80 nap alatt a Föld körül Kovács Lehellel

80 nap alatt a Föld körül Kovács Lehellel

Helyszínek a világ körül, melyek kissé retró, kissé pop-art hangulatban kelnek új életre Kovács Lehel új projektjében. Ha már a felfedező utazások egy ideig mégsem valósulhatnak meg, a Budapesten élő illusztrátor új könyvtervében Google utcanézet alapján készített alkotásaival kényeztet minket. Mutatjuk!


Kovács Lehel szabadúszó illusztrátorként tevékenykedik; olyan neves magazinoknak is dolgozott már, mint a The New York Times, a The Economist vagy a Los Angeles Times. Két megrendelés között vagy éppen munka után saját projektjeit is építi. Többek között ilyen az Around the World in 80 Days with Street View című illusztrációsorozata is, amit újonnan indított Kickstarter kampányának segítségével most mi is támogathatunk, hogy könyvként is formát öltsön.

Az illusztrációk különlegességét nemcsak témája, hanem annak elkészítési módja is adja – Lehel elmondása szerint a Google utcanézet funkciója már régóta foglalkoztatja. „Valamikor 2008 körül kezdtem el skiccelni virtuális sétákat ejtve kis amerikai városokban” – emelte ki. „Az első ilyen rajz úgy készült, hogy egy olyan épületről kellett illusztrációt készítenem, ami már akkor megtekinthető volt a térképen Street View segítségével. Mivel a megrendelő által küldött kép nem volt túl jó minőségű, ezért ott kerestem rá. Ez ma már banálisnak tűnhet, de akkoriban nagyon tetszett ez az interaktív funkció, hogy egy adott épületet több szögből is meg lehet nézni, rá lehet nagyítani, valamint tanulmányozni az apró részleteket. Számomra ez nagyon meditatív” – részletezte.

Ezt követően 2010 körül hozta létre első olyan sorozatát, ahol ábécé sorrendben kereste a városokat és virtuális turistaként rábökve a térképre rajzolta meg az utcákat. Végül így jutott el a 80 nap alatt a Föld körül sorozat gondolatiságáig, valamikor 2014 végén. „Ez volt az a váz, ami úgy éreztem, izgalmasabbá tesz egy ilyen sorozatot és teljesebbé teszi a koncepciót” – jegyezte meg. „Alapvetően kerestem valamit, ami keretet adhat egy újabb street view-s sorozatnak és Verne Gyula regénye kézenfekvő volt. Utoljára gyermekkoromban olvastam ezt a könyvet és újralapozva meglepődtem, hogy mennyi konkrét, ma is létező helyet említ meg. Mivel egy százharminc éves regényről van szó, ezért nem teljesen rekonstruálható a benne szereplő útvonal, de igyekeztem az összes települést és nevezetességet érinteni” – tette hozzá. Kezdetben Lehel utcakép grafikái teljesen hagyományos technikával, filctollakkal papírra rajzolva készültek, de a 80 nap alatt a Föld körül illusztrációk már digitálisak. „Ezek az alkotások lényegében skiccek, így inkább arra törekedtem, hogy minél egyszerűbb színhasználattal és viszonylag gyorsan elkészült rajzzal adjam vissza az adott hely hangulatát” – mondta el.

A sorozatot már egy korábbi Kickstarter kampány is megelőzte, akkor egy negyven darabos képeslapszettet állított össze a grafikákból; Lehel csak ezután kezdett el könyvben is gondolkodni. Érdekes módon pont a pandémia előtti hónapokban vette elő újra sorozatát, és a lezárások után lendült csak igazán bele. Jelenlegi új kampányának keretében egy százhuszonnyolc oldalas könyvet álmodott meg, amiben hatvan helyszínt lapozhatunk végig. „A könyv a helyszínek mellett több elválasztó oldalból is áll, amik szintén illusztrált oldalpárok és kicsit izgalmasabbá, kevésbé monotonná teszik az összképet” – egészítette ki. A könyv története a Reform Clubból indul és ugyanoda ér vissza, ezen kívül olyan ikonikus helyszíneket is megtalálhatunk majd benne, mint a londoni Saville Row 7, ahol Verne Gyula regényének főszereplője is lakott és ami ma az alkotó elmondása szerint egy férfi öltönyöket áruló bolt helyszíne. Többek között megnézhetjük még a szintén londoni Charing Cross-t, a párizsi Gare de Lyon pályaudvart, az olasz Brindisi város kikötőjét vagy a San Francisco-i Montgomery Street látképét is.

Bár az alkotó szerint Kickstarter kampánya egyelőre nem úgy alakul, ahogy remélte, ennek ellenére tervei alapján a könyv a Symposion kiadó segítségével jelenne meg a közeljövőben. Kovács Lehel Around the World in 80 Days with Street View könyvéhez tartozó Kickstarter kampányát ezen a linken tudjátok elérni.

Kovács Lehel | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Büfé #9 – Szeletes és táblás csokoládék
east

Büfé #9 – Szeletes és táblás csokoládék

Van, hogy útközben, kirándulás alatt vagy uzsonnára esszük, van, hogy ajándékba kapjuk, máskor oda se figyelve dobjuk a bevásárlókosárba. Nyáron megolvad, télen túldermed, mégsem tudunk ellenállni neki – ez bizony a szeletes és táblás csokoládék időtlen, kedvenc világa. Csokoládé. Mindenkinek más az első emléke róla. Mindenki más fajtát szeret. Éjszakába nyúlóan
Újjáéled az ikonikus Jaguar E-type
design

Újjáéled az ikonikus Jaguar E-type

A lendületes hatvanas évek, nos, újra lendületben vannak: a Jaguar Classic tisztelegve ikonikus sportautója előtt, bemutatta az E-type 60 kollekcióját. A modell hatvan éves jubileumát az eredeti formaterv újjáépítésével és egyedi kiegészítőkkel, valamint innovatív fejlesztésekkel ünneplik – összesen tizenkét autót restauráltak. Hat 265 lóerős E-type 60 modell egyedi szürke fényezéssel és
Mégis megépül a Guggenheim Múzeum Abud-Dzabiban?
architecture

Mégis megépül a Guggenheim Múzeum Abud-Dzabiban?

Bejelentették a Frank Gehry tervezte, Abu-Dzabiban épülő Guggenheim Múzeum új megnyitó dátumát: az építkezések várhatóan 2026-ban érnek majd véget. A hírt a Guggenheim igazgatója, Richard Armstrong hozta nyilvánosságra egy bázeli sajtótájékoztatón. Az épület létrehozásáról először 2006-ban született döntés, aminek átadását 2012-re tervezték. Később 2017-re tűzték ki a megnyitó új dátumát