Út a tervezői tudás átadásához | Beszélgetés Serfőző Péterrel

Út a tervezői tudás átadásához | Beszélgetés Serfőző Péterrel

A Branding és a vizuális válasz – Hogyan lesz a brandből arculat? több mint egyszerű könyv a márkaépítésről. Megtanítja és rávezeti a vizuális tervezőket – sőt a visszajelzések szerint építészeket, designereket, vállalkozókat is – arra, miként alkothatnak olyan grafikai elemeket, melyek növelik az üzlet hozzáadott értéket, és amely által ügyfeleik elégedetté, ők pedig jobb tervezővé válhatnak. Egyszerű lépések szolgálják a szakmai fejlődést – vallja Serfőző Péter, a könyv szerzője, aki oktatási és saját grafikai stúdiójában, a németesen csengő zwoelf-ben szerzett tapasztalatait nagy örömmel osztja meg. A stúdió ügyfélkörébe főképp itthon és külföldön meghatározó startupok tartoznak. Az évek alatt megszerzett tudást pedig nemcsak tervezőként kamatoztatja, de oktatóként tovább is adja az új generációnak. Serfőző Péterrel kötetének angol nyelvű megjelenése kapcsán beszélgettünk márkaépítésről és vizuális tervezésről, illetve arról, mennyire fontos számára a tudás átadása.


Az egyik első kérdés, amely megfogalmazódott Péter munkája kapcsán, hogy hogyan kapcsolódik össze a grafikai stúdióban folyó tervező munkája, illetve a tudásátadás. “Oktatói pályafutásomat a KREA-ban kezdtem, akkor és  talán ott tudatosult bennem és láttam meg, mennyire fontos a tudásátadás, aminek a legjobb része nem is az, amikor átadod azt, hanem amikor látod, hogy valami megfogan, amikor elindul valami, egy folyamat. A hallgatók egymást követő munkái jobbak és jobbak lesznek, érezni az áttörési pontokat a szakmai fejlődésükben” – mondta el Péter.

Péter többek között arról is kérdeztük, mi inspirált leginkább a brandguide elindításában, a tudásanyag könyvek formájában való publikálásában. „A brandguide kezdetben az ügyfelek számára elérhető edukációs forrásként jött létre. Ez bizonyos szintig működhet is, de valójában ez egy nehezebb folyamat. Komfortossá tehetjük a szakmai munka légkörét számukra, de összességében az eredmény elérésének súlya a tervezők vállát nyomja. Majd lassan azt vettem észre, hogy szakmabeliek, hallgatók töltik le és használják az anyagot. Lényegében ez indítottan el a projektet, aminek eredményeként 2020 novemberében megjelent a magyar nyelvű kiadás, majd 2021 augusztusában az angol fordítás is” – egészíti ki. A német nyelvű kiadás előkészületei jelenleg is zajlanak, valamint 2021 novemberében dobta piacra a tipográfiával foglalkozó Tipográfia – A vizuális kommunikáció alapja című legújabb kötetét is.

„Itthon általam és a zwoelf révén könnyebben reflektorfénybe került a kiadás. Külföldön is keresem a lehetőséget, hol tudnánk megjelenni vele. Nemrég kaptam egy felkérést egy egyesült királyságbeli podcast szereplésre. Az eddig beérkezett visszajelzések alapján pedig  kint is nagyon szeretik. Szerencsére rengeteg pozitív kritikát kapunk. Ugyanakkor, noha itthon több lehetőséget mozgósítva tudjuk terjeszteni a könyvet, a közönség kritikusabbnak mondható. Így, ha itthon szeretik a kötetet, akkor az nagy valószínűséggel külföldön is meg fogja állni a helyét.”

Arra kérdésre, hogy hány év szakmai tudása került becsatornázásra a Branding és a vizuális válasz írása, szerkesztése során, Péter így válaszol: „Több mint 15 év. Az elmúlt években tudatosult bennem, hogy nincsenek magyar nyelvű szakirodalmak a témában és ezen akár én is tudnék segíteni. Nem tudtam például friss, releváns magyar nyelvű köteteket a hallgatók kezébe adni. Ez játszotta az egyik legnagyobb motivációt, egy up to date, magyar nyelven elérhető anyagot létrehozni. Én is főként angol nyelven tudok tájékozódni. Ami megtetszik azt szerencsésen lehetőségünk van kipróbálni a stúdióban, ami működik azt beépítjük a munkánkba. Ezekből áll aztán össze az a tapasztalat, amit szívem szerint továbbadhatok. Az elmúlt két év során az oktatás háttérbe kerülésével felszabadult időmben könyveken, illetve a hozzájuk köthető projekteken dolgoztam. Hamarosan érkezik a vadonatúj magyar nyelvű weboldalunk is az angol nyelvű verzió mellett, ami a jövőben szintén megújul majd” – meséli.

Az angol nyelvű kötet praktikus, elektronikus formában ebookként is elérhető. De egyet kell értenünk Péterrel, aki a klasszikus, nyomtatott verzió híve. Hiszen sokkal nagyobb értéke van annak, ha ott az asztalunkon a könyv, mind az olvasás, mind a vizuális tartalom szempontjából.

