Kinetikus totemoszlop torzítja a teret Olaszország hegycsúcsán

Kinetikus totemoszlop torzítja a teret Olaszország hegycsúcsán

Különleges jelenség torzítja a tájat az Olaszország déli részén található Abruzzo régióban, L’Aquila tartományban. Ami nem más, mint Edoardo Dionea Cicconi Kinetic Mirror című szobra, mely tükörfelületű totemoszlopként emelkedik ki a középkori város díszletének érzetét keltő Rocca Calascio hegy tetején álló erődből. A helyspecifikus installáció az alkotó éppen készülő, a természeti táj és a múlandóság kapcsolatát vizsgáló XYZT sorozatának része.


Cicconi karcsú szobra Olaszország egyik legrégebbi, még ma is álló erődítményénél található, 1460 méteres magasságban. Függőleges szerkezetével és fémborításával az installáció erős kontrasztot alkot a vár rideg kőfalával és a zordnak ható hegyvidéki környezettel. Noha maga a műalkotás felülete egyenes és éles, környezetével érintkezve a sima, tükröződő felület titokzatos, szinte látomásszerű képeket eredményez: a kép meghajlik, mielőtt visszatérne eredeti kiindulópontjához.

A mű ugyanakkor párbeszédbe is lép környezetével, együtt mozog a tájjal és a járókelőkkel, megörökítve a képüket, amely előbb eltűnik, majd újra feldereng a fém felületen. Önmagunk tükörképe helyett azonban csak mozgásban lévő torz alakok képét láthatjuk benne, amely egyszerre izgalmas és egyben nyugtalanító érzéssel tölthet el. Mint egy fekete lyuk, úgy nyeli el az installáció a környezetének képét, az újra megjelenő tükörkép útja pedig kifürkészhetetlen, senki sem tudja, hol és mikor jelenik meg újra.

Cicconi alkotásaira nagy hatással van a kortárs fizika tudománya, többek között Carlo Rovelli munkássága is. Az eredmény párbeszéd a múlt, a jelen és a jövő között. A művész nagy odafigyeléssel és odaadással saját maga választja ki a művek helyszínét, melyek képesek azok tudományos és a metafizikus töltetét erősíteni. Így esett a választása a “mágiára”, vagyis a szóban forgó mű esetében Rocca Calascio középkori kastélyára. A kinetikus totemoszlop határozatlan ideig marad a filmbe illő helyen, ahol mi magunk is felfedezhetjük, hogy milyen az, amikor a tér és az idő fogalmai párbeszédbe keverednek egymással.


Fotók: Edoardo Dionea Cicconi

Forrás: Designboom

Edoardo Dionea Cicconi | Web | Instagram