Laptoppal a világ körül - a digitális nomádság

Laptoppal a világ körül - a digitális nomádság

Napfény, homokos tengerpart, szalmakalap és bejelentkezett Teams felület – elsőként vakációra asszociálunk az egzotikus környezetből, de vannak olyanok, akiknek ez a hétköznapi munkakörülménye. A digitális nomádságot általában medencében koktélozgató és közben laptopozó mosolygós emberekkel társítjuk, de ez egy összetettebb, intenzív és sokrétű életstílus, ami visszaeredeztethető a digitalició fellendülésétől a kulturális modernizáción át az online világ uralkodó megjelenéséig. Ez elsőre kicsit furcsán hangozhat, hiszen ki ne ábrándozott volna el hasonlón egy esős reggelen az irodában?

A DIALOG tematikus hónap utolsó Hype Lab cikkében bemutajuk ennek az érdekes digitális életformának a legfőbb sajátosságait, amik érzékeltetik az emberiség és a digitalizáció közti kifürkészhetetlen kapcsolatot.


Az On The Spot Okos világ sorozatából is ismerhető, a digitális világ szerteágazóan jelen van a Föld bármelyik pontján: közösségi médiát használó szerzetesek Nepálban, wifi az elmaradott nyomornegyedekben és az óceánok közepén megbúvó luxus elvonuló helyek garantálják a digitális világ minőségi jelenlétét, vagy óhajra annak hiányát. De vajon az ember önmaga is képes olyan flexibilitással jelen lenni, idomulni a környezetéhez, akár a digitális technológia? Mi történik, ha fordul a kocka és a berögzött életritmust feldobva, olykor a szociális kapcsolatokat is hátrahagyva útnak indulunk egy olyan életvitel érdekében ami teljesen más, szabadabb közeget biztosít a munkavégzéshez? Hogyan teremti meg a technológia a mentális és materiális biztonságot? A digitális világ és a valóság közti érzékeny határvonal olyan lehetőségeket teremt, amivel még nem találkoztunk a civilizáció során: egyszerre lehetünk “több” helyen, folyamatos kapcsolatban vagyunk a világ különböző pontjaival és már csak az a kérdés, hogy az ember érzelmileg hogyan tud ehhez az intenzivitáshoz felzárkózni – vagy éppen elcsendesedni úgy, hogy közben bármikor visszakapcsolódhat egy gombnyomással.

Digitális nomádok: kóborló kalandorok vagy tudatos munkavállalók?

A digitális nomád első hallásra valami paradoxonnak tűnhet, vagy legalábbis tűnhetett évtizedekkel ezelőttig mikor még az “óriás doboz” kinézetű monitorokon keresztül figyeltük a betárcsázós internet rejtelmeit. Azóta viszont rohanó léptékben átalakult az internet, az elektromos eszközök és a felhasználás módja is, így manapság már nem meglepő, hogy egészen indokolatlan helyeken is hozzáférhető a világháló nap mint nap. De ahhoz, hogy értelmezni tudjuk ezt a szokatlan szópárosítást, először tisztázni is kell, hogy kiket rejt a digitális nomád elnevezés – és ne egyből mobiltelefont használó kaukázusi törzset képzeljünk el a lelki szemeink előtt, akármennyire is lebilincselőnek tűnne. Digitális nomád olyan személy, akinek munkavégzése helytől független, így nem irodából, vagy az otthonából dolgozik, hanem folyamatosan városok, országok vagy kontinensek között vándorolva éli mindennapjait. Általában önálló vállalkozást vezetnek vagy alkalmazottként távmunkában dolgoznak, de manapság előfordul olyan digitális nomád is, aki a saját utazásait feldolgozva készít valamilyen online terméket, általában videókat, így biztosítva az utazás financionális hátterét.  A lényeg, hogy a fő munkaeszközük egy laptop, ami lehetővé teszi, hogy bárhonnan dolgozhassanak. Egyes digitális nomádok hónapokig ugyanabban a városban időznek és kávézókban vagy közösségi officeokban dolgoznak, miközben szállodában vagy kifejezetten digitális nomádoknak fenntartott házakban laknak, vagy folyamatosan úton vannak és ehhez az életvitelhez kialakított lakókocsikban, vagy akár hajókban élnek. Ez egyszerre biztosítja a végtelen szabadságérzetet, de közben a digitális jelenlét egy nélkülözhetetlen kellék a hétköznapjaikban.

