanakkor elég változatos és izgalmas is a templomépítészete. A Dunakanyar pedig pont ilyen” – emelte ki Dávid.

Váci Szent Kereszt ferences templom

A könyv szerzője bár Budapesten nőtt fel, mindemellett egyéb személyes tényezők is inspirálták a helyszínválasztásban. „Az általános iskolában nagyon lelkes madarász voltam, így szinte hetente megfordultunk a Dunakanyar valamelyik részén. Nagyokat kirándultunk a Visegrádi-hegységben és a Börzsönyben, a Duna-partról teleszkóppal figyeltük télen a vízimadarakat, nyáron pedig a Szentendrei-sziget déli csücskébe jártunk gyűrűzőtáborba. Az építészet szeretete csak később jött, de a tájat azt már nagyon hamar a magaménak éreztem” – tette hozzá.

Az útikalauz célja ugyanaz, mint az előző, Budapestről szóló köteté volt: felhívni a figyelmet arra, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül, vagy akár egy nem hívő számára is csodálatos építészeti, képző- és iparművészeti, kultúrtörténeti emlékeket jelentenek ezek az épületek. Így a szerb ortodoxok elbűvölő barokk templomai épp úgy helyet kaptak a könyvben, mint a kétszáz éves református templomok, szőlőhegyek kápolnái, középkori kolostorok titokzatos romjai vagy a kortárs építészet egyedülálló alkotásai. A felsorakozó több mint százötven templom és kápolna olvasmányos ismertetőit pedig Bődey János fotográfiái teszik teljessé. „A Dunakanyar-kötet egyedi hangulata neki köszönhető, számomra tökéletesen adta vissza mindazt, amit ez a tájegység jelent. Éppolyan markáns lett a könyv megjelenése, mint a budapestié volt, amit egy másik remek fotós, Gulyás Attila képei illusztráltak” – jegyezte meg Dávid.

Templomséták a Dunakanyarban, részlet

Összehasonlítva az első kötetben bejárt Budapesttel, a Dunakanyarban sokkal kisebb a huszadik és huszonegyedik századi épületek aránya. „Ez a környék – leszámítva a főváros agglomerációját – ebben az időben már nem fejlődött ugrásszerűen, nem volt szükség olyan sok új templomra. Ennek megfelelően viszont páratlanul értékes építészeti emlékei vannak a tizennyolcadik és a tizenkilencedik századból. Más a vallási összetétele is, mint a fővárosnak, például jóval több szerb ortodox élt itt egykor. Művészetük – elsősorban a templomaik berendezése – páratlan kincse a Dunakanyarnak. Ha még korábbra nézünk vissza, akkor ez a tájegység a Magyar Királyság központja volt évszázadokon keresztül. Bár többnyire csak romok maradtak meg a középkori építészetből, még azok is egyedülálló értéket jelentenek. A sort pedig hosszan lehetne folytatni” – részletezte Dávid. Az új kötetben viszont nemcsak a legek, hanem az egészen apró épületek is hangsúlyossá válnak: a Dunakanyarban ugyanis több nagy nevű építész egészen kis kápolnája is felfedezhető – köztük szerepel Feszl Frigyes, a Vigadó, Giergl Kálmán, a Zeneakadémia és Czigler Győző, számos budapesti palota tervezője is.

A könyv felépítése igyekszik követni a Templomséták Budapesten könyvben megalkotott szerkezetet: az egyes városokban megtalálható épületek legfeljebb öt kilométeres sétákra vannak felfűzve. Ezúttal is találhatunk benne kifejezetten bringás útvonalat (a Szentendrei-szigeten) és gyalogtúrákon érinthető helyszíneket (a Visegrádi-hegységben és a Börzsönyben). Mivel a Duna-menti falvakat nem lehet végigsétálni, ezek utazásokként kerültek be a könyvbe – szerencsére sok lehetőség közül válogathatunk, hogy ezeket mivel szeretnénk bejárni: bringával, autóval, hajóval, kajakkal, kenuval vagy busszal, HÉV-vel vagy akár vonattal is.

Esztergomi Fájdalmas Szűz Kápolna
Ciszterci Monostor Kismaroson
Szokolyai Baptista Imaház
Szentendrei Evangélikus templom

A Templomséták a Dunakanyarban kötetet számos könyvesboltban kapható vagy a szerző honlapjáról is beszerezhető.

Fotók: Bődey János

Zubreczki Dávid | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A dunakeszi specialty kávézótól a tökéletes halászlé-élményig | Piqniq pakk – 1. rész
community

A dunakeszi specialty kávézótól a tökéletes halászlé-élményig | Piqniq pakk – 1. rész

Hogyan indíts gasztroblogot? Érdemes-e kávézót vagy pékséget nyitni az agglomerációban? Milyen helyet keress fel, ha kulináris élményre vágysz a Tisza-tónál? És mi kell a tökéletes halászléhez? Mindez kiderül a friss és ropogós, most debütáló Piqniq pakkból! PODCAST: A pék, a specialty kávés és az agglomeráció 2020-ban több mint 80.000
Karácsonyi menü a régió tradicionális fogásaiból – étteremajánlóval | TOP 5
gasztronómia

Karácsonyi menü a régió tradicionális fogásaiból – étteremajánlóval | TOP 5

Karácsonykor a hagyományok különösen előtérbe kerülnek. Jobban vágyunk a szokásos ízekre és illatokra, hiszen a várva várt, meghitt légkör nélkülük nem teljes. A tradíciókat mindenhol őrzik, de eltérő módon – ezúttal a régió sajátos fogásaiból szemezgettünk, melyekből egy egész karácsonyi menü állt össze. A felsoroltakhoz hagyományos éttermek ajánlásával készültünk még az
Van karácsony Kevin nélkül? | Hype&Hyper ünnepi filmajánló
community

Van karácsony Kevin nélkül? | Hype&Hyper ünnepi filmajánló

Akik kicsit kritikusabban állnak a témához, azok azt szokták mondani, hogy aki legalább egy karácsonyi filmet látott, az már mindet látta. A Hype&Hyper csapata azonban próbálta a lehető legtágabban értelmezni az ünnepi filmek témakörét, így krimi, mesefilm, igazi klasszikus, vígjáték, sőt, még akciófilm is került a listára. Az ünnepekre