Zlín 700 éves történelme elevenedik meg a város kastélyparkjában

Zlín 700 éves történelme elevenedik meg a város kastélyparkjában

A Zlín tükrei című kiállítás a Csehországban található Zlín városának 700 éves történelmét ünnepli multimédiás installációk sorozatával a helyi kastélyparkban. A művészi installációkat a Loom on the Moon tervezőcsapata álmodta és valósította meg.

A három installáció közül az első Pavel Kosatík író sajátos nézőpontját mutatja be a városról és környékéről, amelyet különféle illusztrációkkal egészítettek ki. Így egy generációk közötti párbeszéd jött létre a szöveg és a kép segítségével, amelyek néha összhangban, időnként pedig ellentétben állnak egymással.

A kiállítás további főszereplője egy immerzív film, audiovizuális élmény, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók átéljék Zlín múltbeli pillanatait különböző korszakokban, például tűzvész idején vagy a vasút megérkezésekor. Ez egy olyan animáció sorozat, amely a film minden egyes képkockáját önálló festményként kezeli.

Az utolsó állandó installáció a Zlín tükrei elnevezést viseli – folyékony formák lírai konstellációja, költői módon elhelyezve a zlíni park legszebb fái között. A gyepen víztócsákat idéző tükörcsoport található, a főszerepet pedig a fák lombkoronái, az áramló ég és a kíváncsi látogatók kapják. Az installáció lelke egy hangkompozíció, amely az idő körforgásának, az évszakok fordulójának, a nappalok hosszabbodásának és rövidülésének, a napéjegyenlőség és napforduló pillanatainak ünneplése.

A zenei kompozíciók tizenhét Zlín környéki harangtorony felvételein alapulnak, az év minden hónapjában más-más harang hangja szólal meg a parkban. A hangokat játékos mozgó fények támogatják a parkban, a Zlíni tükrök így olyan műalkotássá válik, amely csupán ezen a helyen, ebben az időben létezhet, és megismételhetetlen.


Fotók: Loom the Moon
Loom the Moon | Web | Facebook | Instagram
Forrás: Sajtóközlemény

továbbiak
Hozzászokunk az állandó szorongáshoz—az ukrán hátország hétköznapjai
strategy

Hozzászokunk az állandó szorongáshoz—az ukrán hátország hétköznapjai

Ukrajnában közel egy éve zajlik a háború – az orosz hadsereg szakadatlanul támadja az országot, óriási károkat okozva ezzel nemcsak a hadseregnek és az infrastruktúrának, hanem a civil lakosságnak is. Az ukrán nép az elmúlt évben számot adott rendíthetetlen kitartásáról, és míg mostanra a világ többi része óhatatlanul is egyfajta közönyös
Bisztró, bár és színház: a prágai The Fitzgerald
lifestyle

Bisztró, bár és színház: a prágai The Fitzgerald

A Prága Karlín negyedében található The Fitzgerald Hotel nemrég felújított terei egy tető alá hozzák a bisztrót, bárt, színházat és szállodát. Míg a hotel nem a híres amerikai író, hanem a tulajdonos macskája után kapta a nevét, addig a bisztró és a bár a Twisted Fig nevet viseli az előtérben
Az Eeva című észt-horvát animációs film a Berlinalén mutatkozik be
animációs film

Az Eeva című észt-horvát animációs film a Berlinalén mutatkozik be

Az Eeva című észt-horvát rövid animációs film nemzetközi premierje a németországi Berlinale filmfesztiválon lesz február 16-án. A filmet Morten Csinakov és Lucija Mrzljak készítette az Eesti Joonisfilm és az Adriatic Animation együttműködésében. A cselekmény Eevát követi a férje temetésének napján. „A temetésen szakad az eső. Sok könny, túl sok bor,