Úgy jó, ha furcsa: a bohókás kerámiák korszaka – Interjú Malwina Konopackával

Úgy jó, ha furcsa: a bohókás kerámiák korszaka – Interjú Malwina Konopackával

A tökéletes lakberendezési tárgy ma már több mint egy dísz, vagy csak egy funkcióját ellátó eszköz, a kettőnek együtt kell működnie, és esztétikai szempontból szinte a legfontosabb, hogy ki kell tűnnie a tömegből. Ha ezek az elvárások teljesülnek, a határ a csillagos ég a stílust és formát illetően, amit az alkotók kreatív és sajátos elméje tesz lehetővé. Malwina Konopacka tervező és illusztrátor, illetve keramikus, az OKO kerámiacsalád megálmodója és alkotója. Ismerjétek meg jobban a bohókás kerámiák készítőjét! Interjú!


Malwina kerámiái mind kézzel festve, limitált kiadásban készülnek, fokozva a már ránézésre sem hétköznapi munkáinak egyedi jellegét. Malwina Varsóban diplomázott formatervezésből, majd Berlinben illusztrátornak tanult, kerámiáiban pedig a művészeti irányok tökéletes összjátéka és kibontakozása testesül meg. Nemcsak, hogy merészen formálja alkotásait, de illusztrátor múltja teszi teljes egésszé a mókás hangvételű tárgyakat: kézzel festett felhők és pöttyök, smiley és Mickey egér fejek néznek vissza a teljes művészeti értéket képviselő tárgyakról. A végeredmény bár a játékosság és gyermeki szabadság tárgyi megtestesítője, semmiképpen sem mondható infantilisnek.

Illusztrátor és tervező is vagy, de mikor döntöttél úgy, hogy kerámiákat szeretnél készíteni?

Ipari formatervezést tanultam a Varsói Képzőművészeti Akadémián, ott vettem részt kerámiaórákon. Nagyon szerettem! Aztán másfél évig voltam Berlinben, ott illusztrációt tanultam. Az egy nagyon jó, inspiráló időszak volt.

A tanulmányaim után pár évig csak illusztrátorként és grafikusként dolgoztam, de hiányzott a 3D. Végül visszatértem az OKO vázához, amit a tanulmányaim végén terveztem meg. Ez a váza lett a vászon az illusztrációimhoz, így a két kedvenc terepemet kombináltam.

Hogyan jellemeznéd az alkotói stílusodat?

Nagy színes kerámiatárgyak: a formatervezés és a művészet keveréke. Az elején ez inkább a kerámiák és az illusztrációk keveréke volt, de mára egyre inkább az egyszerűbb mintákat követem (mint például a NUDE kollekció: nyers vázák, melyeken csak belül van máz). Ismétlődő formákkal játszom, melyeket egymással kombinálok, hogy egy teljesen új születhessen meg. Ezért hívtam az OKO kerámiacsaládnak. A személyes kedvencem a TOTEMS – az OKO kerámiacsalád összes elemének ötvözete.

Mi inspirálja a kerámiáid izgalmas és játékos formavilágát?

Az OKO váza volt az első, és az volt az ötlet, hogy valami olyat hozzak létre, ami valamilyen csavarral és színnel illeszkedik. Az OKO váza 42 cm magas orsó alakú, homorulatokkal. Majd következett a TERESA váza, mely ugyanazon az ötleten alapult, de kétszer nagyobb.

Aztán az OKO kerámiacsalád elkezdett bővülni olyan vicces elemek hozzáadásával, mint a perec, a fánk és a labda forma – elkezdtem igazán játszani velük.

Szerintem az inspiráció bárhonnan jöhet. Elkezdtem ezt a nyelvet beszélni a kerámiáimmal, most pedig keverem őket és játszom velük.

Gyakran látni mintákat a kerámiáidon, nagyon szép érzékkel és ízléssel elkészítve – ezeket is te magad tervezed? Ilyenkor a mintavilág vagy a forma gondolata születik meg előbb?

Kezdetben csak egy forma volt – az OKO váza. Tehát az első kollekcióknál különböző témák voltak, illusztrációkkal, ezen az egy formán. Mára már van: OKO váza, TERESA váza, NANA váza, IRENA váza, MIKI váza, ANIELA tál, MiniANIELA tál és KRYSTAL váza. Olyan mintákat tervezek, melyek némileg befolyásolják az egyes formákat – néha aszerint, hogy kiemeljen egy specifikus formát, de van, hogy pont egy teljesen ellentéteset csinálok, hogy abszolút más hatást érjek el. A MIKI váza például azért készült el, mert volt a fejemben egy minta, és ahhoz volt szükségem egy felületre, amire aztán dekorálhatok.

Ilyen sokrétű művészként mik a terveid a (közel)jövőre nézve?

Továbbra is kerámiákkal foglalkozom, új termékek után kutatva: ilyenek a gyertyatartók és a lámpák. Emellett továbbra is készítek totemeket és vázákat néhány újabb formában – amelyek egyre inkább hasonlítanak szobrokra, mint ipari formákra. Éppen egy új formán gondolkodom és szeretnék új kollaborációkat létrehozni, hogy új technikákat ismerjek meg. Nagyon izgatott vagyok a jövő miatt!

Fotók: Eloise Dufour

Malwina Konopacka | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A hét kedvenc enteriőrjei_87
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_87

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. A városi loftok és modern otthonok, valamint egy mallorcai nyaraló mellett e heti válogatásunkból az is kiderül, hogyan lehet dolgozni egy hotelből. Íme:
Jövő héten indul a Budapest Fashion & Tech Summit
divat

Jövő héten indul a Budapest Fashion & Tech Summit

A Budapest Fashion & Tech Summit Közép-Európa első Metaverzumban létrehozott virtuális showroomjával és NFT értékesítéssel érkezik, valamint egy világhírű divatikon is tiszteletét teszi az eseményen. A program december 1-2. között kerül megrendezésre. Az innováció, fenntarthatóság és tudásmegosztás fontosságát hangsúlyozó rendezvényen kiemelten törekszenek arra, hogy a V4-es országok képviselőinek bevonásával megerősítsék a
Egy évtized kalandjai – Tíz éves az YKRA
design

Egy évtized kalandjai – Tíz éves az YKRA

Idén ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját az YKRA. A brand fennállásának erre a kerek és igencsak meghatározó jubileumára nosztalgikus visszatekintéssel és egy új kollekcióval is készült. A most debütáló “BACK TO THE ROOTS” kollekció visszarepít minket a márka elmúlt éveibe és felidézi a megannyi közösen átélt kalandot. A mintákat Csordás Levente