Újragondolt textiltörténetek a Föld védelmében

Újragondolt textiltörténetek a Föld védelmében

Zala Hrastar története tökéletes példa arra, hogy apró lépésekkel mennyit tehetünk környezetünkért: saját kollekciót készít használt ruhákból egy apró szlovén faluban, ezzel pedig a slow fashiont is népszerűsíti.

Zala pár évvel ezelőtt álmodta meg saját márkáját, a Morját, ami második esélyt ad a megunt textíliáknak. A felhasználható hulladékanyagok és használt darabok ötvözése valódi újjászületést jelent a ruháknak: az anyagok rendezett kuszasága vidámságot és bohém életérzést sugároz, miközben képviseli a tudatos vásárlás és az újrafelhasználás fontosságát. Lényegében ez a márka ars poeticája is egyben. A Morja magját a mindennapi érzelmek színes foltjai alkotják, amelyek a környezetvédelem, a történetek és az élet sokszínűségét is közvetítik. Zala szavaival élve tervei azoknak valók, akik készek kimutatni érzelmeiket, hálát éreznek a legsötétebb szituációkban is, és nem félnek úgy beolvadni a környezetbe, hogy közben kitűnjenek belőle.

Zala egyik legfontosabb missziója a tervezés mellett a fenntartható divat megismertetése a lehető legszélesebb rétegekkel. A márka weboldalán több blogbejegyzés is található, amelyekben tanácsokat, ötleteket és utat mutat azoknak, akik szívesen lépnének erre az útra. A ruhatervezésen túl más alkotói folyamatokban is kifejezi magát, kapcsolódó témákban fest és ír. Képeivel és szövegeivel is megismerkedhetünk weboldalán.

A Morja életében fontos szerepet tölt be Zala családja, hiszen a koncepciót a tervező szülei inspirálták azzal, hogy már gyerekkorában megismertették vele, milyen fontosak az egyéni lépések a nagy eredmények elérésében is. A szülők mellett más családtagok is visszaköszönnek a ruhadarabokban, a legutóbbi kollekciót például Zala nagymamájának, Anának személyisége ihlette.

Morja | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.
Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones
business

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal