Új arculatot kap Prága tömegközlekedése | superlative.works

Új arculatot kap Prága tömegközlekedése | superlative.works

Modern, letisztult, logikusan építkező és közérthető – e szavakkal jellemezhetnénk legjobban a prágai tömegközlekedés új arculatát. Pályázati anyagában a nyertes superlative.works stúdió olyat tett le az asztalra, ami után mi is megnyalnánk mind a tíz ujjunkat.

A cseh főváros, illetve a közép-csehországi régió tömegközlekedése hamarosan megújul, legalábbis ami a vizuális kommunikációt illeti.  A korábbi, nemzeti színekkel (kék-fehér-piros) operáló logó helyett egy sokkal letisztultabb változat kerül majd használatba. Ezentúl a városi és elővárosi buszok, villamosok és a metró egységes vizuális jelölést kapnak majd. A megrendelő a prágai integrált közlekedés regionális irányításáért felelős szervezet, vagyis a ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy) volt, s a pályázat maga a CZECHDESIGN közreműködésével zajlott.

A nyertes a superlative.works lett (tervezők: Petr Štěpán, Mikuláš Macháček, Bohumil Vašák), akik bizony nem ma kezdték a szakmát. 2008-ban a cseh vasút részére álmodtak meg új arculatot a tehervagonokra, 2009 és 2014 között pedig a személyszállító vonatok és az új látogatóirányító rendszer vizuális megjelenéséért feleltek (ekkor a ČD Fedra betűtípust használták), illetve kedvenc prágai cukrászdánk, a Cukrář Skála brand identity-jét is nekik köszönhetjük (ahogy arról írtunk is egy korábbi cikkünkbena szerk.).

A PID (Pražská integrovaná doprava, vagyis Prágai Integrált Közlekedés) logóját első ránézésre még akár unalmasnak is találhatnánk, azonban ha összevetjük elődjével, szemmel látható a különbség.

A PID régi logója
A PID új logója

A kék-piros-fehér színekből és dinamikát sugalló betűkből építkező embléma leginkább egy sportszermárkát juttathat eszünkbe, ezzel szemben a superlative.works által tervezett új logóból teljesen kikerült a feliratot körülölelő, kissé zavaros kék-piros vonalrajz, maradt a piros szín és a három karakter. A designerek a logóhoz egy új, „Pid Grotesk” névre keresztelt talpatlan betűtípust is terveztek.

A „p” és „d” betűk fordított tükörképei egymásnak, a közöttük elhelyezkedő „i” betű pontja nagyobb hangsúlyt kapott. E karakter láttán nekünk rögtön a „Hihetetlen család” főcímében és a szereplők szuperhős felöltőin megjelenő logó ugrott be elsőként. A figyelemfelkeltő központi karakter egyszerre emlékeztethet minket az utazó ember alakjára és teljesen kézenfekvő módon a térképen jelölt célállomást is eszünkbe juttathatja. A szokatlan, ívesen hajló „i” szárának teteje idomul a felette elhelyezkedő ponthoz, mintegy összetartozást feltételezve a két elem között.

A járművek külső borítására a tervezők a világosszürke színt irányozták elő, a piros szín leginkább vertikálisan jelenik majd meg a buszokon, metró- és vonatkocsikon, szigorú rendszerbe foglalva: a figyelemfelkeltő árnyalat egyúttal az utazókat is segíti majd a könnyebb tájékozódásban.

Forrás: czechdesign.cz

továbbiak
Koncepcióból valóság | Epic Creations
business

Koncepcióból valóság | Epic Creations

Száz tonnás testnek tűnik, mégis pihekönnyű; éles, de valójában senkinek sem árt; akár három hónapig is készülhet, de mindössze pár másodpercig látható a képernyőn. Hogy miről is van szó? A budapesti székhelyű Epic Creations segítségével a filmipar kulisszái mögé kaptunk egy kis betekintést! Magyarországon az elmúlt években szárnyal a filmgyártás,
Műemlék épületből butikhotel  | The Modernist Thessaloniki
architecture

Műemlék épületből butikhotel | The Modernist Thessaloniki

Kívülről Wes Anderson-filmbe illik, belsejével bármelyik kortárs-minimalista esztétikával operáló magazin lapjaira kerülhetne a Modernist hotel, Thesszaloniki legújabb hot spotja. Az észak-görög nagyváros belvárosában egy 1920-ban épült műemlék épületet újított fel menő butikhotellé a helyi FORMrelated építésziroda. Az átalakított épületben a kor szelleme és az art deco stílus is visszaköszön, miközben
A Zaha Hadid Architects tervezi Moszkva új metróállomását
architecture

A Zaha Hadid Architects tervezi Moszkva új metróállomását

A nemzetközi pályázatra beérkezett munkák közül a Zaha Hadid Architects futurisztikus terve nyert. Az új állomás a Bolsaja Kolcevaja vonalat fogja összekötni a jövőben épülő Birjulevszkaja vonallal. Mivel Moszkva metróvonalait közel tízmillióan használják naponta, a tervezők olyan innovatív megoldásokat és információs elemeket ültetnének az új térbe, amelyek fokozzák az utazási