fbpx
Nyomj Entert

„Visszatalálni a klasszikusokhoz” – Itt az új magyar férfiruhamárka, a Soff

Most induló márkájával Boncsér Szofi azt szeretné bebizonyítani, hogy nem kell elvesznünk a tengernyi szabású ing között, elég, ha megtaláljuk azt a néhány univerzális alapdarabot, amit bármikor örömmel viselhetünk. Pontosan ilyen ruhákat kínál a Soff (nem csak férfiaknak). De hogyan fordult a tervező figyelme pont az ingek felé? Többek között erről is mesélt nekünk!

2014-ben végeztél a MOME-n divat- és textiltervezés szakon. Az akkori diplomamunkád egy női kollekció volt, amely a valóság és a valótlanság szubjektív észlelésére fókuszált. Hogyan kanyarodtál mégis a férfiöltözékek felé?

Korábban is foglalkoztam már férfi viselettel, a BA diplomamunkám témája a férfi szoknya volt, úgyhogy inkább azt mondanám, hogy visszakanyarodtam. Mindig izgatta a fantáziámat a férfiak kapcsolata a ruhákkal, az öltözködéssel. A Soff márka megalkotásánál egy széles körben viselt alapdarab megtalálása volt a cél, így jutottam el a férfi ingekhez. Ennek a ruhadarabnak elképesztően izgalmas a története, folyamatosan inspirál.

A diploma után a belga származású amerikai divattervező, Diane von Fürstenberg mellett szereztél tapasztalatot Párizsban, de megfordultál Ann-Sofie Back stockholmi műhelyében is. Mi mindent tanultál ezeken a helyeken?

Rengeteg mindent. Párizsban az Erasmus alatt volt lehetőségem a divathéten a DVF stúdióban dolgozni, itt találkoztam először a „buyer” szakmával és azzal, hogy hogyan kell egy márkát magas minőségben prezentálni. A BACK-nél több időt töltöttem. Kis csapat volt, így beleláthattam más részlegek munkájába is. A szabásminták és első mintadarabok készítésétől a social media reklámokig sok mindent csináltunk mi, gyakornokok. Nekem főleg a technikai rajzok készítése volt a feladatom, azt tanultam ott meg igazán, és elég ügyes is voltam benne. Nagyon élveztem, de az is tudatosult bennem, hogy nem így képzelem el a jövőmet: rájöttem, hogy nem szeretnék egy másik márkának dolgozni.

A most debütáló Soff kollekcióban letisztult vonalvezetésű, univerzális ruhadarabokat – azon belül is felsőruházatot – tervezel, elsősorban férfiak számára. Mi jelentette számodra az inspirációt, mi vezérelt a magas minőségű, fenntartható ingek tervezése során?

Az inspirációm a ruhadarab maga. Nagyon élvezem különböző korok ingjeit felfedezni, és a karaktereket, akik hordták, hordják. Az ing ma is egy nagyon népszerű ruhadarab, mégis azt látom, hogy sokan nem tudják már hordani – nem találják az ezerféle szabás közül a számukra megfelelőt, teljesen érhető módon. Pedig birtokolni egy olyan darabot, ami a legtöbb ruhánkhoz passzol, nemcsak jeles alkalmakon, hanem hétköznap is felvehetjük, és még kényelmes is, aranyat ér.

Ez a Soff fő küldetése – egy olyan tervezőstúdió létrehozása, amely állandóan elérhető, magas minőségű alapdarabokat gyárt. Így a már bevált darabhoz évekkel később is hozzá lehet jutni, nem fog évente kétszer lecserélődni a kollekció. Az anyagok kiválasztásánál is ez volt a fő szempont. Egy ideje már teszteljük őket – hordás, mosás, vasalás –, a legtöbb márkánál erre nincs idő. Mi kicsit elmozdítottuk a márkát a klasszikus szezonális gyártástól. Elég időt szántunk a tervezésre, gyártásra és egyelőre elégedettek a tesztelők, de folyamatosan fejlesztjük a folyamatot. Ez jelenti számomra a fenntarthatóságot – időtálló design és magas minőségű anyagok felhasználása.

Mondják, hogy férfiaknak sokkal nehezebb ruhát tervezni, mint nőknek. Van ebben igazság? Te hogy látod?

Azt hiszem, a férfiak is egyre nyitottabbak, de én ebben a kérdésben talán éppen a másik oldalon állok – visszatalálni a klasszikusokhoz és megtalálni, megtervezni azokat a darabokat, amiket idővel unokáink is szívesen hordanak majd.

A saját kollekciód fejlesztése mellett különféle filmes produkciókban is dolgoztál és dolgozol most is. Mi pontosan a feladatod, illetve milyen produkciók ezek? Tudvalevő, hogy a filmes munka eléggé kimerítő: a folyamatos készenlét, a hajnali vagy épp éjjeli forgatások mellett hogyan jutott idő a Soff projektre?

Igen, ez nem csak városi legenda, valóban elég kimerítő, de elképesztően szeretem csinálni. Legtöbbször jelmeztervező asszisztensként dolgozom, ilyenkor kevesebb a tervezési feladat és annál több a részlegünk, illetve a jelmezek koordinálásával kapcsolatos munka. Jelmeztervezőként eddig főleg kisfilmekben, klipekben, reklámokban fordultam meg – ilyenkor  a karakterek megalkotása az elsődleges feladat. Minden apró részletét szeretem csinálni. Remélem, nem leszek majd soha abban a helyzetben, hogy választanom kell a két szakma között. Egyelőre olyan fantasztikus emberekkel dolgozom együtt, akik kellően rugalmasak, így meg tudtam oldani, hogy jusson idő a márkára is.

A Soffon már több éve dolgozom (ezért is használom a projekt megnevezést), de sokáig nem tudtam, hova fog kifutni az a sok terv. Az évek alatt letisztult, hogy valójában mit is akarok. Nem akartam alapok nélkül belevágni. Aztán tavaly úgy döntöttem, hogy most vagy soha. Úgyhogy nagyon izgatott vagyok, hogy ennyi év után végre debütál a márka.

Fotók: Galambos Eszter

SOFF | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük