fbpx
Nyomj Entert

Út a mozgáskorlátozottakhoz | Ösvényeinken: Veled

A projekt a mozgáskorlátozott emberek életében projektált falakat mozgatja meg és bontja le, képletesen és szó szerint is, hiszen az Ösvényeinken: Veled című kiállítás két beltéri helyszínen, a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, és a két intézményt a Ligetben összekötő meseösvényen valósul meg. A tárlat egy féléves munka eredményeként a szóban forgó intézmények és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásával és együttműködésében, továbbá a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával jöhetett létre.


Az együttműködés a Millennium Háza kezdeményezésére indult el. Földváry Piroska felkérésére German Kinga, a MOME egyetemi docense a projektet beépítette egyik egyetemi kurzusába, aminek köszönhetően 30 egyetemi hallgató látogathatta a Mozgásjavító EGYMI által biztosított foglalkozásokat, és elkezdődhetett a közös munka.

„A kiállítást előkészítő projekt során sok időt töltöttünk a Mozgásjavító Intézetben: rajzórákon vettünk részt az ott tanuló diákokkal, közösen alkottunk, játszottunk. A foglalkozásokon nagy hangsúly került a mesék világára, ez a téma pedig minket is megihletett. Úgy döntöttünk, hogy e köré építjük fel a kiállítást. Szerintem az egyik legkülönlegesebb aspektusa, hogy a kiállított tárgyak egy részét együtt, illetve egymásból inspirálódva alkottuk“ – osztotta meg Fényes Paula, a kurátori csapat egyik tagja. 

A látogatók többek között Velkey Virág textilszakos hallgató különleges mesék által inspirált jelmezét, valamint a projekttel szorosan együttműködő Dress-coding csapatának – Huszár Fanni és Pázmány Lili (UNOBSTRUCTED, Akadálymentes fehérnemű) textiltervezők – ruháit is láthatják. De olyan rendhagyó munkák is szerves részét képzik a tárlatnak, mint a Mozgásjavító EGYMI tanulói és a MOME hallgatói által együtt készített alkotások. 

A megvalósult kiállítás a látogatók bevonásával, inkluzív módon ad teret a reflexiók megosztására és a közös gondolkodásra, egyúttal felhívva a figyelmet a Mozgásjavító EGYMI munkájára, az ott élő és tanuló fiatalokra, az ő mindennapi életükre, annak összes pozitív és negatív aspektusával együtt. 


A teljes kiállítás 2022. június 15-ig látogatható.

Fotók: Eördögh Lola

MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Web | Facebook | Instagram
Millennium Háza | Web | Facebook | Instagram
Mozgásjavító EGYMI | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük