Új kulturális intézmény pezsdíti fel Prága művészeti színterét

Új kulturális intézmény pezsdíti fel Prága művészeti színterét

Új művészeti és kulturális intézmény nyitotta meg kapuit Prágában: a Kunsthalle Praha egy korábbi elektromos alállomás tereit vette birtokba, hogy új kreatív energiát gerjesszen a cseh fővárosban. Az első csoportos és egyben nyitókiállítás – összhangban az épület múltjával – az elektromosság és a művészet összefüggéseit tárja elénk az elmúlt száz évből.

Az új intézménynek otthont adó épület az 1930-as években Zenger elektromos alállomásként kezdte meg működését, amely a város villamos- és trolibuszhálózatának áramellátását biztosította. A technológia fejlődésével a Zenger megszűnt, majd 2015-ben a Pudil Családi Alapítvány vásárolta meg azzal a szándékkal, hogy az épületet Kunsthalle Praha néven keltse új életre. Az intézmény a huszadik századi, valamint a kortárs cseh és nemzetközi művészetre összpontosít. Az épület átalakításával pedig a cseh Schindler Seko építész irodát bízták meg: a Kunsthalle Praha három galériatérrel, egy bisztróval és kávézóval várja látogatóit. Koncepciójuk alapján a működési modell tematikus és egyéni kiállítások változatos keverékére épül, amelyek létrehozásához a Kunsthalle Praha külső kurátorokkal és művészekkel működik együtt.

A Kinetismus: 100 Years of Electricity in Art (Kinetizmus: 100 év elektromosság a művészetben) című nyitókiállítás egyfajta tisztelgés a Kunsthalle Praha épületének múltja előtt. A 2022. június 20-ig megtekinthető tárlat azt vizsgálja, hogy az elmúlt évszázad gyors technológiai fejlődése hogyan inspirálta a művészek egymást követő generációit, a filmművészet kezdeti napjaitól, a kinetikus művészeten át egészen a számítógépes művészetekig. Peter Weibel, a kiállítás kurátora szerint a közönség ritkán értékeli azt, hogy az elektromosság milyen mértékben forradalmasította a művészetet. „Ellentétben a zenével, ahol az elektromos hangszereket és erősítőket felkarolták, a művészet világában az áram nélküli művészetet, ahogyan a festészetet és a szobrászatot is, nagyra értékelik, az elektromosságot használó művészetre alacsonyabb rangúként tekintenek” – mondta el.

A kiállítás kiindulópontjaként a cseh avantgárd művészet úttörője, Zdeněk Pešánek munkássága szolgált, aki közvetlen kapcsolatban állt a Zenger elektromos alállomás épületével. A művész 1936-ban az épület homlokzatára egy kinetikus fényszobrot készített 100 év villamosság címmel, az installáció azonban rejtélyes módon eltűnt, és csak makettek formájában maradt fenn. Így A Kunsthalle Praha csapata Peter Weibel vendégkurátorral karöltve úgy döntött, hogy Pešánek elképzeléseinek újjáélesztésére összpontosít, és párbeszédbe állítja az elektromosság által vezérelt művészet egy teljes évszázadával.

Ez az optikailag lenyűgöző és átfogó kiállítás több mint kilencven művet vonultat fel. A látogatók a Bauhaushoz kötődő alkotók kísérleteitől kezdve a tokiói teamLab művészeti kollektíva legmodernebb immerzív technológiájáig mindennel találkozhatnak. A kiállításon olyan úttörők munkái láthatók, mint Moholy-Nagy László, Man Ray, Marcel Duchamp, vagy olyan elismert, vezető kortárs nevek is, mint Olafur Eliasson, akinek Lightwave című installációja már érkezéskor fogadja a látogatókat.

Heinz Mack, Virtuelles Volumen I, 1964 Fotó: Studio Mack
Xavier Veilhan, Light Machine, 2015. Perrotin, Párizs. Fotó: Claire Dorn, Veilhan / ADAGP Párizs, 2021

A nyitókiállítással párhuzamosan az Electrical Substation: Electricity in Architecture, Electricity in the City (Elektromos alállomás: Elektromosság az építészetben, elektromosság a városban) című különálló kiállítás is megtekinthető, amely az épület gazdag ipari múltját és tágabb értelemben Prága történelmét mutatja be.

Borítókép: Lukáš Masner
Enteriőr fotó: Filip Šlapal
Kiállítás képek: Vojtěch Veškrna

Kunsthalle Praha | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Sajtóközlemény, Wallpaper

továbbiak
Digitalizációval egy kárpátaljai községért | Unbreakable Traditions
community

Digitalizációval egy kárpátaljai községért | Unbreakable Traditions

Idén húsvétkor a régi hagyományok és a modern digitális világ találkozott az Unbreakable Traditions, azaz Törhetetlen tradíciók címet viselő projektben. A kezdeményezés keretében egy kárpátaljai község, Salánk húsvéti hímes tojásait alakították át digitális műtárgyakká. Az ukrajnai háború kezdete óta sokan, sokféleképpen próbálnak segíteni a rászorulókon. Az elmúlt hetek eseményei egy
Így segítenék a techóriások korlátozásával a KKV-ket
community

Így segítenék a techóriások korlátozásával a KKV-ket

Megállapodásra jutott az Európai Parlament és a Tanács a digitális piacokról szóló törvényről, amelynek célja a kapuőrök – például a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple –, azaz az uniós országokban jelentős gazdasági hatalommal rendelkező vállalkozások szabályozása. A szabályozásnak köszönhetően végre labdába rúghatnak azok a kis – és középvállalkozások is, akik
Technológiai időutazás az Apple-lel Varsóban
news

Technológiai időutazás az Apple-lel Varsóban

A lengyelországi Apple Múzeum nem csupán a márka elhivatott rajongóit várja, hanem mindenkit, akit általában véve érdekel a digitális technológia és annak fejlődése. A kiállított eszközök között 1976-os darab is található, így a látogatók közeli betekintést kaphatnak az Apple termékek fejlődésébe és evolúciójába. Az interaktív kiállításon audiovizuális elemek segítik, hogy