Kortárs magyar fémművesek | TOP 5

Kortárs magyar fémművesek | TOP 5

A fémművesség a világ legrégibb szakmái közé tartozik, újraértelmezése pedig mind a mai napig folyik. Cikkünkben öt kortárs fémművest mutatunk be, akiket arról kérdeztünk, hogy mit jelent számukra a hivatásuk.


Sógor Sarolt | Kapcsolódások

Sógor Saroltot elsősorban a kézi készítés, az ember és tárgyak közötti kapcsolat érdekli, ami a Kapcsolódások című dimplomamunkájában realizálódik. Ebben a taktilitás kerül előtérbe a vizualitással és az intellektualitással szemben, amelyek a mai digitalizálódott világunkban rendszerint elsőbbséget élveznek.

Így fogalmazza meg hivatásához fűződő kapcsolatát: „Az érzékszervi tapasztalataim felhasználásával fogalmazom meg a mondandómat, formában és anyagban egyaránt. Ez a folyamat a valóságban tart, az épp zajló időhöz köti a figyelmemet. Továbbá ezt a hivatást választva lehetőségem van képviselni azokat, akiknek fontos a manuális és anyagi tudás megőrzése. Minél jobban ismerjük a körülöttünk lévő tárgyakat, annál felelősebben használjuk őket.”

Diriczi Csenge | SENSE|s

A fémművesség nem csak a tárgyi világhoz kötődő kapcsolatunknak fontos eszköze, de hídként szolgál emberek között is. Csenge így fogalmaz: „Egyszerre jelent egyfajta eszközt az önkifejezésre, hiszen végtelen lehetőség rejlik benne a saját belső világ megjelenítésére, ám egyfajta csatornát is, melyen keresztül nem csak magammal, hanem másokkal is kapcsolódhatok. Ugyanis egy ékszer akkor kel életre igazán, amikor a viselője hordani kezdi azt, így egy láthatatlan kapcsot kialakítva a készítő és a viselő közt.”

„Sőt, az ékszerekhez kapcsolt érzelmi töltet által nem csak a megalkotása során, hanem azt követően is hosszú utat jár be egy-egy alkotás, számos személyes történetet magába zárva.” – teszi hozzá.

SENSE|s című diplomamunkájának darabjai is ilyen enkapszulált történeteket, intim jeleneteket formálnak meg. Csenge azt vizsgálta, hogy mitől működnek jól a romantikus kapcsolatok, mik azok a metszéspontok, amelyek mindegyikben megjelennek.  

MOMOLUC | H2O

Sági Luca 2021-es H2O kollekciójával a globális szinten egyre sürgetőbbé váló víz-krízisre reflektál. Ékszereiben egyszerre jelenik meg a víz, mint az életet lehetővé tevő elem és mint természeti erő, amely pusztításra is képes. Fontos számára, hogy ékszerei üzenetet hordozzanak, ugyanis szerinte funkciójuk nem merül ki abban, hogy viseljük őket.

Kérdésünkre így válaszolt: „Számomra az ötvösség különböző ágak, irányok –a művészet, design, kézművesség, alkalmazott iparművészet, szakma és mesterség –inspiráló egyvelege és a lehetőségek tárháza. (...) Mindezek mellett fő mozgatórugóm az alkotói folyamatban –kutatás, tervezés, kísérletezés, készítés–  való teljes elmerülés lehetősége, ami mintegy más tudatállapotba hozva az embert, egyszerre tölt fel energiával és kapcsol ki.”

dorivisy | REEF

Visy Dóra 2010-ben, firenzei és magyarországi tanulmányainak elvégzése után alapította meg saját márkáját, a dorivisyt. Elsősorban a minket körülvevő természetből inspirálódik, így nem véletlen, hogy az általunk bemutatott REEF kollekciót is ez ihlette. Az ékszerek által a természet egyik tünékény pillanatát, a vízalatti korallokon megcsillanó fényt szerette volna örökéletűvé tenni.

„Számomra az ötvösség, ami egyben a hivatásom is, egy érzés, egy emlék, egy hangulat maradandó tárggyá formálása. A nemesfémek és a drágakövek, amikkel dolgozom örökérvényűek, így őszintén remélem, hogy az általam készített ékszereket generációkon át fogják majd hordani.” – foglalta össze Dóri.

Ádám Krisztián

Ádám Krisztián elsősorban limitált példányszámú ékszerek, kísérleti és egyedi darabok tervezője és készítője. Munkáit a letisztultság, kompaktság jellemzi, ami az általa használt keményebb anyagoknak is sajátossága. Leginkább rozsdamentes acélból, titániumból, vagy Sterling ezüstből készíti ékszereit.

Egy korább interjúban így fogalmazta meg, hogy mi is az, amit tárgyaiban meg szeretne jeleníteni: „Az engem ért élményt, az abból származó vagy ahhoz kapcsolódó gondolatokat, érzéseket kiemelkedő szakmai minőséggel társítva.”

OPEN
HEADS
HOLES
OPEN
FLEX

Fotók: Balogh Attila, Fodor Tünde, Viszló Áron, Sági Luca

Sógor Sarolt | Facebook | Instagram
Diriczi Csenge | Facebook | Instagram
Sági Luca | Web | Instagram
Visy Dóra | Web | Facebook | Instagram
Ádám Krisztián | Web | Facebook

Forrás: momoluc, dorivisy, adaam, tumblrv

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az