12 dolog, amit tudnod kell a Design Centerről

12 dolog, amit tudnod kell a Design Centerről

Ez a Design Center nem az a Dizájn Center. Semmi köze Fábry Sándorhoz, ám annál inkább meghatározó jelentőséggel bír a hazai design történetében. Mi volt a Design Center feladata? Milyen események zajlottak a Gerlóczy utcai bemutatóterem falai között? Mit takar „a bizalom háromszöge” kifejezés? Eláruljuk.

A Design Center történetét bemutató „A Design Center. A hazai design intézményrendszere 1975 és 1991 között” című tanulmány a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj keretén belül valósult meg: egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk a kutatás részleteiről, most pedig elárulunk néhány érdekességet a Design Center történetével kapcsolatban.

Dizájn Center? Design Center!

Sokunk fejében élénken él még, ahogy Fábry Sándor kellő alapossággal és cinizmussal elemzi a szocializmus ránk maradt hagyatékát: a kacsintós pénztárcát, az almaszeletelőt, a bólogató kutyát. Fábry még 1990-ben, a Hócipő lapban indította útjára a Dizájn Centert, majd később önálló showműsorába is beemelte azt, mosolyra fakasztva ezzel a magyar tévénézőket. Jelen esetben azonban arról a Design Centerről beszélünk, mely nemcsak írásmódjában tér el Fábry humoros blokkjától, de küldetésében is teljesen mást takar.

A Design Center az egykori Kereskedelmi Kamara fennhatósága alá tartozott, hivatalos elnevezése pedig ez volt: Ipari Formatervezési Tájékoztató Központ. Az intézményt az 1975-ös Minisztertanácsi határozat hívta életre (ugyancsak ebben a rendeletben az Ipari Formatervezési Tanács létrehozását is kimondták, mely intézményt ma Magyar Formatervezési Tanács néven ismerünk). A szervezet előkészítő munkálatainak befejezése után a Design Center végül 1977-ben kezdte meg hivatalosan működését.

Balra: A „Formatervezés az iparban” kiállítás plakátja (1977). Jobbra: A Design Center munkatársai a Gerlóczy utcai bemutatóterem bejárata előtt: Tamás Mihály, Nagy Szidónia, Pohárnok Mihály, Vantsa Lászlóné, Szentpáli Éva, Németh Gábor, Gaul Emil, Preisich Anikó, Szűcs Sarolta, Csizmadia Éva, Tátos Katalin, Borsos Klára (1987). Forrás: Design Center, archívum.

Kié az ipari forma?

Bár a hazai formatervezés és a rendszerszemléletű tervezés története már korábban elkezdődött, a szárnyát próbálgató magyar design a hetvenes évek közepéig gyakorlatilag biztonságot nyújtó, szervezett intézményi háló nélkül létezett.[1] Az 1975-ös törvény elsősorban ezen a területen igyekezett rendet tenni, ezért a fontosabb feladatokat háromfelé osztotta: a Tanács foglalkozott a formatervezés elméleti és gazdasági vonatkozásaival, a Design Centernek jutottak a kiállítások és az információ-szolgáltatás, míg a régi motoros Képző-és Iparművészeti Lektorátus gyakorolta a bírálati jogokat. A triumvirátus kapcsolata azonban nem volt felhőtlen: az intézményi szereplők nem ápoltak szoros kapcsolatot egymással ezért a design ügyét is eltérő szemlélettel, sokszor egyéni problémaként kezelték. Kiállítási tevékenységével a leglátványosabb eredményeket kétségtelenül a Design Center érte el.

Mi volt a Design Center feladata?

„A központ tevékenységének célja a formatervezés színvonalának emelése, tárgyi környezetünk minőségének javítása, a magyar ipari termékek piaci értékeinek és exportképességének növelése érdekében” – olvashatjuk abban a tervezetben, melyet Pohárnok Mihály, a Design Center megbízott vezetője fogalmazott meg, az 1970-es évek közepén. Pohárnok – akit a híres Házgyári Konyhaprogram[2] kezdeményezőjeként is ismerhetünk – elképzelése az volt, hogy a Design Center legyen az a szervezet, mely hidat épít a kulturális szféra és a gazdasági döntéshozók között, segíti a tervezők és gyárak egymásra találását. A központ tulajdonképpen propaganda feladatot látott el: különféle szakmai események, kiállítások, fejlesztési projektek, kiadványok formájában népszerűsítette a hazai formatervezést.

Bemutatóterem a Gerlóczy utcában

A Design Center irodája az alapítást követően egészen 1980-ig az egykori Rosenberg házaspár utcában (ma Hold utca – a szerk.) működött. Annak érdekében, hogy feladatait kellőképp elláthassa, egy nyilvánosan is látogatható „főhadiszállásra” volt szüksége: ez lett a Gerlóczy utcai bemutatóterem, mely 1980. március 11-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt (ma a Gerlóczy Kávéház üzemel itt).

A Design Center a helyiséget a Kulturális Kapcsolatok Intézetétől „örökölte”: a belsőépítészeti munkálatok elvégzésével Bánáti János belsőépítészt bízták meg. Az átalakítás kivitelezője a Mátravidéki Szövetkezet volt, a világítási megoldást a Szarvasi Vas- és Fémipari Vállalat dolgozta ki, a galériára Almedia bútorelemek és görgős Gádor-székek kerültek, a szőnyegpadló a Soproni Szőnyeggyárból érkezett. A földszinten a recepció és a kiállítótér kapott helyet, a folyóiratokat és a terméknyilvántartás dokumentumait a galérián helyezték el. A kiállítótérben elsőként a „Terített asztal” című kiállítás valósult meg, ahol magyar, finn és német (NDK) termékeket mutattak be.

A Design Center Gerlóczy utcai bemutatóterme, 1980. Forrás: Design Center, archívum.
A Design Center Gerlóczy utcai bemutatóterme, 1980. Forrás: Design Center, archívum.
Balra: A Gerlóczy utcai bemutatóterem bejárata (1980). Jobbra: A Gerlóczy utcai bemutatóterem recepciója (1980). Forrás: Design Center, archívum
A Gerlóczy utcai bemutatóterem kiállítóterme és recepciója (1980). Forrás: Design Center, archívum.
A Gerlóczy utcai bemutatóterem olvasóterme a galérián (1980). Forrás: Design Center, archívum.
Balra: A Gerlóczy utcai bemutatóterem első kiállítása, a „Terített asztal”. Jobbra: A „Terített asztal” plakátja – grafikus: Zsótér László (1980). Forrás: Design Center, archívum.

Design kereskedés

A kamarai tagok számára a Design Center igazi kakukktojásnak számított, az együtt töltött több mint két évtized alatt mégis békés, bár kissé érdektelen szimbiózis alakult ki a háttérintézménnyel. A Kamara neve és hajdani jelenléte lassan elhalványul a Design Center történetében[3], a világra nyíló csatornákat azonban kétségtelenül a Nemzetközi Osztály nyitotta ki számukra. Működésük alatt 25 hasonló keleti és nyugati szervvel vették föl a kapcsolatot, részt vettek a világszervezetek (ICSID, IFI, ICOGRADA) munkacsoportjainak tevékenységében, előadókat és kiállításokat importáltak Budapestre. A tervezőközvetítés módszertanát például a londoni társintézménytől lesték el, folyamatos volt a hazai tervezőgárda informális továbbképzése a külföldi előadók szemináriumain (Design Fórum), kiállításaikon a legmenőbb külföldi tervezőirodák mutatták be termékeiket – Olaszországtól Japánig. Ha pedig designról volt szó, az exponátum általában elkerülte a képzőművészeti tárlatoknál általános engedélyeztetési procedúrát – a Gerlóczy utcai kiállítóteremben ezért csak úgy csillogtak-villogtak a fogyasztói kultúra dekadens produktumai. Nem kevésbé volt sztár a Design Center vezetője, ha külföldön adott elő: a ‘72-es Házgyári Konyhaprogramnak gyorsan híre ment a világban – külföldön nem volt akkor izgalmasabb egy alulról szerveződő társadalmi célú projektnél és annak folytatásánál.

„Formatervezés az USA-ban” című kiállítás, 1978. Forrás: Design Center, archívum.
A szocialista országok formatervezési intézményeinek értekezlete a Kereskedelmi Kamarában, 1979. Forrás: Design Center, archívum

Ha ipari formatervezőre van szüksége

A Design Center egyik fontos feladata volt, hogy adatbázist építsen: 1976-ban megkezdődött a hazai tervezők név- és címjegyzékének összeállítása, a nyilvántartásban szereplő tervezők tevékenységét dokumentáló anyagok gyűjtése. A tervezői nyilvántartás kiépítése azért is volt fontos, mert ez alapján a Design Center könnyebben tudott tervezőt ajánlani az intézményt felkereső gyári vezetőknek, gyártóknak. 1984-ig körülbelül 1300 tervező adatai (iskolai végzettség, szakmai ismeretek, referencia munkák, nyelvismeret stb.) kerültek be ebbe a nyilvántartásba. A tervezőközvetítés egyik ikonikus példája a Gollob József tervezte „Safari” hőpalack története, amely itt, a Design Center falai között indult: a Nagykanizsai Üveggyár vezetője 1977 márciusában felkereste a központ vezetőségét, hogy ajánljanak a figyelmébe ipari formatervezőt, aki vállalná műanyag burkolatú hőpalackok tervezését. A később díjnyertes hőpalackról és tervezőjéről egy korábbi Tárgyfétis cikkünkben már beszámoltunk.

A Gollob József által tervezett hőpalackok (balról jobbra): „Camping”, „Safari”, „Víkend”, „Club”. Forrás: Gollob József archívuma.
Gollob József, a hőpalackok tervezője. Forrás: Gollob József archívuma.

„A bizalom háromszöge

Szerencsés, akinek otthonában akad olyan használati tárgy, melyen a Kiváló Áruk Fóruma által használt védjegy szerepel. „A bizalom háromszögének” nevezett matricát azok a termékek kaphatták meg, melyek mind műszaki, mind esztétikai szempontból megállták a helyüket a hazai piacon. Ahhoz, hogy ezt a védjegyet egy termék kiérdemelhesse, komoly zsűrizésen kellett átesnie: ebben a termékminősítésben vállaltak szerepet a Design Center munkatársai, és segítették ezáltal a pályázat lebonyolításáért felelős Országos Piackutató Intézet munkáját. A pályázati dokumentációban többek között ilyen mondatokat is olvashatunk: „A szórásra szolgáló műanyag kupak a sót túladagolja” vagy „Az embléma túlbonyolított” vagy „A nylon tasakon a szavatossági időt, illetve a gyártási időpontot egyértelműbben kellene jelezni.

Balra: A Kiváló Áruk Fóruma termékkatalógus borítója (1979). Jobbra: KÁF-védjegyes termékek képes ajánlója. Forrás: Magyar Ifjúság, 1974. január 25., 48. oldal.
KÁF-védjegyes termékek képes ajánlója. Forrás (balra): „Magyar Ifjúság”, 1970. január 23., 20. oldal, (jobbra): „Magyar Ifjúság”, 1974. január 25., 49. o.

Design Center az iskolapadban

A Design Center a felnövekvő generáció edukálását is fontosnak tartotta. A Központ a Magyar Televízió Iskolatelevízió Szerkesztőségével közösen indított pályázatot 1985-ben, ez volt a „Tervezzünk tárgyakat”. Az angol minta alapján szerveződő pályázatra 9-18 év közötti tanulók jelentkezhettek olyan újszerű termékötlettel, mely egy tetszőleges hétköznapi problémára igyekezett megoldást nyújtani. A verseny nagyon népszerű volt az iskolások körében: 1985-ben 800, 1987-ben pedig már 2000 pályamunkát kellett értékelnie a szakmai zsűrinek. A kreatív találmányok között találunk kádcsengőt (mely a fürdővíz vízszintjének jelzésére szolgált), univerzális tepsit, biciklizés során használatos visszapillantó szemüveget is. Az egyik ikonikus pályamunka egy pécsi diák nevéhez köthető: a „világító görbebot” azt a célt szolgálta, hogy a nagymama a lakás sötétebb pontjain ottfelejtett botot könnyedén megtalálhassa. Szerencsére, a pályázati anyagok egy része most is elérhető, sőt korabeli felvételekbe is bepillanthatunk!

A „Tervezzünk tárgyakat” pályázatot népszerűsítő plakát, 1986. Forrás: Design Center, archívum.
A „Tervezzünk tárgyakat” pályázatot népszerűsítő plakátok 1986-ból és 1989-ből. Forrás: Design Center, archívum.

