fbpx
Nyomj Entert

Az ukrán divattervező, Irina Dzhus menekülés során megmentett kollekciója

Irina Dzhus nem sokkal a háború kitörése után, hányattatott körülmények között menekült Varsóba. Három macskáján kívül egy bőröndöt rakott tele avantgárd divatmárkája, a DZHUS legújabb kollekciójával. Férje, aki egyben az üzlettársa is, a határ másik oldalán maradt. Irina most a megmentett ruhadarabokból igyekszik segítséget kovácsolni az országának.

„Egy hónap telt el azóta, hogy megérkeztem Lengyelországba, de még mindig nem érzem magam biztonságban, nemhogy optimistának” – osztotta meg velünk Irina.


Irina az ikonikus kijevi modernista Salute szálloda előtt, 2021-ben.

„Pont az ablakom előtt egy katonai bázis található, ahol napról napra fokozzák a lőgyakorlatokat. NATO-katonák járkálnak szerte a fővárosban, amitől remegek és szédülök, aztán ráeszmélek, hogy ezeket az intenzív óvintézkedéseket okkal alkalmazzák. Haszontalannak és kétségbeesettnek érzem magam, mert nyilvánvalóan az én megmenekülésemmel nem ért véget a háború. Miközben sokan mások folyamatosan sokkoló bizonyítékokat posztolnak, az egyetlen dolog, amit én tehetek az országomért, és hogy ne veszítsem el teljesen magam a borzalmak áradatában, az a pénzügyi segítség nyújtása” – mesélte magazinunknak. „Másrészt rendkívül szerencsés vagyok, hogy megmenekültem a mindennapi háborús valóságtól, és ezt az ajándékot értékelnem kell. Alábecsülni ezt az esélyt, hogy továbbléphessünk, tiszteletlenség lenne azokkal az emberekkel szemben, akiknek soha nem volt ilyen választásuk, és a megszállt városokban kínzások, éhség és betegségek miatt haltak meg. Tudom, hogy most az a kötelességem, hogy megmaradjon a józan eszem, és továbbra is futtassam a márkát, kihasználva minden adandó lehetőséget. Jelenleg a sajtóval való együttműködésre összpontosítunk, hogy minél jobban rávilágítsunk a valós helyzetre, valamint az evakuált tárgyakat értékesítjük és adományokat gyűjtünk a profitból. Emellett a helyi iparágat is feltérképezzük, mivel azt tervezzük, hogy Lengyelországban indítjuk újra a gyártást” – tette hozzá Irina.

A konceptuális ruha- és kiegészítőmárka az innovatív szabásairól és multifunkcionális darabjairól ismert. Szomorú, mégis szép párhuzam, hogy az aktuális Physique kollekció az Ukrán Kulturális Alapítvány támogatásával született meg, most pedig Irina forgatja vissza a bevételből származó adományokat az országnak. A drámai, androgün sziluettek mind átalakíthatók formailag, jó pár darab pedig funkciójában is: gallérból fejfedő, táskából szoknya lesz. Így válik példátlan módon variálhatóvá és rezilienssé a kollekció. Mindez tökéletesen tükrözi a márka törekvését, hogy a tudatos fogyasztást a kreativitás korlátozása nélkül valósítsa meg.

Az etikus anyaghasználat játékos és érzelmes, többek között kétoldalas pamutszövetek, fényes selyem, bordázott gyapjú és gyűrött organza. A színpaletta közben a brandhez hűen minimalista: feketére, fehérre és bézsre korlátozódik, hogy a legkevésbé vonja el a figyelmet a sziluettekről. A kollekció egyszerre ironizál az emberi testtel kapcsolatos sztereotípiákkal és a túlzóan optimista trendekkel: groteszk arányokból és szimbolikusan szexualizált részletekből áll össze. Míg a gallérok és zsebek kialakítása a mellek alakjára, addig a rakott, csuklyaszerű kapucnik a tömegkultúra hajmániájára utalnak. A jelen helyzet tükrében pedig egyfajta apokaliptikus hangulat is felsejlik a kollekció hangulatában.

A márka darabjait a webshopon túl április 10-13. között Párizsban lehet megnézni, az ukrán tervezők jótékonysági pop-up boltjában.

Fotó: Iryna Kalamurza

DZHUS | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük