Kortárs magyar fémművesek | TOP 5

Kortárs magyar fémművesek | TOP 5

A fémművesség a világ legrégibb szakmái közé tartozik, újraértelmezése pedig mind a mai napig folyik. Cikkünkben öt kortárs fémművest mutatunk be, akiket arról kérdeztünk, hogy mit jelent számukra a hivatásuk.


Sógor Sarolt | Kapcsolódások

Sógor Saroltot elsősorban a kézi készítés, az ember és tárgyak közötti kapcsolat érdekli, ami a Kapcsolódások című dimplomamunkájában realizálódik. Ebben a taktilitás kerül előtérbe a vizualitással és az intellektualitással szemben, amelyek a mai digitalizálódott világunkban rendszerint elsőbbséget élveznek.

Így fogalmazza meg hivatásához fűződő kapcsolatát: „Az érzékszervi tapasztalataim felhasználásával fogalmazom meg a mondandómat, formában és anyagban egyaránt. Ez a folyamat a valóságban tart, az épp zajló időhöz köti a figyelmemet. Továbbá ezt a hivatást választva lehetőségem van képviselni azokat, akiknek fontos a manuális és anyagi tudás megőrzése. Minél jobban ismerjük a körülöttünk lévő tárgyakat, annál felelősebben használjuk őket.”

Diriczi Csenge | SENSE|s

A fémművesség nem csak a tárgyi világhoz kötődő kapcsolatunknak fontos eszköze, de hídként szolgál emberek között is. Csenge így fogalmaz: „Egyszerre jelent egyfajta eszközt az önkifejezésre, hiszen végtelen lehetőség rejlik benne a saját belső világ megjelenítésére, ám egyfajta csatornát is, melyen keresztül nem csak magammal, hanem másokkal is kapcsolódhatok. Ugyanis egy ékszer akkor kel életre igazán, amikor a viselője hordani kezdi azt, így egy láthatatlan kapcsot kialakítva a készítő és a viselő közt.”

„Sőt, az ékszerekhez kapcsolt érzelmi töltet által nem csak a megalkotása során, hanem azt követően is hosszú utat jár be egy-egy alkotás, számos személyes történetet magába zárva.” – teszi hozzá.

SENSE|s című diplomamunkájának darabjai is ilyen enkapszulált történeteket, intim jeleneteket formálnak meg. Csenge azt vizsgálta, hogy mitől működnek jól a romantikus kapcsolatok, mik azok a metszéspontok, amelyek mindegyikben megjelennek.  

MOMOLUC | H2O

Sági Luca 2021-es H2O kollekciójával a globális szinten egyre sürgetőbbé váló víz-krízisre reflektál. Ékszereiben egyszerre jelenik meg a víz, mint az életet lehetővé tevő elem és mint természeti erő, amely pusztításra is képes. Fontos számára, hogy ékszerei üzenetet hordozzanak, ugyanis szerinte funkciójuk nem merül ki abban, hogy viseljük őket.

Kérdésünkre így válaszolt: „Számomra az ötvösség különböző ágak, irányok –a művészet, design, kézművesség, alkalmazott iparművészet, szakma és mesterség –inspiráló egyvelege és a lehetőségek tárháza. (...) Mindezek mellett fő mozgatórugóm az alkotói folyamatban –kutatás, tervezés, kísérletezés, készítés–  való teljes elmerülés lehetősége, ami mintegy más tudatállapotba hozva az embert, egyszerre tölt fel energiával és kapcsol ki.”

dorivisy | REEF

Visy Dóra 2010-ben, firenzei és magyarországi tanulmányainak elvégzése után alapította meg saját márkáját, a dorivisyt. Elsősorban a minket körülvevő természetből inspirálódik, így nem véletlen, hogy az általunk bemutatott REEF kollekciót is ez ihlette. Az ékszerek által a természet egyik tünékény pillanatát, a vízalatti korallokon megcsillanó fényt szerette volna örökéletűvé tenni.

„Számomra az ötvösség, ami egyben a hivatásom is, egy érzés, egy emlék, egy hangulat maradandó tárggyá formálása. A nemesfémek és a drágakövek, amikkel dolgozom örökérvényűek, így őszintén remélem, hogy az általam készített ékszereket generációkon át fogják majd hordani.” – foglalta össze Dóri.

Ádám Krisztián

Ádám Krisztián elsősorban limitált példányszámú ékszerek, kísérleti és egyedi darabok tervezője és készítője. Munkáit a letisztultság, kompaktság jellemzi, ami az általa használt keményebb anyagoknak is sajátossága. Leginkább rozsdamentes acélból, titániumból, vagy Sterling ezüstből készíti ékszereit.

Egy korább interjúban így fogalmazta meg, hogy mi is az, amit tárgyaiban meg szeretne jeleníteni: „Az engem ért élményt, az abból származó vagy ahhoz kapcsolódó gondolatokat, érzéseket kiemelkedő szakmai minőséggel társítva.”

OPEN
HEADS
HOLES
OPEN
FLEX

Fotók: Balogh Attila, Fodor Tünde, Viszló Áron, Sági Luca

Sógor Sarolt | Facebook | Instagram
Diriczi Csenge | Facebook | Instagram
Sági Luca | Web | Instagram
Visy Dóra | Web | Facebook | Instagram
Ádám Krisztián | Web | Facebook

Forrás: momoluc, dorivisy, adaam, tumblrv

továbbiak
Mi várhat a Közép-Kelet-Európa gazdaságára 2023-ban?
business

Mi várhat a Közép-Kelet-Európa gazdaságára 2023-ban?

Európa, ahogy az egész világ, viszontagságos időkön van túl, amelyeknek még nincs vége – éppen csak kilábaltunk a koronavírusból, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, miközben a világ szerencsésebb részét súlyos gazdasági- és energiaválság kezdte sújtani, aminek még koránt sincs vége. Belenéztünk a 2023-as jósgömbbe! Tavaly a rohamosan növekvő infláció komoly problémát jelentett
A vállalati gyűjteményekről indít képzést a budapesti Art is Business
business

A vállalati gyűjteményekről indít képzést a budapesti Art is Business

A művészet és az üzlet összekapcsolódásával foglalkozó Art is Business új képzése egy ritkán taglalt téma, a vállalati műgyűjtemények köré épül. 2023 februárjának végén indul a Vállalati gyűjtemények című tanfolyam, amelyen magyarországi és nemzetközi példák mentén jogi, gazdasági, kommunikációs, HR területeket taglalva, a résztvevők megismerkedhetnek a céges képzőművészeti gyűjtemények múltjával,
Egy nap Marta Cygannal Párizsban
lifestyle

Egy nap Marta Cygannal Párizsban

Az eredetiség, önazonosság és végtelen fantázia olyan védjegyek, amelyeket lehetetlen hosszú ideig kizárólag a digitális világban láttatni, főként annak, aki már régóta tevékenykedik influencerként. Marta Cygan napról napra precízen építi digitális platformját, amelyen a legszemélyesebb életterei is láthatóak. Ruhatárát és az őt körülvevő tárgyakat olyan szofisztikált eklekticizmussal válogatja, ami minket