Karakteres lakások: a fényűzőtől a minimalistáig

Karakteres lakások: a fényűzőtől a minimalistáig

Az olasz palazzók hangulatát megőrző lakás, ami kortárs megoldásokkal válik teljessé, valamint egy minimalista tetőtéri és egy improvizációra épülő, befejezetlennek tűnő lakótér: legújabb válogatásunkban három különböző karakterű, mégis jellegzetes enteriőrterv következik.

„Három épülettípus (palazzo, városi ház, panel), három emelet (piano nobile, negyedik emelet, padlás), egy program, (a lakás) és három építészeti stúdió. Az eredmény? A történelmi olasz palazzo eredeti pompáját visszaállító, valamint egy minimalista, kétszintes tetőtéri, illetve egy játékos, tökéletlenségekkel teli lakás. Míg az első két projekt az utolsó részletig átgondolt, egyedi tervezésű bútorokkal van kiegészítve, addig a harmadik a rögtönzött építészet jó példája, tele használt- és DIY darabokkal. Figyelemre méltók a Piano Nobile Loft & Round Wall Studio enteriőrjében a »fali tárgyak« ahogyan ellenpontozzák a történelmi szövet meglévő textúráját; a Padláslakás fekete dobozzal című projekt esetén a beillesztett térfogatok és az üres tér közötti kapcsolat, valamint a fekete és fehér geometriai játéka; a Festőművészek lakása projektben pedig a stratégiai befejezetlenség és nyersesség, amely lehetővé teszi a művészi szabadságot” – mutatja be a három projektet Rea Vidović, a LINKA News kommunikációs ügynökség építészeti szakújságírója.

Piano Nobile Loft & Round Wall Studio
alepreda architecture | Brescia | Olaszország

Az alepreda architecture tervei egy romos történelmi olasz palazzo két lakásának belső tereit teszik korszerűvé, miközben visszaállítják azok eredeti pompáját. A két lakóegység egymást követő emeleteken helyezkedik el, így azonos elrendezésűek voltak. Különböző belmagasságuk miatt azonban különálló építészeti megoldásokat igényeltek: kihasználva a több mint négy méter magas mennyezet előnyeit, a Piano Nobile Loft függőlegesen bővült, míg a harmadik emeleten elterülő Round Wall Studio vízszintesen vált teljessé egy sor részleges magasságú válaszfallal. Mindkét lakás teljesen lepusztult állapotban volt, és több kis helyiségre volt felosztva, soknak nem volt napfényhez való hozzáférése sem. A felújított enteriőrök különlegességét a beillesztett fehér, szoborszerű „objektumok” adják, amelyek különálló funkciójú tereket eredményeznek, és kontrasztot teremtenek  a palazzo gazdag történelmi szövetével. Külön említésre méltó a felhasznált bútorzat is: a Piano Nobile Loft enteriőrjében a tölgyfa és fehér, míg a Round Wall Studioban az ébenfekete bútorok teremtik meg a hangulatot. Az egyes bútorok közül több darabot is az alepreda csapata tervezett.


Tetőtéri lakás fekete dobozzal
Komon architekti | Prága | Csehország

A Komon architekti egy 1930-as évekbeli lakóház tetőtéri lakását újította fel. Az építészek kihasználva a tér adottságait, egy nyitott nappalit hoztak létre, amelynek belmagasságát az egyik falat beborító könyvespolc is hangsúlyozza. A lakás jellegzetes eleme a tér közepén elhelyezett fekete egység, ami egy kis fürdőszobát és tárolókat rejt, továbbá egy lépcsőt és kifutót is formáz, ahonnan megcsodálhatjuk a kétszintes lakótér enteriőrjét.


Festőművészek lakása
NEUHÄUSL HUNAL | Prága | Csehország

Improvizáció és játékos tökéletlenség, növények és beton, valamint a tudatos munka jellemzi ezt a befejezetlennek tűnő prágai lakást. A NEUHÄUSL HUNAL egy fiatal művészcsalád számára készített enteriőrtervet, amelyben a szűkös költségvetést az építészek és a megrendelők közötti kölcsönös megértés ellensúlyozta. A választ az improvizáción alapuló építészetben találták meg: a létrehozott nyugodt és szabad tér lehetővé teszi a lakók számára, hogy felfedezzék a benne rejlő lehetőségeket. A hangulatot az ügyfelek régi lakásából származó bútorok, a saját maguk és barátaik által készített művészeti alkotások, valamint a second hand világítótestek teremtik meg, továbbá az is, hogy a felújítási munkálatok egy részét a lakók saját maguk végezték el.

Fotók: Ottavio Tomasini, Radek Úlehla, Tomáš Slaví

alepreda architecture | Web | Instagram
Komon architekti | Web | Instagram
NEUHÄUSL HUNAL | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Elméleti Intézet
design

Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Elméleti Intézet

Idén februárban másodszor díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a MOME. A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat 2020-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány hívta életre, mely gyakorlati megvalósulásán túl (hallgatók érdemi díjazása) a tanulók iparági és gyakorlati kompetenciáit, tapasztalatait is fejleszteni, erősíteni hivatott. Most induló négyrészes sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk kedvenceinket a
Már lehet jelentkezni a 2022-es Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjra
design

Már lehet jelentkezni a 2022-es Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjra

Megnyílt a jelentkezés a 2022-es Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra, melyre 2022. április 4-ig a 35. életévüket be nem töltött, szakirányú diplomával rendelkező designerek jelentkezhetnek. A legalább 900 ezer forint értékű díjazással járó ösztöndíj célja, hogy a fiatal formatervezők szakmai fejlődését, piacra lépését, elhelyezkedését vagy akár saját márkájuk megalapítását segítse.
Nemzetközi színtér felé nyit a Budapest Central European Fashion Week
divat

Nemzetközi színtér felé nyit a Budapest Central European Fashion Week

A Magyar Divat & Design Ügynökség több mint 30 magyar és régiós tervező kollekcióját mutatta be idén a négy nemzetközi divathetet megelőző Budapest Central European Fashion Week-en. Az stratégiai indokok miatt előrehozott eseményen nagykereskedők, hazai és nemzetközi újságírók ismerhették meg a 2022/23-as őszi-téli darabokat a főváros ikonikus helyszínein. A január