fbpx
Nyomj Entert

Digitalizációval egy kárpátaljai községért | Unbreakable Traditions

Idén húsvétkor a régi hagyományok és a modern digitális világ találkozott az Unbreakable Traditions, azaz Törhetetlen tradíciók címet viselő projektben. A kezdeményezés keretében egy kárpátaljai község, Salánk húsvéti hímes tojásait alakították át digitális műtárgyakká.


Az ukrajnai háború kezdete óta sokan, sokféleképpen próbálnak segíteni a rászorulókon. Az elmúlt hetek eseményei egy egész országot szembesítettek azzal, hogy a biztosra vett dolgok éppoly törékenyek, mint a gyönyörűen megfestett húsvéti tojások. Az Ukrajnában elő embereknek nemcsak az életük, de szokásaik és hagyományaik, így a húsvéti tojásfestés tradíciója is veszélybe került. 

Salánkon, egy aprócska kárpátaljai településen emberemlékezet óta festik egyedi viaszos hímes tojásaikat a helyiek a feltámadás és a remény ünnepének alkalmából. A kézműves hagyományok a míves tojások elkészítésével formálják és erősítik a kis közösséget, az idei ünnepet azonban beárnyékolta a háború. 

A Néprajzi Múzeum által támogatott kezdeményezés ezt a hagyományt hivatott megőrizni. Kész Réka, a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskola PhD hallgatójának segítségével két salánki tojásfestő asszonnyal sikerült felvenni a kapcsolattot, és velük együttműködve egy öt tojásból álló salánki hímes tojás kollekciót létrehozni.  A kézzel festett, egyedi tojások hosszú utat megtéve, először Debrecenbe, majd Budapestre kerültek, ahol azok digitalizálása zajlott. 

A fotózás, 3D-szkennelés, digitális rekonstruálás azonban csak a tradíció megőrzésének első lépése. A projektet a újkeletű NFT (non fungible token, azaz nem helyettesíthető token) segíti tető alá hozni. Az öt tojásból ugyanis egy kriptovalutával megvásárolható kollekció jött létre, amely a Rarible digitális műkereskedő oldalon vált elérhetővé. Az érdeklődők minden vásárlással Kárpátalja megsegítéséhez járulnak hozzá, míg az eredeti, kézzel fogható tojások a Néprajzi Múzeum Szokás- és játékgyűjteményében helyet kapva élnek tovább. 


Az Unbreakable Traditions kezdeményezésről bővebb információ érhető el a projekt, valamint a Néprajzi Múzeum weboldalán.

Forrás: Sajtóanyag

Unbreakable Traditions | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük