Vigyázz, tél, jövünk! | Slē

Vigyázz, tél, jövünk! | Slē

Az Instagramon indult #weeklydesignchallenge mozgalom közös szkeccseléseiből született szerelemprojekt, a Slē szánkó 2019-ben egészen a Red Dot „Best of the Best” elismerésééig siklott, hogy aztán a rengeteg fejlesztést és kísérletezést követően idén nyáron végre elkészülhessen az első olyan prototípus, amely már csak a tesztelésre vár. Miklósi Ádám designerrel beszélgettünk.

A Slē fejlesztését Ádám 2019 elején kezdte el, és a sors fintora, hogy másodszor is a legmelegebb évszakban dolgozik egy téli szabadidős eszköz tervezésén és megvalósításán. A rétegelt lemezből készült Slē-t gyerekek és felnőttek számára egyaránt ajánlja a fiatal designer. Az eszköz szakít a tradicionális, mindannyiunk fejében élő szánkóról alkotott képpel. Formavilága kellően játékos, ugyanakkor egy skandináv bútorhoz hasonlóan letisztult és minőségi megjelenés jellemzi.

„A tavalyi Red Dot Díj után elérkezettnek láttam az időt, hogy folytassam a munkát. Számos árajánlatot kértem be gyártásra, de sajnos egy ekkora eszköz esetén a szerszámgyártás elég költséges, és még nem éreztem a formatervet elég kiforrottnak ahhoz, hogy ebbe invesztáljak. Ezért úgy döntöttem, magam készítem el az első hajlított prototípust” – mondta el a designer.

A budapesti FabLabbal Ádám már többször dolgozott, számos esetben segítették a munkáját. „Remek közösség, és ráadásul a szomszéd utcában lakom, szóval adott volt, hogy őket válasszam. Itt minden eszköz és szaktudás rendelkezésre állt a prototípus elkészítéséhez. A szánkó terítéke és az úgynevezett kerf bemarását CNC-maróval végeztük. Ezt követően kezdtem el adott sablonra hajlítani a rétegelt lemezt. Az első két sikertelen próbálkozás és eltört darabok után végül egy gőzborotva segítségével sikerült ezt kiviteleznem” – jegyezte meg Ádám.

A kerf technológia lényege, hogy a hajlítandó anyagból adott szélességű, mélységű és sűrűségű hornyokat marunk, majd ezeket feltöltjük ragasztóval és adott formára hajlítjuk. Nagy előnye, hogy nem igényel speciális eszközöket és elég költséghatékony, hátránya viszont, hogy jelentősen gyengíti az anyagot.

A Slē kivitelezése öt hetet vett igénybe, egyéb munkái mellett Ádám hetente egy-két napot dolgozott rajta. A tervező elmondása szerint már régóta tervezte, hogy nyáron elkészíti a prototípust – egyébként is egyfajta terápiaként tekint a műhelymunkára. A megvásárolható példány valószínűleg a következő télre még nem készül el, adott darabszámmal azonban elindulhat a tesztelés. Ádám ezt követően szeretne előrébb lépni majd a gyártást illetően. Mi pedig várjuk a további fejleményeket!

Miklósi Ádám | Web | Behance | Instagram

FabLab | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Designkabin elérhető áron | Itt a Hello Wood Kabinka!
architecture

Designkabin elérhető áron | Itt a Hello Wood Kabinka!

A szupermenő Workstation-kabin után itt a Hello Wood újabb üdvöskéje, a Kabinka. A falusi építészeti örökségéből merítő kompakt kisházat akár lapra szerelve is kérhetjük, ha elég bátrak vagyunk. A hazánkban pár éve berobbant „tiny house”, azaz kisház-mozgalom a tudatosabban élő és építő emberek táborát tömöríti. Egyre többen vannak a természetközeli
27 – My Last Day at Home | Buda Flóra Anna legújabb kisfilmje
art

27 – My Last Day at Home | Buda Flóra Anna legújabb kisfilmje

Mély érzelemvilág és társadalmi problémák, szürreális elemekkel társítva. Buda Flóra Anna nagy sikernek örvendő Entropia [https://www.entropia.site/] című diplomafilmje után most a legújabb, 27 – My Last Day at Home filmtervén dolgozik, amellyel elnyerte az Annecy filmfesztivál MIFA pitch fórumának Ciclic-díját. Mutatjuk! Flóra két éve végzett a Moholy-Nagy Művészeti
Az MVRDV tervezte Wrocław legújabb kreatív központját
poland

Az MVRDV tervezte Wrocław legújabb kreatív központját

A folyóparton álló, 19. századi épületet kortárs kiegészítésekkel gondolta újra a sztárépítészeti csoportnak számító MVRDV iroda. Słodowa szigete eddig is Wrocław egyik legkülönlegesebb pontjának számított, a Concordia Design épületének átadása után pedig kétségtelenül bebetonozta a helyét a lengyel város legmenőbb negyedei közé. Ezt erősíti Nathalie de Vries, a holland MVRDV