Ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel!

Ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel!

Nemrégiben nyitott meg a Breadpit névre keresztelt zuglói kézműves pékség, ahol a vadkovászos kenyérkínálat, a leveles pékcsodák és specialty kávé mellett a berendezésre is különös figyelmet fordítottak. Mi már meg is találtuk a kedvencünket: Lovrity Katalin Anna egyedi tervezésű falikárpitját, ami kortárs háziáldásként vizualizálja a hely mottóját.

A Breadpit többek között azzal a céllal született, hogy ne csak a városközpontban, hanem Pest külvárosában is lehessen igényes, helyben sütött pékáruhoz jutni. A reggelit, vagy a tízórait a modern és családias belsőtérben és az árnyas kerthelyiségükben is elfogyaszthatod. A tulajdonos testvérpár, Ónodi Szabó Mátyás és Attila a kevesebb több elvén igyekezték elkerülni a tér túlzsúfolását, ezért pár markáns elemmel tették emlékezetessé a helyet. Ilyen karakteres berendezési tárgy például Melka Gábor kézzel festett pultja, amin a Laki Eszter által tervezett lógó is megjelenik, a felette függő egyedi gömblámpák és Lakatos Ábel fatüzeléses kemencében égetett kerámiái is.

Számunkra az enteriőr prímjét a két fejezetből álló szőttes viszi, amit a Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel mondás ihletett. Az alkotó, Lovrity Katalin Anna animációs filmrendezőként dolgozik, szőnyegekkel pedig körülbelül egy éve kezdett el foglalkozni, a What the Rug égisze alatt. A kortárs szőtteseken a művész animációiból ismert jellegzetes színvilága és geometrikus formái válnak tapinthatóvá. Jelenleg kisebb falikárpitok elérhetőek a kínálatában, hamarosan pedig nagy méretű padlószőnyegek is érkeznek hozzá.

A Breadpit számára tervezett kárpiton a pékfiú egy kemencén egyensúlyozva próbál egy óriási bageuttet visszahajítani a felé dobott kőért cserébe. A jelenet iróniája, hogy úgy is értelmezhető, mintha a figura a bageuttet baseball ütőként használva, magát a követ akarná visszaütni a kenyérrel. A két mondatrész miatt, két részre bontották a kompozíciót és a pékség különböző falrészeire installálták. Mátyás szerint így nem teljesen egyértelmű, hogy szorosan összetartozik a narratíva, de épp a talányossága miatt jó beszélgetésindító a vendégekkel. A kompozícióba Kata a környék egykori vízimalmát is belecsempészte, így szőve össze szimbolikusan a múltat és a jelent.

Enteriőr: Vida Vera & Turzai Ákos & Ónodi Szabó Mátyás

Fotók: Cinege Photography

Lovrity Katalin Anna | Web | Instagram

Breadpit | Facebook | Instagram