A már említett fejlődő technológia robbanásszerűen hatott ennek a munkaformának a kialakulására, viszont már a gyors tempójú változások előtt is akadtak olyan vállalkozószellemű személyek, akik úgy vették nyakukba a világot, hogy közben nem álltak meg a saját munkavégzésükkel. Steve Roberts 1983-ban, tíz évvel a világháló elterjedése előtt úgy döntött, hogy fekvőkerékpárját mobil irodává alakítja. Az ötlet az volt, hogy teljes munkaidőben utazva egyszerűen tartsa a kapcsolatot az ügyfelekkel és a kiadókkal, miközben a fizikai tartózkodási helye egyre kevésbé legyen releváns. Az elképzelését abból a gondolatmenetből merítette, hogy hiába dolgozik szabadúszó újságíróként, röghöz van kötve az íróasztalához. Ez volt a digitális nomádság hajnala, hiszen több utat is megtett sikeresen ezzel a módszerrel, folyamatosan finomítva az eszközeit.

Steven K. Roberts könyvének borítója / Winebikko Fotók: Jeffrey Aaronson, Thomas Forsyth

A technológiai forradalom túlnyomó sikere később több hasonló expedíciót vont maga után, ezt még jobban erősítette az olyan telekommunikációs vagy távvezérlésű eszközök fejlődései is, mint például a Paypal (1998), a Skype (2003) vagy a digitális nomádok életét eléggé megkönnyítő Airbnb (2008).  2007-ben Tim Ferriss amerikai vállalkozó és író megírta a New York Times bestsellerét, a “4 órás munkahét” c. életmódkönyvet, ami által a digitális nomád (vagy a helyfüggetlenség) gondolata sokkal szélesebb közönséget ért el. A könyv több mint 1,3 millió példányban értékesített és számtalan olvasónak felhívta a figyelmét a nomád álom megvalósítására. Időközben megjelentek a nomád-bloggerek, újonnan pedig a vloggerek is – a digitális változást ez is hűen tükrözi.  A kezdetleges technomád történet a primitív számítógépes és kommunikációs technológiák korából ma már annyira túl nőtte magát, hogy napjainkban már Magyarországon is kormány határozatot kezdeményeztek a digitális nomádokkal kapcsolatban és olykor olyan gondolatok is szárnyra kelnek, hogy ez a munkavállalók jövője.

Digitális nomádság, mint főopció a jövő munkavégzésére?

A pandémia óta minden folyamatosan változik, ezt történetesen a munkahelyekkel is így van. A járvány kirobbanása után a legtöbben olyan életmódra kényszerültünk aminek szerves része volt a digitális jelenlét – oktatás, munkavégzés vagy akár baráti beszélgetésekről volt szó, lényegében a stabil otthonléten kívül megegyező ritmusban, mint egy digitális nomád. Most azonban, világjárvány utáni valóságban, egyre többen váltanak a digitális nomád életmódra. Globálisan az utazó, távoli munkavállalók nagy új csoportjának felemelkedése az egyik uralkodó narratíva a Covid-19 által megreformált munkavilágban.

Egy BBC által is lehozott tanulmány szerint 2020 közepén az Egyesült Államokban a digitális nomád populáció 50%-kal robbanásszerűen nőtt 2019 -hez képest, 7,3 millióról 10,9 millióra.A szakértői vélemények azt állítják, hogy bizonyos iparágakban határozottan több digitális nomád lesz a járvány után, viszont hozzáteszik, hogy a digitális nomadizmus irányába történő óriási elmozdulás globálisan valószínűleg nem fog és nem is tudna megtörténni.

A  járvány óta a munkavállalók preferenciáit vizsgáló adatok viszont összecsengenek a digitálisan nomád életmód iránti fokozott érdeklődéssel. Világszerte végzett felmérések kimutatták, hogy a legtöbb munkavállaló valamilyen módon továbbra is távmunkát szeretne folytatni – legyen az otthon, egy tengerparti bungalóban, egy tanyán vagy akár egy teljesen más országban.

Digitális nomádság a gyakorlatban: az ember, a természet és a digitalizáció sokszínű harmóniája

Réka és párja immár négy éve élnek digitális nomádként egy vitorlás hajón, amit saját maguk újítottak fel. A cél a Föld körbehajózása volt legalább három év alatt, ez valójában nem így történt, hiszen az idő is teljesen más értelmet nyer egy ilyen életstílusban. Rékának a digitális nomád lét előtt irodai állása volt Budapesten, egész életében a tanulás és a munka fontosságára volt nevelve, így környezete is meglepődött, amikor bejelentették, hogy  belevágnak digitális nomádságba. Kérdést kérdés követett – “Mit fogsz dolgozni? Hogyan jársz be a munkahelyedre?“, a válasz egyszerű (és utólag látva jósló is) volt – hát otthonról!

