Út a mozgáskorlátozottakhoz | Ösvényeinken: Veled

Út a mozgáskorlátozottakhoz | Ösvényeinken: Veled

A projekt a mozgáskorlátozott emberek életében projektált falakat mozgatja meg és bontja le, képletesen és szó szerint is, hiszen az Ösvényeinken: Veled című kiállítás két beltéri helyszínen, a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, és a két intézményt a Ligetben összekötő meseösvényen valósul meg. A tárlat egy féléves munka eredményeként a szóban forgó intézmények és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásával és együttműködésében, továbbá a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával jöhetett létre.


Az együttműködés a Millennium Háza kezdeményezésére indult el. Földváry Piroska felkérésére German Kinga, a MOME egyetemi docense a projektet beépítette egyik egyetemi kurzusába, aminek köszönhetően 30 egyetemi hallgató látogathatta a Mozgásjavító EGYMI által biztosított foglalkozásokat, és elkezdődhetett a közös munka.

„A kiállítást előkészítő projekt során sok időt töltöttünk a Mozgásjavító Intézetben: rajzórákon vettünk részt az ott tanuló diákokkal, közösen alkottunk, játszottunk. A foglalkozásokon nagy hangsúly került a mesék világára, ez a téma pedig minket is megihletett. Úgy döntöttünk, hogy e köré építjük fel a kiállítást. Szerintem az egyik legkülönlegesebb aspektusa, hogy a kiállított tárgyak egy részét együtt, illetve egymásból inspirálódva alkottuk“ – osztotta meg Fényes Paula, a kurátori csapat egyik tagja.

A látogatók többek között Velkey Virág textilszakos hallgató különleges mesék által inspirált jelmezét, valamint a projekttel szorosan együttműködő Dress-coding csapatának – Huszár Fanni és Pázmány Lili (UNOBSTRUCTED, Akadálymentes fehérnemű) textiltervezők – ruháit is láthatják. De olyan rendhagyó munkák is szerves részét képzik a tárlatnak, mint a Mozgásjavító EGYMI tanulói és a MOME hallgatói által együtt készített alkotások.

A megvalósult kiállítás a látogatók bevonásával, inkluzív módon ad teret a reflexiók megosztására és a közös gondolkodásra, egyúttal felhívva a figyelmet a Mozgásjavító EGYMI munkájára, az ott élő és tanuló fiatalokra, az ő mindennapi életükre, annak összes pozitív és negatív aspektusával együtt.


A teljes kiállítás 2022. június 15-ig látogatható.

Fotók: Eördögh Lola

MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Web | Facebook | Instagram
Millennium Háza | Web | Facebook | Instagram
Mozgásjavító EGYMI | Web | Facebook

továbbiak
Kábelek az égen | Innováció és startupok a régióban IV.
east

Kábelek az égen | Innováció és startupok a régióban IV.

Olcsó, de nem túl biztonságos és különösen nem esztétikus megoldások révén Románia rendelkezik az egyik leggyorsabb internetsebességgel világszerte. Innováció és digitalizáció terén viszont messze el vannak maradva, a legtöbb listán az utolsók között szerepelnek, és sajnos a fenntarthatóság területén sem jeleskednek igazán. Kevés a finanszírozás, kevés az emberi erőforrás és
A gin reneszánszának budapesti mekkája
gasztronómia

A gin reneszánszának budapesti mekkája

A gin reneszánsz bár nem tegnap kezdődött, korántsem látszik kifulladni. Hónapról hónapra egyre több szereplő jelenik meg a piacon, akár az újhullamos gin manufaktúrák, akár a vendéglátók oldaláról nézzük. A tavaly december nyitott, de folyamatos fejlődésben lévő Gin Corner Budapestben, a világ legkülönbözőbb tájairól válagotott, 101 fajta gin, hozzájuk kreált
Különleges ízek mesés környezettel párosítva – a legjobb street food lelőhelyek Kelet-Európában | TOP 5
gasztronómia

Különleges ízek mesés környezettel párosítva – a legjobb street food lelőhelyek Kelet-Európában | TOP 5

Mindenki számára ismerős a dilemma, mikor családunkkal, barátainkkal, esetleg egy nagyobb társasággal szeretnénk elfogyasztani egy finom ebédet vagy vacsorát, ám a megfelelő étterem kiválasztása kapcsán nem sikerül dűlőre jutni, mivel mindenki különböző fajta ételt kíván. Komoly vitákba bonyolódni azonban nem érdemes, hiszen a régió nagyvárosaiban egyre elterjedtebbek a street food