27 emberi érzelem könyvbe foglalva

27 emberi érzelem könyvbe foglalva

Ričards Znutiņš-Znutāns rigai illusztrátor könyvét lapozgatva huszonhét emberi érzelem tárul fel előttünk különös történetek és kubista hangulatú illusztrációk társaságában. A portugál Stolen Books kiadásában megjelent kötet egyik különlegessége, hogy tartalmának alapjául Spanyolországból, Törökországból, Kínából, Marokkóból, Nicaraguából, Ausztráliából, illetve még sok más helyről származó személyekkel készült interjúk szolgáltak. Íme, az It must be nice című projekt!

Az alkotó elmondása szerint az It must be nice (Bizonyára szép lehet – a szerk.) című könyvet saját frusztrációi és tapasztalatai ihlették. „Mielőtt ez a könyv megjelent volna, egy érzelmi hullámvasút ragadott magával” – mesélte. „Nagy változások történtek, amikre nem voltam felkészülve, de nagyon sokat nyertem abból a tapasztalatból, amin keresztülmentem. Növekedtem, és számomra ez az egyik legfontosabb része az emberi létnek: tanulni és fejlődni. Úgy gondolom, hogy minden okkal történik: ez alatt azt értem, hogy minden tapasztalatból tanulhatunk, de fel kell tennünk a megfelelő kérdéseket, hogy megértsük önmagunkat. Nem arra törekszem, hogy mindenre tudjam a választ, hanem arra, hogy megértsem a kérdéseket. Azt hiszem, hogy ezek a kérdések, amelyeket kerestem, vezettek el ehhez a könyvhöz” – folytatta.

Ričards a lehető legváltozatosabb módon szerette volna a témát feldolgozni, így fontos volt számára, hogy különböző gondolkodásmódú, korosztályú és más-más kultúrából származó személyeket vonjon be a projektbe. „Művészként és emberként is nagyon fontos számomra, hogy különböző nézőpontból tekintsek a dolgokra, mivel így tanulok és így érzékelem a világot – nyitottnak lenni a különböző véleményekre és történetekre” – mesélte. Majd azt is hozzátette, hogy a könyvben szereplő legtöbb emberrel Lisszabonban volt szerencséje találkozni. Mivel a portugál főváros fekvése miatt sok különböző kultúrát köt össze, így megfelelő közegnek bizonyult Ričards céljainak elérésére. „Mindenki Lisszabonban találkozik. Számomra olyan, mintha a világ közepe lenne” – jegyezte meg. „A megszólított embereket különböző módon sikerült megtalálnom: néhányukat már ismertem, de voltak olyanok, akikkel véletlenszerű helyeken találkoztam, az utcán vagy a tengerparton sétálva, illetve különböző bárokban. Ez azért kihívás volt! Nem mindenki hajlandó beavatni a magánéletébe, és később egy könyvben olvasni saját történetét, de nekem valahogy sikerült ez elérni” – részletezte.

A néhol bizarr, kedves vagy elgondolkodtató történetek mellett Ričards különös illusztrációi tűnnek fel. Az alkotó vizuális világát egyszerű formák, élénk színek, textúrák és negyvenöt fokos szögben álló kockák keverékeként írja le. Ahogy Ričards is elmondta, ez a kifejezésmód a rigai művészeti iskolára emlékezteti, ahol mindig egy kockával kezdték a rajzórákat. Könyvében ezt az alapformát a történetmesélés eszközeként használja, és különös karakterekké formálja, amelyek különböző szituációkba helyezve testbeszédükkel ragadják meg az adott érzelmeket.

Nemcsak a könyv vizualitásáról, hanem annak címéről is érdemes néhány szót ejteni, ugyanis fontos gondolatokat hordoz magában. Ričards meglátása szerint a különböző emberek, helyzetek és események mind a mindennapi életünk részei, a nehéz pillanatokhoz hasonlóan. Ezek a kihívások, vagy ha úgy tetszik „gyenge pontjaink”, mutatják meg, hogy kik is vagyunk valójában, ami tulajdonképpen építi jellemünket, és ez igazán szép. „Ezért hívják így: It must be nice (Bizonyára szép lehet). Mert szép, ha átmész mindazon, amin keresztülmentél, és még mindig itt vagy, erősebben, mint valaha. Ezt nagyra becsülöm! És jól is hangzik, nem igaz?” – emelte ki.

Végezetül az alkotótól azt is megkérdeztük, milyen hatással volt rá ez a folyamat, és mit jelent számára a projekt, amire így válaszolt: „Az It must be nice egy emlékeztető arra, hogy legyek kedves magamhoz, hogy ne siessek és ne ítélkezzek. Értékeljem azt, amim van, és folytassam az utam az álmaim felé. Bármi lehetséges, ha hiszünk önmagunkban”.

Az It must be nice című könyv megrendelhető a Stolen Books kiadó weboldalán.

Ričards Znutiņš-Znutāns | Instagram

továbbiak
Moduláris rendszer, ami privát szférát biztosít az ukrán menekültszállásokon
east

Moduláris rendszer, ami privát szférát biztosít az ukrán menekültszállásokon

A Pritzker-díjas építész, Shigeru Ban 2011-ben hozta létre a moduláris válaszfal rendszerét, hogy egyszerű megoldást nyújtson a magánélet fokozására az evakuációs központokban. Először a Japán keleti részét érintő nagy földrengést (2011) követő menedékhelyeken, azóta Covid-19 oltási fülkéknek használták őket, most pedig az Ukrajnából menekülők számára is újrahasznosították a koncepciót. A
Kiállítás nyílt Zsólyomi Norbert fotóművész eddig soha nem látott képeiből
east

Kiállítás nyílt Zsólyomi Norbert fotóművész eddig soha nem látott képeiből

A budai Hotel Clark és az épület földszintjén található Leo Bistro tavaly indult koprodukciója, az Art Corner a kortárs képzőművészetet állítja fókuszba. A legújabb, Unseen névre keresztelt kiállítás Zsólyomi Norbert fotó-és mixed media alkotásain keresztül kutatja a szépségideálokat és a szépség fogalmát. Bár a fotógráfus alkalmazott munkáival nap mint nap
Az ukrán divattervező, Irina Dzhus menekülés során megmentett kollekciója
divat

Az ukrán divattervező, Irina Dzhus menekülés során megmentett kollekciója

Irina Dzhus nem sokkal a háború kitörése után, hányattatott körülmények között menekült Varsóba. Három macskáján kívül egy bőröndöt rakott tele avantgárd divatmárkája, a DZHUS legújabb kollekciójával. Férje, aki egyben az üzlettársa is, a határ másik oldalán maradt. Irina most a megmentett ruhadarabokból igyekszik segítséget kovácsolni az országának. „Egy hónap telt