fbpx
Nyomj Entert

Hogyan nézne ki egy brutalista épület vagy szobrászati műalkotás, ha betűk formájában öltene alakot?

Przemek Bizoń lengyel tervező betűlenyomatai vagy úgynevezett „type impression” munkái a címben elhangzott kérdésre tesznek kísérletet: egy őszinte törekvés arra, hogy a tipográfiát képzőművészeti formává emelje.

Przemek Bizoń a krakkói Képzőművészeti Akadémián tanult tervezőgrafikát, majd szakmai útja következő állomásaként 2018-ban megalapította saját ügynökségét Bisoñ studio néven. Ha éppen nem kulturális események vagy kiadványok branding feladatait látja el, saját környezetét alakítja át tipográfiai műalkotásokká. Az absztrakt, fekete-fehér kreációkat moreless.type Instagram-oldalán gyűjti össze: a projekt kiindulópontja, ahogy Przemek is fogalmaz maga a „betű meghatározott kontextusba helyezve”.

Betűkísérleteit többek között az építészet és a művészet meghatározó alakjai vagy remekei inspirálják. Sorozatának első darabjának alapját például a híres lengyel szobrász Władysław Hasior Organy elnevezésű emlékműve adja. Przemek a szobrászművész vezetéknevének első három betűjét alakítja át absztrakt experimentális tipográfiai alkotássá, amelyben Hasior emlékművének jellezgetes, markáns sziluettje köszön vissza. Ugyanez az absztrakciós gondolat érvényesül Przemek legújabb HUTA alkotásában is, amelynek inspirációs forrását egy wrocławi épület ritmikussága adta. A brutalista formák dinamikus és ritmikus szépsége válik hangsúlyossá az RNT című munkájában is, amit Prezemek csak eképpen jellemez: „Ez egy tiszta moreless.type!”

Mivel a moreless.type még egy fiatal projekt, Przemek még sok betűt szeretne műalkotássá formálni és talán a közeljövőben egy kiállítás keretében is megmutatni. Addig is az egyes munkák digitális nyomata megvásárolható a moreless.type Instagram-oldalán vagy a Drool Art online felületén.

moreless.type | Behance | Instagram
Bisoñ studio | Web | Facebook | Instagram
Przemek Bizoń | Behanc

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük