Ukrajnából érkezik a legújabb szőnyeg trend

Ukrajnából érkezik a legújabb szőnyeg trend

A perzsaszőnyegek után jöttek a nomád Kilimek, majd a marokkói Beni Ourain-ek (vagy fordítva). Ha pedig hihetünk az előrejelzéseknek, a következő szőnyeg trend az ukrán népművészetből merít majd.

Nemrég beszámoltunk Victoria Yakusha, ukrán designer bútorairól, melyek az ukrán kézműves hagyományokat veszik alapul. Yakusha azonban nem csak a saját márkáján belül tartja fontosnak, hogy felkarolja hazája népművészeti gyökereit, hanem az egész tradíció sorsát a szívén viseli. A designer, hogy bebizonyítsa, az ukrán forma- és mintavilágnak helye van a kortárs designban, megszervezte az első ukrán design felfedezőtúrát, ahová négy, nemzetközi körökben is húzónévnek számító design szakembert hívott meg.

A meghívottak között szerepelt Roberto Baciocchi, a Prada üzleteinek építésze, Anna Lina Leno, az ANNALEENA, stockholmi design stúdió alapítója, Madeleine Asplund, az Asplund Klingstedt Interior belsőépítész irodától, valamint Laura Snoad, az ICON Magazine szerkesztője. A csapat együtt indult el az ukrán vidékre, hogy beleássa magát a népművészeti hagyományokba.

A csapat kedvencei egyöntetűen a hucul szövött takarók és szőnyegek, azaz lizhnyk-ek voltak. A minták, azontúl, hogy jól néznek ki, egytől egyig különböző jelentéssel bírnak az adott közösség számára. Roberto Baciocchi-t annyira magával ragadta a kárpát stílus, hogy 19 gyapjúszőnyeggel tért haza.

A trend-előrejelzés mellett az egész túra ötlete figyelemre méltó. „Mikor az európai kollégáimmal találkoztam Milánó, Párizs, London és Stockholm design vásárain, feltűnt, mennyire keveset tudnak Ukrajnáról és arról, milyenek is vagyunk mi. Eközben a kortárs ukrán design felé nagy érdeklődés mutatkozott. A régi, hagyományos technikák nagy veszélyben vannak, de ha rájuk irányítjuk a külföldiek és a média figyelmét, megmenthetjük őket” – fűzte a projekthez Victoria Yakusha.

Forrás: designmilk

továbbiak
Vonzó apokalipszis
vélemény

Vonzó apokalipszis

Nem tudjuk még hol a vége, és azt sem, hogy miben pusztulunk majd el: vírusfertőzésben, világválságban vagy a mindezeket követő gazdasági átrendeződésből fakadó harmadik világháborúban? Ma már nem tűnik olyan szórakoztatónak a Holnapután, a 28 nappal később, a Másnap vagy a Legenda vagyok, ugye? Hogy lehet az, hogy egy átlagos
Odett X CsaK | Fehér fény
digitális

Odett X CsaK | Fehér fény

Márciusban vették volna fel a klipet az új dalhoz, de a koronavírus-járvány miatt sajnos le kellett mondani a forgatást. Így történt, hogy végül a cuki GIF-jeiről ismert Klement Csaba készíthette el Odett Fehér fény című számához az Alice Csodaországban ihlette animációt – a lehető legjobb másik „A” verzió. Polgár Odett [https:
NÉGYSZÖGLET – Esterházy Péter
art

NÉGYSZÖGLET – Esterházy Péter

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. Forrai Ferenc [http://forraiferenc.hu/] sorozata. 1950. április 14-én született Esterházy Péter. HASNYÁLMIRIGYNAPLÓ 2015. június 3., szerda Okvetlenül le akartam írni