V4PLUS | Kedvenc szlovák márkáink_05

V4PLUS | Kedvenc szlovák márkáink_05

Az önkéntes karantén ideje alatt sem feledkezünk meg szlovák szomszédainkról. Olyannyira nem, hogy ha tehetnénk, máris teleportálnánk magunkat a „pozsonyi fiatalok Jurányi Házába”. Addig is – képzeletben – kipróbálunk egy lakótelepi gyerkőcöknek tervezett játékszettet, és mutatunk egy kifejezetten divatérzékeny könyvmolyoknak szánt ruhakollekciót is. És tervezőgrafika is lesz, nyugi.

Nová Cvernovka

Ugyan a Nová Cvernovka jelen pillanatban zárva tart, mégsem mehetünk el mellette szó nélkül. Az épületben korábban vegyészeti iskola működött, napjainkban pedig kulturális helyszínként funkcionál, ahol különféle profilú kreatív műhelyeket is találunk.

A „pozsonyi fiatalok Jurányi Háza” (merthogy nekünk ez jutott rögtön eszünkbe) képzőművészeknek, tervezőknek, fotósoknak, építészeknek ad otthont: az alagsorban nyomda üzemel, a földszinten könyvtár és előadóterem várja az érdeklődőket, de van designboltis, ahonnan egész biztosan nem távoznánk üres kézzel: a tuti printek, képzőművészeti és fotós albumok mellett mi a Csehszlovákia fülbevalóra és – szuvenír gyanánt – a hely szellemében készült lombikrarepülnénk rá.

S hogy mi minden vár még ránk a Nová Cvernovka falai között? Az ötödik emeleten például coworking iroda (napközis klubbal kiegészülve), a földszinten zero waste pékség és csomagolásmentes bolt, rizográf nyomda, sőt a kedvenc szlovák egyesületünk, az ipari épületek megőrzésével és népszerűsítésével foglalkozó Čierne diery is itt „rendel”. Minden május elsején nyílt napot tartanak, amikor be lehet lesni a műhelyekben zajló tervezési folyamatokba, ismerkedni a Cvernovka bentlakóival, és természetesen a buli sem maradhat el a nap végén. Huh, korona, menj már, mert mi is mennénk!

Barbora Kubi

A fiatal szlovák textiltervező nevével és kollekciójával a budapesti közönség is találkozhatott még 2016-ban. Barbora Kubi a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe kifutóján mutatta be „King-size” névre keresztelt kollekcióját. Erre mi magunk is igencsak jól emlékszünk, ugyanis a hatalmas méretűre „növesztett” ruhadarabok mellett olyan elengedhetetlen kiegészítők is megjelentek, mint a színes sapkák és a méretes „rágólufik”.

Fotók: Petra Baranovičová; Artdirection, styling: Barbora Kubi

Barbora Kubira egyébként is jellemző, hogy különös érzékkel teremt egységes és vizuálisan izgalmas atmoszférát – nála talán nem is csak a ruhadarabok érdekesek, hanem maga az egész tálalás is. A designer saját bevallása szerint olyan alkalmi ruhadarabokat tervez, melyek egyszerre kényelmesek és ötletesek, s leginkább azoknak a nőknek szólnak, akik szeretnének kitűnni a tömegből.

A designer 2016 óta a pozsonyi divatesemény, a Fashion LIVE állandó meghívottja: itt mutatta be a „KUBIK” és a „Knihomoľ” („Könyvmoly”) kollekciókat is. Előbbi létrejöttét Kubi képzőművész édesanyjának egyik ’90-es években készített festménye inspirálta, ahol játékos pasztell színek és geometrikus fekete-fehér kompozíciók jelennek meg.

Backstage fotók: Alexander Bel

Utóbbi esetében pedig a könyvolvasás szeretete testesül meg kényelmes, földszínekre és okker árnyalatokra hangolt ruhadarabok formájában.