A magyar után nagyon más a külföldi piacra betörni, ahol jóval több kortárs konkurens kiadvány érhető el, amelyekkel mind-mind versenyezni kell. Minderről a következőképpen gondolkodik: „Valóban más, és a konkurencia is jóval nagyobb. Illetve én is ezeket a konkurenciát jelentő könyveket olvastam informálódásképpen. Mégis annyiban unikális a kötet, hogy az a brandinget vizuális szempontok mentén vizsgálja, míg a témával kapcsolatos kiadványok többsége marketing szempontból közelít ahhoz. Így a Branding és a vizuális válasz azáltal, hogy a márkaépítés más nézőpontból került megvilágításra mást eredményezett, és másoknak is szól, mint az előbb említett marketing fókuszú irodalmak. Ez a kötet a designereknek szól, az ő nyelvükön íródott és őket próbálja segíteni a marketing és branding világában való tájékozódásban. A tervezés egy olyan oldalát, helyezi reflektorfénybe, amit nagyon sok vizuális szakember figyelmen kívül hagy, illetve mellőz a munkája során. Ők sokkal inkább vizuális koncepcióban és nem stratégiai vagy koncepcionális formában gondolkoznak. A könyv mellőzve a marketinges és stratégiai tartalmak száraz feldolgozását, sokkal inkább praktikus módon nyújt segítséget annak, aki egy branddel foglalkozik, és ahol vizuális tervezés is jelen van. Maga a cím is erre utal Branding ad the Visual Response. A kötet hidat képez, kapcsolatot teremt a stratégia és a vizualitás között. Ebben rejlik a mássága és sikere, hiánypótló mivolta a műnek.

„Elsősorban designerektől érkeztek eddig visszajelzések, mivel ők  az elsődleges célközönség is egyben.  De kaptunk már választ társtervezőktől: belsőépítészektől, építészektől, tanulni vágyó vállalkozóktól, marketinggel foglalkozó szakemberektől és diákoktól. De szakmát váltó PR-os is nyúlt már a kötetért“ – meséli Péter, aki minden visszajelzésnek nagyon örül. Amik valóban azt mutatják, hogy legyen szó bármilyen érdekeltségű szakemberről, szívesen olvassák az írást, ami akár üzletfejlesztésben is segítségünkre lehet.

A külföldi kiadás kampánya során fogalmazódott meg Péterben, hogy a könyv leginkább abban lehet támaszunk, hogy akár sokkal komolyabb projekteket is mélyebb szakmai rálátással tudjunk elvégezni, ehhez lefekteti a megfelelő stratégiai alapokat – célközönség, értékek, víziók –, amik aztán észrevétlenül válnak a legfontosabb alappillérekké a márkaépítés során. Péter mindezt saját bőrén, az általa alapított grafikai stúdióban is megtapasztalta, így minden, ami rögzítésre került a kötetben, az kipróbált és tapasztalt információ.

Persze minden információ feldolgozásához hozzájárul a befogadó attitűdje, személyisége és saját gondolkodása. Éppen ezért Péter pozitívumként éli meg, ha megoszthatja a szakmai tapasztalatait és a majd’ húsz év alatt megszerzett tudását. Azt vallja a tudásátadás a kulcsa a fejlődésnek. A könyv olvasmányos jellegénél fogva, informatív, színes vizuális megjelenésével még azok számára is izgalmas olvasmány lehet, akik egészen távolról érkeznek a márkaépítéshez. Átfogó, mégis könnyen fogyasztható irodalom, ami új víziókat és kapukat nyithat meg az olvasók előtt. A brandguide nemcsak könyv formájában nyújt hasznos információkat, érdemes annak további felületeit is látogatni. A weboldal mellett a Facebook csoport és az Instagram oldal is állandóan új tartalommal szolgál. A most induló brandguide YELLOW designer mikroközösség pedig igazi unikum a magyar szakmai színtéren.


A kötet megrendelhető magyar és immár és angol nyelven is.

Fotók: Bollók Máté

brandguide.me | Web | Facebook | Instagram
zwoelf | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A szabadság megélése | Videó jelent meg Pakosz Anna experimentális kiállításáról
art

A szabadság megélése | Videó jelent meg Pakosz Anna experimentális kiállításáról

Szeptember elején Káptalantótiban tekinthették meg az érdeklődők egy rendkívüli eseményen Pakosz Anna Szabadon nő egyestés kiállítását, minderről nálunk is olvashattok egy élménybeszámolót. A különleges alkalomról ezúttal a Nowness címlapján jelent meg egy videó, amely bemutatja „az audiovizuális elemekkel, összművészeti kollaborációkkal és immerzív tapasztalatokkal tűzdelt estét”. Fotó: Varga Matti Pakosz Anna
Laptoppal a világ körül - a digitális nomádság
business

Laptoppal a világ körül - a digitális nomádság

Napfény, homokos tengerpart, szalmakalap és bejelentkezett Teams felület – elsőként vakációra asszociálunk az egzotikus környezetből, de vannak olyanok, akiknek ez a hétköznapi munkakörülménye. A digitális nomádságot általában medencében koktélozgató és közben laptopozó mosolygós emberekkel társítjuk, de ez egy összetettebb, intenzív és sokrétű életstílus, ami visszaeredeztethető a digitalició fellendülésétől a kulturális modernizáción
Építészeti illusztrációk a renderen túl
architecture

Építészeti illusztrációk a renderen túl

A mai nappal végére érünk a  DIALOG névre keresztelt, tematikus hónapnak, aminek kapcsán megannyi aspektusból jártuk körül a digitális vs. analóg témát. Ezúttal a hiperrealisztikus építészeti illusztrációs stílus (a dreamscape és a renderporn) ellenpontja, az úgynevezett postdigital irányzat lesz terítéken. Szabadkezi rajzok, akvarellek, montázsok és hibrid technikák következnek! Kérdés azonban,