Egy igazi indusztriális audiovizuális élmény | Hamarosan indul az INOTA Fesztivál!

Egy igazi indusztriális audiovizuális élmény | Hamarosan indul az INOTA Fesztivál!

2023. augusztus 30. és szeptember 3. között Magyarországon első ízben vehetünk részt egy igazi, nagyszabású audiovizuális fesztiválon, amelynek pikantériáját – kimagasló művészeti palettáján túl – helyszíne, az inotai hőerőmű biztosítja.


Az inotai hőerőmű bezárására és leszerelésére több mint húsz évvel ezelőtt került sor – egész pontosan 2001-ben –, így a három hatalmas hűtőkürtön kívül nem sok dolog hirdeti, hogy ez volt az ötvenes évek egyik legnagyobb hazai ipari beruházása, amely fénykorában akár teljes Budapestet képes lett volna ellátni árammal. Gigászi teljesítménye ellenére már a hetvenes években felismerték a hátrányait, míg végül minden korszerűsítési próbálkozás ellenére az évezred végére fenntarthatatlanná vált. Nem tudott megfelelni a környezetvédelmi előírásoknak, ráadásul korábbi teljesítményének is csak töredékét tudta biztosítani. A fesztivál szervezői küldetésüknek tekintették, hogy egy olyan alternatív kulturális koncepciót dolgozzanak ki, ami által új életet lehelhetnek a komplexumba, és előremozdíthatják az indusztriális kultúrát. A projekt kapcsán Besnyő Dánielt és Kustán Gergőt, a fesztivál főszervezőit, valamint az esemény arculatáért felelős DE_FORM design stúdió csapatát kérdeztük!

Dani tizenöt évvel ezelőtt indította útjára saját művészeti projektjét Secret Mapping Experiment néven, amely keretében régi vagy már használaton kívül álló épületek homlokzatára vetít fényinstallációkat. Már régóta szemezett a hőerőművel, majd 2022-ben végül két rendezvényt is elhoztak a helyszínre. Ezeknek a sikere inspirálta az Inota fesztivál ötletét is.

Gergő – a rendezvény másik főszervezője – már több mint tíz éve gondolkodik azon, hogyan lehetne a tornyokat kulturálisan hasznosítani, éppen ezért mélyen beleásta magát a hely történetébe. Mikor megtudta, hogy az EKF csapata és Dani ezen a helyszínen gondolkodnak, elhatározta, hogy bármilyen megpróbáló feladat is lesz, itt kell megcsinálni a fesztivált!

Az esemény különlegessége egyébiránt abban rejlik, hogy a zenei programok mellett a kortárs vizuális alkotások (fényinstallációk, mappingek) is ugyanolyan hangsúlyt kapnak. „Jellegében csak külföldi fesztiválokhoz tudnám hasonlítani azt, amit elképzeltünk és meg kívánunk valósítani. Ezekkel a fesztiválokkal egyébként partnerségi viszonyt is próbálunk kialakítani, legyen szó a Lunchmeat fesztiválról Prágában vagy az Unsound-ról Krakkóban” – fejtette ki Dani. Gergő később hozzátette, hogy ők is lelkes látogatói ezeknek a fesztiváloknak, és már régóta gondolkodnak azon, hogyan lehetne hazai környezetben létrehozni egy ilyen formátumot.

A fesztivál arculata is külön figyelmet érdemel, amelyet a DE_FORM Design Agency a főszervezők és a fesztivál kommunikációs csapatával karöltve dolgozott ki. A fő koncepció az volt, hogy egy olyan megjelenést alakítsanak ki, ami jól képviseli a hőerőmű ipari esztétikáját. Ez a formanyelv az elmúlt években egyébként is nagy népszerűségnek örvend a berlini Berkhaintól kezdve egészen Hollywoodig.

A formai rendszer több rétegből áll, tartalmaz egy karakteres, egyedi logót, egy szimbólumkészletet, – melynek alapjait részben a budapesti underground szcéna egyik elismert képzőművésze, Nufolklore fektette le – illetve egy könnyen variálható arculati rendszert. „Az arculat legmélyebb rétegében olyan képi elemek találhatók, amelyek szénszobrokból kristályokká alakulva, szinte már művészeti alkotásokként értelmezhetőek. Ezek költői módon szimbolizálják a szénerőmű revitalizációját, és az egész brandet egy futurista köntösbe bújtatják”  – mondta el Demeczky Nóra, a DE_FORM egyik alapítója.

A DE_FORM csapatának továbbá fontos volt, hogy egy olyan projektben vehessenek részt, amelyben a zene és a vizuális kultúra jövőbe mutató fúziója dominál. „Régóta nagy rajongói vagyunk az esemény helyszínének, és a fesztivál egyik küldetése, hogy megőrizze ezt a fantasztikus brutalista épületegyüttest. Nem mellesleg sok fellépő a kedvenceink közé tartozik” – tette hozzá.

A jegyek és további információk az INOTA fesztivál honlapján érhetők el.


INOTA Fesztivál | Web | Facebook | Instagram
DE_FORM Design Agency | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Szauna a természet hangjával
design

Szauna a természet hangjával

A cseh What a Hut csapatának köszönhetően Zlín közelében, a város körüli erdők lábánál egy új szabadtéri pihenő kapott helyet. Egy rekreációs közösségi tér, nem csak a szaunázás kedvelőinek. Íme, a Budka! Adéla Bačová terméktervező és belsőépítész különböző iparágakból érkező tudását gyúrta össze egy egésszé, amikor megalapította zlíni székhelyű What
Könyv+borítók | Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam
design

Könyv+borítók | Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam

Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regényében egy pincér politikai és erotikus kalandok sokaságával átszőtt történetét ismerhetjük meg, aki pikolófiúból szállodatulajdonos, majd kisemmizett öregember lett. Most megmutatjuk, hogy a számos nyelvre lefordított mű milyen borítókkal jelent meg különböző országokban! Bohumil Hrabal (1914–1997) a huszadik századi cseh irodalom egyik legjelentősebb
Ki Alekszandr Dugin, az önjelölt orosz próféta?
strategy

Ki Alekszandr Dugin, az önjelölt orosz próféta?

Az ember, aki nagyobb putyinista, mint Putyin. Dr. Brittany Pheiffer Noble elemzése. Az orosz-ukrán háború több, mint egy éve zajlik, és míg a nyugati szövetségi rendszer számára egyértelmű, hogy az Ukrajnát ért orosz agresszió nincs helyén, naivitás lenne azt gondolni, hogy ezt az oroszok túlnyomó többsége is így gondolná. Természetesen