Fotók: Mischel Warenits; Styling: Barbora Kubi

A pozsonyi képzőművészeti főiskola egykori diákja nemcsak divattervezőként határozza meg magát: legtöbbször art director és stylist is egyben, és csak életének 40%-át tölti ki saját márkájának építése. Jobban szeret csapatban, más alkotókkal együttműködni: az egyik ilyen állandó társa az a szintén szlovák születésű Mária Švarbová, akinek „Swimming Pool” című fotósorozata –  Japántól Mexikóig – szinte az egész világot bejárta. A mi személyes kedvencünk az ugyancsak csodálatos színvilágú, Wes Anderson-i magaslatokba törő „Generation” képsorozat, ahol a jelmezekért Barbora Kubi felelt. Ha nem is tartjuk magunkat vérbeli divatőrültnek, inspiráció gyanánt akkor is érdemes követnünk a tervező Instagram oldalát.

Chmela design studio

A Chmela design stúdiót egy testvérpáros, David és Peter Chmela alapították. A főleg arculattervezéssel foglalkozó vállalkozás  – legnagyobb meglepetésünkre  –  nem a szlovák fővárosban, hanem egy 900 lelkes faluban, Sárosfán (Blatná na Ostrove – a szerk.) működik. A srácok elég komoly portfóliót hoztak össze az elmúlt évek során. 2016 és 2018 között ők tervezték a NEXT Festival arculatát: 2016-ban és 2017-ben a fekete-fehér kontrasztjára építettek, majd 2018-ban a fesztivál művészeti vezetőjének kérésére kiszínesedett a paletta.

NEXT Festival, 2016

Persze a kísérleti zenei programsorozat szellemiségéhez igazodva a tervezők is kitettek magukért, és mindegyik alkalommal sajátosan egyedi arculattal álltak elő. Első alkalommal egy dinamikusan változó logót terveztek (az online felületeken interaktív tipóval), majd a bináris számrendszerből merítettek ihletet.

NEXT Festival, 2017

2018-ban pedig egy furcsa, veszélyesnek tűnő gyümölcs-objektum kelt életre a fesztivált hirdető különféle felületeken – utóbbi kapcsán a pozsonyi születésű képzőművésszel, Cséfalvay Andrással működtek együtt.

NEXT Festival, 2018

A különféle arculati megkeresések mellett weboldalak tervezésével is foglalkoznak: többek között a szlovák divatfotós, Jakub Gulyás és a Londonban élő ételfotós, Vladimir Studenic website-ját is a Chmela design stúdió készítette. A testvérpártól a mi személyes kedvencünk az az identity, amit a fiúk a POSVANCZ családi vállalkozás számára készítettek: onnan is leginkább a perforált névjegykártya ragadta meg a figyelmünket, ami igencsak hasznos lehet abban az esetben, ha a partner elfelejtette magával hozni, vagy épp kifogyott a saját névjegykártyájából.

És bár a srácok a „szépség” és „egyszerűség” fogalmakat tűzték a zászlajukra, mi úgy látjuk, hogy ezek mellett harmadikként a „játékosság” is kitűnően megférne.

The Kit for an Urban Kid

A fiatal formatervező, Mária Fialková egy eperjesi lakótelepen nőtt fel. Kisgyerekként a panelház szűkösségéből kiszabadulva a barátaival együtt a környező játszótereken töltötte a szünidő nagy részét. Ez jelentette számára az elsődleges inspirációs forrást, mikor elkészítette a The Kit for An Urban Kid csomagot.

A hatévesnél idősebb gyerekek számára tervezett kedves és minimál szett a négy évszaknak megfelelően kínál lehetőséget a kreatív időtöltésre. A csomag segítségével tavasszal az ültetésbe kóstolhatnak bele a gyerkőcök, nyáron nyomozósdit játszhatnak, és felfedezhetik a környezet apró kincset, ősszel saját gyógynövény gyűjteményüket készíthetik el, télen pedig madáretetőt barkácsolhatnak.