Az általános iskolák első osztályos tanulóinak készült a Design Center szerkesztésében megvalósult „Anyagok” tankönyv. A képes munkafüzet „a gyermekekkel játékos formában érzékelteti az anyagok technikai tulajdonságait. (…) Ezzel kívánja fejleszteni a gyerekek anyagminőség iránti érzékét, játékos alakító kedvét, készségét” – olvashatjuk az 1981-ben megjelent kiadvány bevezetőjében.

Balról jobbra: Az „Anyagok” tankönyv borítója és belívjei, 1981. Forrás Design Center, archívum.

A konyhától a fürdőszobáig

A Konyhaprogram környezetalakítási kísérletének jó emléke sosem halványult el teljesen, ezért annak továbbfejlesztett, „intézményesített” mintájára a nyolcvanas évek elején hasonlót álmodtak meg a lakás egy másik kiemelt terepén – a fürdőszobában is. Bár a hazai gyártókkal való koordinált együttműködés ezúttal nem jutott túl az ígéreteken, mégis ez volt ez első olyan projekt, amiben a szervezet nem közvetítői, hanem operatív szerepet látott el. Az ún. fejlesztési programokat (nevezzük őket így), azután olyan munkák fémjelezték, mint a Kamara Bútoripari Tagozatával közös Tervbank I – III. megvalósítása vagy a Baranya Kereskedelmi Vállalattal létrehozott Formatervezési Tárgyak Boltja (1983). A programok közös jellemzője kizárólag a Design Center aktív, alakító jelenléte volt: a Tervbank eredménye például mindig egy börze volt, ahol a Design Center mentorálásával beérkezett ötletterveket kínálták megvásárlásra, míg a Formaboltban szakértőik által válogatott jó minőségű, stílusban összehangolt magyar ipari, sokszor KÁF emblémával szavatolt termékeket árultak.

A „Fürdőszoba berendezése” című kiállítás, 1981. Forrás: Design Center, archívum.
A pécsi Formabolt megnyitója, 1983. Forrás: Design Center, archívum.

Örökség

A szocializmus édes-mostoha örökségét a Design Center már a nyolcvanas évek közepén tüzetes vizsgálat tárgyává tette, ami egyben kiállítási tevékenységének egyik csúcspontja is lett. Az „Örökség: Tárgy- és környezetkultúra Magyarországon, 1945–1985” a korszak designtörténeti jelentőséggel  bíró magyar anyagait gyűjtötte össze és dokumentálta az Ernst Múzeumban. A cél nem a „szuperdesign”, a tökéletes prototípusok, hanem a szociológiai vonatkozással bíró, kiemelkedő értékű használati tárgyak bemutatása volt. A kiállítást a környezetkultúra mentén osztották tematikus csoportokra: külön szekció jutott az utcának, a munkahelyi és lakókörnyezetnek, az öltözködésnek és a tervezőgrafikának is. A szekciókat ötéves blokkokban, időrendben mutatták be. Ha találkoztok a katalógusával az antikváriusnál, érdemes azonnal lecsapni rá, ritkán bukkannak föl a piacon…

Az „Örökség: Tárgy- és környezetkultúra Magyarországon, 1945–1985” kiállítás plakátja, grafikus – Zsótér László (1985). Forrás: Design Center, archívum.
Az „Örökség: Tárgy- és környezetkultúra Magyarországon, 1945–1985” című kiállításának katalógusa (részlet), 1985. Forrás: Design Center, archívum.

Ipari Forma, a „hazai design szaklap

A Design Center gondozásában jelent meg kéthavonta az „Ipari Forma”[4] című folyóirat. A lapban esettanulmányok, kritikák, elemzések, designtörténeti tanulmányok szerepeltek, de helyet kaptak benne külföldi folyóiratokban megjelent cikkek magyar nyelvű kivonatai, illetve az Ipari Formatervezési Iroda és a Design Center kiemelten fontos eseményeiről szóló hírek, tudósítások is. A lappal a Design Center szándéka az volt, hogy a gazdasági döntéshozók és vállalatvezetők minél közelebbről megismerjék és megértsék az ipari formatervezésben rejlő (gazdasági) potenciált.

Balról jobbra: Az „Ipari Forma” folyóirat címlapjai (1976/3. szám és 1977/6. szám), valamint részlet az „Ipari Forma” 1980/5. számából, 28. oldal.
Balról jobbra: Az „Ipari Forma” folyóirat címlapjai (1980/1. szám és 1980/5. szám), valamint részlet az „Ipari Forma” 1981/2. számából, 8. oldal.

Boldog születésnapot, Design Center!

Pohárnok Mihály élénken emlékszik a Design Center 10. születésnapjára: az évforduló alkalmából 1987. november 13-án a bemutatóterembe vártak minden olyan partnert, barátot, újságírót, aki kapcsolatba került az intézménnyel. A reggel tíz és este tíz óra között tartott születésnapi bulin – ahogy azt illik – tortával és apró ajándékkal várták a vendégeket.

A Tízéves Design Center születésnapi fogadása, 1987. Forrás: Design Center, archívum.

„A Design Center. A hazai design intézményrendszere 1975 és 1991 között” című tanulmány a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj keretén belül valósult meg, 2019-ben. A tanulmány szerzői: Mayer Kitti és Szőnyeg-Szegvári Eszter.

Balra: Mayer Kitti és Szőnyeg-Szegvári Eszter, a tanulmány szerzői, 2019 (Fotó: Novák Piroska). Középen és jobbra: A tanulmányból készült kiadvány (Fotó: Liszkay Lilla).

[1] 1954-ben a népművelési miniszter elnökletével  létrehozták az Iparművészeti Tanácsot, ami a művelődésügy érdekeltségeitől meglehetősen távolesően, igyekezett megszervezni a tervezőművészek érdekvédelmét, a tervezés-termelés-kereskedelem hármasának „üzemeltetését”. A Tanácsnak pionír szerepe volt, de az egyszemélyes hadsereg – valós jogkörök hiányában – a szervezetlen magyar design terepén nem volt lehetősége a valós erőkifejtésre.

[2] A Házgyári Konyhaprogram 1972 decemberében azzal a céllal indult, hogy megteremtse a házgyári konyhák zavartalan működéséhez szükséges tárgyi feltételeket.

[3] És az építészettörténetben is: Pintér Béla épületét 2018-ban bontották el. Itt még megnézheted milyen volt egykor: http://www.kiscellimuzeum.hu/magyar_kereskedelmi_kamara_szekhaza

[4] Az 1976-ban alapított „Ipari Forma” az Iparművészeti Tanács által létrehozott szaklap, az „Ipari Művészet” jogutódja volt.


továbbiak
Loyal Wingman I Boeing
egyéb

Loyal Wingman I Boeing

Természetesen, mint minden komoly technológiai fejlesztés hátterében, a pilóta nélküli légijárművek fejlődése mögött is katonai innováció áll. Sajnos (vagy hála az égnek?!) arra, hogy az Uber egy repülő robot taxit küldjön értünk az egyik budapesti bérház tetején kialakított leszállóhelyre, még éveket fogunk várni. Maga a technológia viszont ugyanakkor láthatóan rohamléptekben
Fa templomban rejtőző űrmúzeum Ukrajnában
egyéb

Fa templomban rejtőző űrmúzeum Ukrajnában

Lépj be te is az unortodox Museum of Space Exploration épületébe Niels Ackermann fotográfiáinak segítségével. Ha jártas vagy az űrkutatásban, akkor biztosan ismered a Memorial of Cosmonautics [https://kosmo-museum.ru/] intézményét Moszkvában, ha pedig Die Hard fan, akkor nagy eséllyel bejártad a Baikonur Cosmodrome-ot Kazahsztánban. Az Ukrajnában található űr-attrakció kevésbé
Zsigmond Dóra SS20 _ RITUAL kollekció
divat

Zsigmond Dóra SS20 _ RITUAL kollekció

Zsigmond Dóra kollekciói eddig főleg a koherenciáról, a szépen kidolgozott koncepcióalkotásról voltak megjegyezhetők, mostanra pedig már a fenntarthatóság is az egyik legfontosabb értékévé vált a márkának. Ruháinak szerves részét képezik a magyar folklór hagyományok, a föld és a tűz elemek megjelenése, illetve a vidéki élethez való kötődés. A néphagyományok mitikus