Ízek, illatok, benyomások – Török-Bognár Renáta Metszéspontok című könyve

Ízek, illatok, benyomások – Török-Bognár Renáta Metszéspontok című könyve

A hazai könyvpiacon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a coffee table book-ok, melyek amellett, hogy informatív funkcióval is bírnak, elsősorban mégis arra valók, hogy az ember általuk kicsekkoljon a mindennapokból és egy másik világba csöppenjen, míg átlapozza őket.

A szkeptikus olvasó erre azt mondhatja: dehát erre ott az Instagram! Valóban. Azonban egy átgondoltan kurált, igényesen szerkesztett kiadvány, írjunk kétezer-akárhányat is, még mindig sokkal erőteljesebben ragadja magával az embert, mint a feed-ek. Török-Bognár Renáta célja éppen e hatás elérése volt, mikor úgy döntött, fotó– és receptarchívuma megérett rá, hogy egy könyvbe foglalja. Így született meg a Metszéspontok című hibrid kiadvány, egy útikönyv és egy receptgyűjtemény egyvelege. A kötetről a szerző mesélt nekünk.


Sokáig nem tartottam szimpatikusnak, ha valaki bloggerként ír egy könyvet, mert nem gondoltam elég megalapozottnak szakmailag. Aztán szépen bennem is megérett az igény, és megértettem, hogy ha igazi szakmai ambíciói vannak az embernek, akkor ez egy következő lépés lehet” – vallja be Reni Metszéspontok című, első saját kiadványa kapcsán. Reni az esküvői fotózásban igazi profinak számít tíz éves múltjával és számtalan megbízásával a háta mögött. Az esküvőknek köszönheti azt is, hogy sok olyan helyre eljutott a világban, ami egyébként nem szerepelt az elsők között a bakancslistáján. „Nagyon sok olyan párt fotóztam, akik Erasmuson jöttek össze, és így vagy az egyik fél, vagy a másik szülőhazájában tartották az esküvőjüket. A könyvben szereplő helyszínek is mind olyanok, ahová a munka miatt sodort az élet” – meséli Reni. A ceremónia előtt vagy után a nyitott személyiségű fotósnak alkalma adódott megismerkedni a környékkel. Így készültek a könyvben is látható, magukkal ragadó szépségű és hangulatú fotók, melyek között Szlovénia, Magyarország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Norvégia, Dánia, Skócia mesés, csodás tájaiba és ízeibe kóstolhatunk bele.

A könyv másik tartópillérei tehát a receptek, melyeket szintén ezek a helyek, utazások ihlettek. Azt gondolnánk, egy ország ízeinek megismeréséhez több idő kell, mint egy-két, netán három hét, de mivel Reni kifejezetten benyomások alapján alkotta meg őket, és nem a hagyományos receptek elsajátítására törekedett, így ezek a rövid tartózkodások is elegendőnek bizonyultak. „Van egy-kettő klasszikus recept, de inkább benyomások alapján készítettem ezeket az ételeket. Például Dániában ugyan nem ettem édesgyökeres tarte-ot, de ettem édesgyökeres mindent. Rozskenyér-kuglófot sem ettem, de az alapján, hogy láttam, hogy a megmaradt, száraz rozskenyeret ledarálják és lisztként használják süteményekhez, kitaláltam, hogy megpróbálkozom egy kuglóffal.”

Reni nem laikusként kezdett el kísérletezni a konyhában: gasztroblogját 2009-ben indította, sok menyasszonya még épp ebből az időszakból ismerte meg őt. Azt mondja, hogy a közös vonzalom a gasztronómia irányába így sok ügyféllel alapból megvan. A ceremóniát megelőző közös étkezésekbe pedig sok esetben Renit is bevonják, így még több alkalma nyílik rá, hogy valódi, autentikus helyi ízekkel ismerkedjen.

A fotókat és a recepteket Reni nagyjából két évvel ezelőtt kezdte el összegyűjteni, így volt ideje kiforrnia magát a könyvnek. A Metszéspontok egy igazi coffee table book, ami sikeresen nyújtja azt az olvasási élményt, melyre Reni Bárdy Anna grafikussal, a könyv művészeti vezetőjével közösen törekedett. A cél egy magas minőségű, nemzetközi piacon is érvényesülni tudó kiadvány létrehozása volt, mely lelassulásra, nosztalgiázásra, álmodozásra hívja az olvasót. A két lány együttműködése telitalálatnak bizonyult: Anna nagyon jól ráérzett Reni személyiségére, ami így nem csak a tartalom miatt járja át a könyvet. „A férjem mutatott rá, hogy Anna milyen nagyszerűen ráérzett, milyen is vagyok én. Kívülről egy nem hivalkodó, szinte semleges, simulékony típusú lány, épp mint a borító. De ha kinyitod, akkor színes, változatos, ott van benne az egész világ. Ekkor gondoltam bele, hogy Anna valószínűleg tudatosan építette ebbe az irányba a könyvet, mialatt én öntöttem rá a szöveges és a képi anyagokat, ami alapján neki ez jött át rólam, hiszen előtte nem ismertük egymást.”

Sokszor tehát épp egy külső szem kell hozzá, hogy igazán magunkra ismerjünk. Így volt ez a könyvben található színekkel is, melyek némelyikétől Reni első hallásra elzárkózott volna, de Anna tervei alapján tökéletesen a sajátjának érzi őket. A nyitott gerinc már kettejük tudatos döntése volt: egyrészt esztétikai megfontolásból készült ilyenre, hogy még inkább kihangsúlyozza a könyv natúr jellegét, és látni engedje a fekete cérnával készült fűzést. Másrészt a funkciót támogatja: bár így sérülékenyebb, de az egyébként vastag könyv nyitva marad, nem kell nehezéket tenni rá.

Az Instagram gasztromámorában felmerül a kérdés, mennyire van létjogosultsága egy nyomtatott kiadványnak, illetve arra is kíváncsiak voltunk, Reni szerint mi választja el egyik gasztrobloggert a másiktól. „Hosszú távon, akármennyire is közhelynek hangzik, szerintem a hitelesség a legfontosabb. A hamis marketing talán működik pár évig, de hosszú távon csak önazonosan lehet fennmaradni. A projekt mögött ott kell állnia a valódi személyiségnek.” A szerző hasonlóan vélekedik az analóg-digitális kérdésben is, ahol szintén a valódi emberi jelenlétet hangsúlyozza. “Globális jelenség, hogy az embereket zavarja, hogy nem tudnak kézzelfogható eredményt létrehozni a munkájuk során. Szerintem rengetegen ki vannak éhezve rá, hogy a kezükben tartsanak olyan dolgokat, például könyveket, melyek illatosak és ott van mögöttük egy igazi emberi lény.”


Reni receptjei tehát félig már kiléptek az offline térbe, teljes egészében azonban egyelőre nem tervezi őket hús-vér módon a nagyközönség előtt megvalósítani, például egy saját hely megnyitásával. A november 3-i könyvbemutatón azonban pár recept által inspirált harapnivalót megkóstolhatnak az érdeklődők.

Török-Bognár Renáta | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Harmóniában a hagyományokkal – szlovák építészcsapat tervezte ház Mallorcán
architecture

Harmóniában a hagyományokkal – szlovák építészcsapat tervezte ház Mallorcán

Mallorca tele van gyönyörű tájakkal, valamint festői, kőből épült, gazdag történelemmel és hagyománnyal rendelkező városokkal. A pozsonyi székhelyű beef architekti csapata tudatlan látogatóként érkezett erre a szigetre, ahol az építésziroda tagjai lépésről lépésre tanulták meg, hogyan nyúljanak hozzá a mediterrán területhez a népi építészet tiszteletben tartásával. A Casa Fly tervei
Az analóg bosszúja: pazar lemezborítók Európából | TOP 5
east

Az analóg bosszúja: pazar lemezborítók Európából | TOP 5

Az elmúlt évek világjárvánnyal terhelt időszaka mély nyomot hagyott a legtöbb iparág életében, sajnos nem túl pozitív értelemben. Örömteli módon azonban a Discogs beszámolói nagy összefogásról árulkodnak a zenerajongók háza táján: a bakelitkorongok eladásainak számai évről évre rekordokat döntenek, így emelve ezt a zenei formátumot a legnépszerűbbé a 2020-as évben.
Megemlékezés, stílusosan | ÁpoltSír x DARE STUDIO
business

Megemlékezés, stílusosan | ÁpoltSír x DARE STUDIO

Idő hiányában vagy épp a távolság okán vannak, akik csak évente egyszer, mindenszentek és halottak napja tájékán keresik fel elhunyt hozzátartozójuk sírhelyét. De mi történik az év további részében: ki gondozza, tartja rendben ezeket a nyughelyeket, ha nekünk erre nincs lehetőségünk? Erre a problémára nyújt megoldást Tálas Edit vállalkozása, a