fbpx
Nyomj Entert

Új életre kelt egy 100 éves berlini mozi

Egy olyan évtizedben, amikor a mozi látogatottsága történelmi mélyponton van, a 100 éves berlini Passage-ban végzett felújítás egy kicsit újra visszaadja a mozik jövőjébe vetett hitet. A Batek Architekten felkarolta a mozi múltját, miközben váratlan színkombinációkat vezetett be a belső térbe: zsálya- és pisztáciazöld, halványrózsaszín, tengerészkék, mustársárga és bíbor meglepő harmóniában egyesült!

A neuköllni Passage filmszínház a német mozi “aranykorszakában” jött létre 1908-ban, egy neoklasszikus stílusú épület első emeletén. 1968-ban bezárta kapuit, 20 évig bútorok tárolására használták, mielőtt 1989-ben a berlini Yorck Kinogruppe mozicsoport újjáélesztette, és eredeti rendeltetésének megfelelően helyreállította. A Batek Architekten a mostani átgondolt beavatkozások sorozatával Berlin egyik legrégebbi mozijának csillogását és egy kortárs moziélményt kíván ötvözni. Funkcionálisan és esztétikailag is újragondolták a belső tereket. 


Az épület eredeti oszlopai és díszlécei a helyükön maradtak, de pisztáciazöld és halványrózsaszín bárrésszel, és egy kontrasztos terrakotta színű padlóval egészítették ki őket. Az bárban újrahasznosították az eredeti Corten acélburkolatot, és restaurálták a sárgaréz lámpatesteket, az előcsarnok pedig elegáns márvány asztallapokat és zsályazöld bankettüléseket kapott. A nézőterek a mozi aranykorát hivatottak idézni: az egyik vetítőterembe a sötét tengerészkék szövet és aranysárga kárpit került, a másikba pedig drámai vörös színskálát komponáltak. A nézőtéri munkálatok során új pódiumokat is beépítettek, hogy optimális kilátást biztosítsanak.


Batek Architekten | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük