Ukrán brandekkel erősített a 10. Budapest Central European Fashion Week

Ukrán brandekkel erősített a 10. Budapest Central European Fashion Week

Idén is a Szépművészeti Múzeum impozáns épületében rendezték meg a 2023 tavaszi-nyári kollekcióit felvonultató divathetet, ahol több mint harminc márka mutatta be a következő szezonra tervezett darabjait. A reflektorfényen ezúttal a magyar brandek ukrán társaikkal osztoztak.

Augusztus 9. és szeptember 4. közt újra az év legtrendibb rendezvénye miatt nyüzsgött a Szépművészeti Múzeum: immár tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Divat & Dizájn Ügynökség a Budapest Central European Fashion Week-et. A lehetőség óriási jelentőségű az iparág képviselőinek, hiszen az elmúlt kilenc divathét során százharminc magyar és régiós divatmárka mutatkozhatott be közel kétszáz catwalk show-n, melyek összesen mintegy húszezer fős közönséget vonzottak.

„Büszkék vagyunk, hogy immár 10. alkalommal rendezhetjük meg a Budapest Central European Fashion Week-et, ahol a divatipari vállalkozásoknak nemcsak abban segítünk, hogy hazai körülmények között helytálljanak, hanem abban is, hogy nemzetközi piacra tudjanak lépni. Kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetközi kapcsolatok és együttműködési lehetőségek építésére, valamint az értékesítésösztönzésre, így tervezőink szezonról szezonra több és erősebb szakmai és üzleti partner előtt mutatkozhatnak be annak érdekében, hogy vállalkozásuk gazdasági eredményeit növelni tudják. – nyilatkozta Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Divat & Design Ügynökség nem titkolt célja, hogy a régió divatközpontjává tegye Budapestet, így a korábbi sikerek után most is több külföldi brand vonultatta fel kreációit a Szépművészeti kifutóján. Idén azonban a szervezők a világ legtöbb művészeti intézményéhez hasonlóan kiemelt figyelemmel fordultak Ukrajna felé, ezért szoros együttműködésben dolgoztak a Ukrainian Fashion Week-kel, melyen 1997 óta minden februárban és szeptemberben bemutatják a helyi tervezők a következő szezon trendjeit. A jegybevételt is az ország megsegítésére fordították: az MDDÜ évek óta átadja a jegyeladásból befolyt összeget az Ökumenikus Segélyszervezetnek, akik idén ezt célzottan az ukrajnai programjuknál használják fel.

Ukrán tavasz

Hét ukrajnai divattervező ’23 SS kollekciója vonult végig a budapesti kifutón. A Lisabo gyakran dolgozik állati mintákkal és textúrákkal, melyeket nem alapanyagként, hanem inspirációként alkalmaz, mivel a tervező, Alina Luchynska legfontosabb szemlélete az etikusság és természetközeliség. Az új darabok a Bloom gyűjtőnevet viselik, és az Ivan Kupala népi hagyománya ihlette őket, ami az ember és a természet kapcsolatát ünnepli.

A Kir Khartley alapítója, Kyrylo Kharitontsev a jelenleg orosz megszállás alatt álló Krím-félszigeten nőtt fel, és bár márkáját már Kijevben alapította, designjaiban még mindig a dél-ukrajnai tengeri energiák pulzálnak. A jövő évi kollekció nem meglepő módon a Freedom nevet viseli, és abból az alaptapasztalatból indul ki, hogy a veszteségek csak még inkább növelik a jobb élet utáni vágyat az emberek szívében. Ezt jelképezi a bézs, fekete, fehér és szürke színek közt felbukkanó élénkvörös. Yadviga Netyksha első debütálásával mindjárt megnyerte a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó díjat az ukrán divathéten 2016-ban. Mivel pszichológiai végzettsége is van, mindig a sziluettek mögött rejtőző személyiségek izgatták, márkájának legnagyobb inspirációját olyan karakterek szolgáltatják, mint Forrest Gump vagy az Esőember. A 2023-as Red Is Love darabjai az ukrán hagyományokra építenek, és előkerül egy nemzeti viselet, a visivánka nevű ing modern interpretációja is. A Starchak intellektuális divatként határozza meg stílusát, alapítója, Maria Starchak maga is szívesen provokál a ruháival. A jövő évi terveit a félelem határozta meg, akárcsak az ukrán polgárok mindennapját, így nyersen őszinte lett, rengeteg militáris utalással.

A GUDU-t az eredetileg grúz származású Lasha Mdinaradze alapította, és ideális közönségét „kékvérű punkként” határozza meg. Ennek megfelelően drámai vonalak, szoborszerű kreációk jellemzik a márka következő szezonját is, mely középpontjában a dzsekik állnak. A Darja Donezz épp az ellenkezője ennek: feminin, romantikus stílusával az érzékekre igyekszik hatni. Új ruháira legnagyobb hatással az antik mitológiák görög hősnői voltak. Igor Sidletskiy-nek már gyerekkora óta a divattervezés a szenvedélye, majd 2020-ban tartotta az első igazi catwalk show-ját Kijevben. Több fenti brandhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a modern terveket ukrán kézműves hagyományokkal egészítse ki.


Fotók: BCEF/HFDA

továbbiak
Tudásmegosztás és Balaton: indul az első TEDxBalaton
community

Tudásmegosztás és Balaton: indul az első TEDxBalaton

Szeptember 10-én rendezik meg először a TEDxBalaton konferenciát, ahol olyan témák kerülnek terítékre, mint a fenntarthatóság, a jövő közlekedése, technológiai fejlesztések, vagy éppen inspiráló emberi élettörténetek. A beszélgetések sajátossága, hogy a Balatonhoz kapcsolódnak, hatásuk és tanulságaik mégis globálisan érvényesek. A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre két szenvedélyüket kapcsolták össze,
Egy modern élethez igazított lakóház az előző századból
architecture

Egy modern élethez igazított lakóház az előző századból

Az 1900-as évek elején Szlovéniában épült házat az a2o2 arhitekti újította fel, értékőrző és fenntarthatósági szempontokat tartva szem előtt. Az épület külső burkolatát megőrizték, míg a tulajdonosok az ablakokat restaurátor segítségével felújították. Az átalakításokat hangsúlyosan kiemelték: a letisztult belső terek a régi ház szellemiségét őrző elemekkel találkoznak, megteremtve a harmonikus
A szabadság szinonimája: Badhanna by Socially
community

A szabadság szinonimája: Badhanna by Socially

Rengeteg népszerű magyar gasztronómiai vállalkozásnak segítettek már az arculat és a kommunikáció kialakításában, lendületes attitűdjük miatt pedig borítékolható volt, hogy nem fognak ezen a ponton megállni: a Socially gasztromarketing ügynökség csapata által megálmodott étterem, a Badhanna idén tavasszal debütált Budapest belvárosának egyik ikonikus terében, szeptembertől pedig megújult étlappal várja a