Az egyes évszakokhoz kapcsolódó eszközök külön dobozokban pihennek. Mindegyik készlet kiegészül egy munkafüzettel is.

A designer a lehető legegyszerűbb segédeszközöket adja a kicsik kezébe: többek között nagyítót, ugrálókötelet, színes krétát. Mária elmondása szerint azért is érezte időszerűnek a csomag megalkotását, mert úgy látta, a gyerekek manapság egyre kevesebb időt töltenek a szabadban – a The Kit for An Urban Kid éppen abban segíthet nekik, hogy megtalálják ismét a szépet anékül, hogy extra vagy túlgondolt játékokat kellene kézbe venniük. 2019-ben a formatervező ezzel a munkával elnyerte a szlovák formatervezési díjat (Národná cena za dizajn), diák kategóriában.

Matej Vojtuš

Az 1991-es születésű Matej Vojtuš a prágai UMPRUM (Iparművészeti Főiskola – a szerk.) tanulója, de már számtalan területen bizonyított, legalábbis, ami az arculat- és betűtervezést illeti. 2017-ben ő tervezte a pozsonyi könyvfesztivál (BRaK – Bratislavský knižný festivala szerk.) arculatát, amely egy évvel később elhozta neki a 2. helyezést a szlovák formatervezési díj versenyben, vizuális kommunikáció kategóriában. Ezt az arculatot mi is nagyon szeretjük: friss, illusztratív és mellőzi mindazokat a kliséket, amiket az efféle kulturális programok kapcsán (sajnos) megszokhattunk. A könyvet, mint kézenfekvőnek tűnő tárgyat nem jeleníti meg, még csak utalást sem tesz rá, azaz mégis: ez a mozaikszerű, különféle amorf és geometrikus elemekre épülő színes világ egy 1920-ban megjelent, art deco díszítőelemeket felvonultató kiadvány előtt tiszteleg.

Matej Vojtuš nevéhez számos betűkészlet megalkotása is fűződik, ő tervezte a „Zaum”, a „Kultivar” vagy a „Deto Grotesk” betűtípusokat is, emellett pedig grafikus társával, Jozef Ondríkkal közösen jegyzik a „Regular Lines” név alatt futó tipókat is. Azt, hogy mennyi minden rejlik még a fiatal grafikus tarsolyában, arról a Tumblr oldala tesz tanúbizonyságot.


Kéthetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

továbbiak
Pasztell-retro Sims
east

Pasztell-retro Sims

Mária Švarbová képeit kilométerekről fel lehet ismerni. A régész restaurátorból lett fotográfus időgépet eszkábált a fényképezőgépéből, és egy újabb kanyarra vitt el minket. Sebestyén László fotográfus írása Képeiben elmerülve olyan érzésem támad, hogy jártam itt, ezt én is láttam már, megtörtént. Retro hangulatú fotóin, ahogy az embereket és a tereptárgyakat
HYPE | Heti online programajánló
news

HYPE | Heti online programajánló

E heti ajánlónkban olyan programokat gyűjtöttünk össze, amelyek tartalmasabbá tehetik az otthon töltött unalmas órákat. Kiszakítanak a katasztrófahírek hálójából, fejlődünk általuk, vagy éppen másokat segíthetünk velük  –  akár csak néhány maszk megvarrásával, workshop videókkal, figyelemelterelő design dokumentumfilmekkel, kreatív művekkel, amelyek megmosolyogtatnak, vagy mondjuk azzal, hogy hazai tervezőktől vásárolunk, és így támogatjuk
NÉGYSZÖGLET – Örkény István
art

NÉGYSZÖGLET – Örkény István

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. Forrai Ferenc [http://forraiferenc.hu/] sorozata. 108 éve, 1912. április 5-én született Örkény István. AZ ÓBUDAI IKREK ÚJSÁGHÍR Világraszóló esemény történt