Réka jelenleg egy amerikai cégnél dolgozik távmunkában, ez meghatározza a hétköznapjai ritmusát, de nem ez a fő mozgatórugója.  Az elején kissé érdekes volt a tengerparti miliőben elővenni a laptopot, de ma már ez teljesen autómatikusan zajlik: elkezdi a napot, dolgozik, körbe néz a városban, megcsinálja a hajó körüli teendőit majd újra dolgozik. Az online tér értelmezése folyamatosan átalakulóban van, hiszen kiszakadt a társadalmi elvárásokkal teli közegből, de úgy érzi a baráti összejövetelek hiányát innen pótolja. Továbbá ez a létforma más perspektívát adott neki, formálódott a világnézete és úgy fogalmazott, hogy “a szabadság lehetőséget adott, hogy helikopter nézetből lássam a társadalmat is.”

Életükben egy biztos pont van, a hajó, ami teljes mértékben szolgáltatja az otthonérzetet. A vitorlás hajó sajátosságaihoz mérten az időjáráshoz igazodva tervezik útvonalukat: “Oda megyünk ahova a szél visz, szó szerint! Általában a fő szelek irányítják az utunk. “

A szabadság persze nem azt jelenti, hogy teljes egészében függetlenek mindentől, hiszen a digitális nomád életvitel fő alappillére a korszerű technikai eszközök biztosítása.  A vitorláson az áramot a napelemek szolgáltatják, a mobilinternet és SIM kártya vásárlása pedig nagyjából az első dolog amit megtesznek, ha új országba érkeznek – ráadásul ez az állandó havi kiadásuk összesen. A mobilnet nagy segítség számukra, bár ez akkor a leghatékonyabb, amikor közel tartózkodnak a parthoz. A hajós lét egyik velejárója a magas páratartalom, így a párás levegő hamar tönkreteheti az elektromos kütyüket, erre és az elektromos biztonsági chartokra nagyon ügyelnek.

A nomád életvitelnek köszönhetően hiába dolgozol nap mint nap a számítógép előtt, egy másik kultúra részese leszel. Ez rengeteget segít a problémamegoldó képességben és a személyiség fejlődésben. A digitális nomádság valójában egy egészen bonyolult és mély dolog, hiszen azonkívül, hogy szakmailag egy kihívás, nagyon komoly mentális fejlődést eredményez, emellett pedig érzékelteti az ember, a természet és a technológia ingoványos szimbiózisát.

Pisla Réka / Hype and Hyper

Néhányan a saját utazásukat építik át a közösségi média világába, így akár saját magunk is betekinthetünk hogyan zajlik egy digitális nomád élete:

Vitorlással a Föld körül | Instagram

Források: BBC, Microship, Denizatm

Fotók: Digital Nomad Community, Paragrapshekvetili, She is the lost girl

továbbiak
Építészeti illusztrációk a renderen túl
architecture

Építészeti illusztrációk a renderen túl

A mai nappal végére érünk a  DIALOG névre keresztelt, tematikus hónapnak, aminek kapcsán megannyi aspektusból jártuk körül a digitális vs. analóg témát. Ezúttal a hiperrealisztikus építészeti illusztrációs stílus (a dreamscape és a renderporn) ellenpontja, az úgynevezett postdigital irányzat lesz terítéken. Szabadkezi rajzok, akvarellek, montázsok és hibrid technikák következnek! Kérdés azonban,
Nem csak háttérzaj | A Hype&Hyper csapatának kedvenc podcastjei
community

Nem csak háttérzaj | A Hype&Hyper csapatának kedvenc podcastjei

Az elmúlt években úgy tűnt, mintha a földből is podcastek nőnének ki, amire még egy lapáttal rátett a pandémia. Ennek persze mind élvezhetjük az előnyeit, hiszen gyakorlatilag nem létezik olyan téma, amivel kapcsolatban ne lenne már legalább egy beszélgetős műsor, csak meg kell találnunk azokat, amik a leginkább érdekelnek minket.
Ezeket nézzük mi | A Hype&Hyper csapatának kedvenc YouTube-csatornái
design

Ezeket nézzük mi | A Hype&Hyper csapatának kedvenc YouTube-csatornái

Amikor felmerült az ötlet, hogy bármilyen konkrét témakör meghatározása nélkül osszuk meg egymással a kedvenc YouTube-csatornáinkat, akkor számítani lehetett rá, hogy biztosan lesznek eltérések, azonban annyira változatos és izgalmas lett a felhozatal, hogy szívesen megmutatjuk őket nektek is. Ugyanis van közöttük lakberendezés, életmód, emellett pedig fotógráfia, hihetetlen emberi történetek, sőt,