Egy nap Marta Cygannal Párizsban

Egy nap Marta Cygannal Párizsban

Az eredetiség, önazonosság és végtelen fantázia olyan védjegyek, amelyeket lehetetlen hosszú ideig kizárólag a digitális világban láttatni, főként annak, aki már régóta tevékenykedik influencerként. Marta Cygan napról napra precízen építi digitális platformját, amelyen a legszemélyesebb életterei is láthatóak. Ruhatárát és az őt körülvevő tárgyakat olyan szofisztikált eklekticizmussal válogatja, ami minket is arra bátorít, hogy merjünk nyitott szemmel járni a világban, és mindent mélyen magunkba szippantani.


Még gyermekkorában egy lengyel kisvárosból Párizsba költözött, majd néhány a Sorbonne-on töltött év után úgy döntött, hogy az alkalmazott nyelvészet nem mutat számára eleget a világból. Sok utazást és egy zenekari turnébuszban töltött évet követően Los Angelesben alapította meg a Life of Boheme-t, azóta pedig az Instagram már főállású munkájává vált. Bár egy ideje újra Párizsban él, ízlésében és merészségében felfedezhető minden desztináció, amelyből valaha ihletet merített, legyen szó modern építészetről, interior designról, vagy éppen a hegyek és az óceán tökéletes harmóniájáról.

Mi a legjobb és legrosszabb a kétlakiságban?

Ha két országban élsz egyszerre, nyitottabbá és befogadóbbá válsz. A legnagyobb előnye, hogy megtanulsz könnyeben alkalmazkodni új kultúrákhoz, gyökerekhez, városokhoz és az interakcióhoz a helyi emberekkel.

Ez egy gyönyörű élettapasztalat: a legkülönbözőbb emberekkel cserélsz eszmét, beszélgetsz és kerülsz kapcsolatba. Ezt egyrészt nagyon érdekesnek találom, másrészt töltődni is tudok ezáltal. Az, hogy kettős kultúrában nőttem fel, ma már segít megérteni például a Nyugat- és Kelet-Közép-Európa közötti kölcsönhatásokat.

A legrosszabb része, ami különösen tinédzser koromban volt jellemző, hogy emiatt mindenhol úgy éreztem, hogy "nem vagyok idevalósi". Manapság, felnőttként ezt már inkább a szupererőmnek gondolom, mert egyszerre érzem magam lengyelnek és franciának, így erősebb vagyok, mint az, akinek csak egy kultúrája van, emellett büszke európai vagyok.

Hogyan töltöd legszívesebben a reggeleidet?

Reggelente nem igazán szeretek beszélni, szükségem van egy kis térre, hogy egyedül legyek, mielőtt elkezdem a napot. Az első kávét az ágyban fogyasztom, majd elolvasom a híreket, és ellenőrzöm a social felületeimet. A második kávét már az utcán iszom, kutyasétáltatás közben. Egy reggeli séta a természetben a kedvenc napindításom, gyakran járok ilyenkor a Le Bois de Vincennes parkba (Rte de la Pyramide, 75012 Paris, France) kutyát sétáltatni.

Mi az, amit minden utazáskor magaddal viszel?

A kutyámat, Korát. Hét éve fogadtam örökbe a nagyszüleim falujából, Lengyelországból.

Hogyan hatnak a lengyel gyökereid a stílusodra?

A stílusom meglehetősen eklektikus, aminek azt hiszem, köze van a lengyel gyökereimhez.

Mindig is úgy gondoltam, hogy a lengyel művészeti szcéna sokkal innovatívabb, mert tagjai a múltból és a jelenből származó különleges tudással rendelkeznek. Az a céljuk, hogy igazán termékeny dolgokat hozzanak létre a jövő számára. Én is hasonló módon építem a stílusomat: nem követek semmilyen konkrét irányzatot, sem szabályokat. Úgy öltözködöm, hogy minden körülmények között magabiztosnak érezzem magam, még ha ez nem is felel meg a párizsi sikk jellemzőinek. Szeretek kockázatot vállalni az öltözködésben, és ebben látom leginkább a lengyel gyökereim hatását.

Mi a kedvenc gyorséttermed?

A Baby Love Burger Párizsban (63 Rue Saint-Maur, 75011 Párizs, Franciaország)! Ízletes, lédús és isteni.

Mi az első dolog, amit megteszel, amikor egy új városba látogatsz?

Megnézem az éttermeket és kávézókat, hogy hol esznek, hova járnak a helyiek. Ezt követően elmegyek a galériákba, hogy megismerjem a helyi művészeket, meg persze felkeresem a nagy múzeumokat és koncerthelyszíneket. Amikor utazom, inkább apartmanokban szállok meg, így sokkal inkább megtapasztalhatom, hogyan él egy helybéli. Termelői piacokra is szeretek járni, ezeket minden városban meglátogatom, ahová elutazom.

Ha egy tanácsot adnál egy Párizsba látogatónak, mi lenne az?

Azt, hogy bátran tévedjen el Párizsban! Kövesse a gyönyörű utcákat, válassza ki a számára legkedvesebb kávézót, ahová kiülve megfigyelheti az embereket és a város hangulatát. A párizsiak mindig szánnak időt arra, hogy élvezzék az ilyen pillanatokat, szóval ezt mindenképpen érdemes megtenni, még akkor is, ha így kihagyunk néhány látványosságot.

... és egy Varsóba látogatónak?

A kedvenc időtöltésemet, amikor Varsóban vagyok, a Łazienkiben való séták jelentik. Ez egy hatalmas park a városközpontban, gyakorlatilag a lengyel központi park.

Ha jó ételekről van szó, akkor Varsóban a Joel Sharing Concept (Koszykowa 1, 00-564 Warszawa, Lengyelország), a MOD Restaurant (Oleandrów 8, 00-629 Warszawa, Lengyelország) és a Charlotte Bistro (aleja Wyzwolenia 18/2U, 00-570 Warszawa, Lengyelország) éttermeket ajánlom.

Mi a legjobb szépségápolási tanács, amit valaha is kaptál?

Amit a nagynénémtől kaptam tavaly nyáron Lengyelországban. 67 éves és soha életében nem vett még krémet, a fürdőszobája ilyen szempontból teljesen üres, csak egy szappan, egy sampon és egy fogkrém van benne, a bőre mégis csodásan ragyogó és ránctalan... Ezért megkérdeztem tőle: mi a titkod? Azt mondta, hogy soha nem mos arcot meleg vízzel. A hideg víz az egyetlen, ami az arcát érheti.

Vacsoraestek vagy afterpartyk?

Vacsoraestek, mert azok sokkal meghittebbek, és imádom az ételeket. Magam is sokszor tartok ilyen eseményeket, mert imádok főzni a barátaimnak.

Melyik a kedvenc része az otthonodnak?

Ahol a virágok vannak.

Hallgasd meg Marta  számunkra összeállított lejátszási listáját a Spotify-on, az interjú folytatását pedig keresd a Hype&Hyper magazin legújabb számában!

Continue reading in H&H issue no. 6!

ORDER HERE!

továbbiak
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek
Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők
lifestyle

Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők

Van, aki fogékonyabb arra, ahogy az élet terelgeti, más kacifántosabb úton jut el a neki megírt sorsig. Azonban amikor a helyünkön vagyunk, hirtelen formát ölt minden – néha akár agyagból. Ismerd meg Gyalog Eszter és Lukács András (Luki), a Marēk kerámiaműhely alapítóinak történetét. Nem is olyan régen, szinte még egy másik