Digitalizációval egy kárpátaljai községért | Unbreakable Traditions

Digitalizációval egy kárpátaljai községért | Unbreakable Traditions

Idén húsvétkor a régi hagyományok és a modern digitális világ találkozott az Unbreakable Traditions, azaz Törhetetlen tradíciók címet viselő projektben. A kezdeményezés keretében egy kárpátaljai község, Salánk húsvéti hímes tojásait alakították át digitális műtárgyakká.


Az ukrajnai háború kezdete óta sokan, sokféleképpen próbálnak segíteni a rászorulókon. Az elmúlt hetek eseményei egy egész országot szembesítettek azzal, hogy a biztosra vett dolgok éppoly törékenyek, mint a gyönyörűen megfestett húsvéti tojások. Az Ukrajnában elő embereknek nemcsak az életük, de szokásaik és hagyományaik, így a húsvéti tojásfestés tradíciója is veszélybe került.

Salánkon, egy aprócska kárpátaljai településen emberemlékezet óta festik egyedi viaszos hímes tojásaikat a helyiek a feltámadás és a remény ünnepének alkalmából. A kézműves hagyományok a míves tojások elkészítésével formálják és erősítik a kis közösséget, az idei ünnepet azonban beárnyékolta a háború.

A Néprajzi Múzeum által támogatott kezdeményezés ezt a hagyományt hivatott megőrizni. Kész Réka, a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskola PhD hallgatójának segítségével két salánki tojásfestő asszonnyal sikerült felvenni a kapcsolattot, és velük együttműködve egy öt tojásból álló salánki hímes tojás kollekciót létrehozni.  A kézzel festett, egyedi tojások hosszú utat megtéve, először Debrecenbe, majd Budapestre kerültek, ahol azok digitalizálása zajlott.

A fotózás, 3D-szkennelés, digitális rekonstruálás azonban csak a tradíció megőrzésének első lépése. A projektet a újkeletű NFT (non fungible token, azaz nem helyettesíthető token) segíti tető alá hozni. Az öt tojásból ugyanis egy kriptovalutával megvásárolható kollekció jött létre, amely a Rarible digitális műkereskedő oldalon vált elérhetővé. Az érdeklődők minden vásárlással Kárpátalja megsegítéséhez járulnak hozzá, míg az eredeti, kézzel fogható tojások a Néprajzi Múzeum Szokás- és játékgyűjteményében helyet kapva élnek tovább.


Az Unbreakable Traditions kezdeményezésről bővebb információ érhető el a projekt, valamint a Néprajzi Múzeum weboldalán.

Forrás: Sajtóanyag

Unbreakable Traditions | Web | Facebook

továbbiak
Így segítenék a techóriások korlátozásával a KKV-ket
community

Így segítenék a techóriások korlátozásával a KKV-ket

Megállapodásra jutott az Európai Parlament és a Tanács a digitális piacokról szóló törvényről, amelynek célja a kapuőrök – például a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple –, azaz az uniós országokban jelentős gazdasági hatalommal rendelkező vállalkozások szabályozása. A szabályozásnak köszönhetően végre labdába rúghatnak azok a kis – és középvállalkozások is, akik
Like a local #6 – Normafa Delikát, 4minutes café, Mazel Tov
east

Like a local #6 – Normafa Delikát, 4minutes café, Mazel Tov

Egy hegy tetején, várnegyedben kanyargó utcákon át vagy a bulinegyed közepén megpihenve – ha az ember Budapestet járva keres, akkor jó eséllyel talál is. Olyan autentikus, szeretnivaló helyeket, amelyek mögött történet és közös szándék húzódik, és ahol észrevétlenül telnek az órák. Gyere fel velünk az emelkedőkön, aztán bolyongjunk a zsidó negyedben
10 éves lett a budapesti specialty kávézás úttörője, a My Little Melbourne
business

10 éves lett a budapesti specialty kávézás úttörője, a My Little Melbourne

Az élet szinte minden területén vitaforrás, hogy ki volt benne a legelső. Így van ez a specialty, avagy újhullámos kávézók esetében is. Arról, hogy melyik budapesti kávézó készítette el az első specialty kávét nincs teljes konszenzus, az viszont vitathatatlan, hogy a My Little Melbourne úttörő volt az újhullámos kávékultúra meghonosításában.