A biciklimárka, amivel igazán stílusosan lehet szelni a várost | Festka

A biciklimárka, amivel igazán stílusosan lehet szelni a várost | Festka

A csehek kimagasló formatervezési tehetsége rengeteg területen megmutatkozik, így nem meglepő, hogy a 21. század egyik legtrendibb közlekedésformájára is találunk alternatívákat: a Festka kézzel készített egyedi kerékpárokat készít, amelyek sikkes társai lehetnek a hétköznapoknak. A márka alapítója, Michael Moureček mesél nekünk.


Mi inspirált arra, hogy létrehozd a Festkát?

Szerettem volna egy szép kerékpárt venni, de nem találtam olyan gyártót, aki az elejétől a végéig elkészítette volna nekem. Néhány hónapnyi eredménytelen keresgélés után összeültem Ondřej Novotnýval, és elkezdtünk dolgozni azon az őrült ötleten, hogy mi magunk készítsük el azt a fajta kerékpárt, amit szerettem volna. A méretre gyártott biciklikkel kapcsolatos vásárlói tapasztalataim hosszú időre nyúlnak vissza: már 16 éves korom óta fogyasztom őket”. Tizenéves korom végén pedig profi kerékpáros lettem, így rengeteg lehetőségem volt a különböző konstrukciók és anyagok tesztelésére.

Milyen technológiát használtok, és pontosan milyen folyamatok során készül egy ilyen kerékpárváz?

Kezdetben acél, titán és karbon kerékpárokat készítettünk, de manapság már teljesen a karbonra koncentrálunk. Az alapanyagunk egy tekercs szénszál és gyanta. A szálakat high-tech robotok csövekké alakítják, acél tüskékre tekercselve, miközben gyantát fecskendeznek bele. Amikor a gyanta megszilárdul, a cső készen áll a használatra. Vázaink hét különböző átmérőjű és profilú csőből állnak, ezeket aztán a geometriai rajznak megfelelően méretre vágják, majd egy állítható szerkesztőben összeillesztik, ahol az illesztéseket ragasztják. Ez a gyártási módszer lehetővé teszi számunkra, hogy a vázakat méretre készítsük el. Az illesztéseket ezután a rájuk és köréjük laminált karbonszövet rétegekkel erősítjük meg. A felületet kitöltjük és csiszoljuk, hogy készen álljon a festésre. Az alapréteg tökéletes kialakítása nehéz feladat a karbonon. Emellett minden dizájntervünket kézzel festjük. Egyes vázaink festése akár hetven órát is igénybe vehet. Sok különböző technikát alkalmazunk, az airbrush-tól a kézi rajzoláson át a nemesfém intarziáig. A vázakat átlátszó lakkozással zárjuk le, amely lehet fényes vagy akár matt is.

A márka tudatosan személyiségközpontú, ami azt jelenti, hogy fontos számotokra, hogy tökéletesen illeszkedjen a vásárlók személyiségéhez. Hogyan éritek el ezt? Hogyan lehet egy kerékpárt teljesen a vásárló jelleméhez igazítani?

Hisszük, hogy mindannyian különbözőek vagyunk testben és lélekben, ami azt jelenti, hogy nem tudunk mindannyian ugyanolyan kerékpárral közlekedni. A világon mindenhol vannak kerékpárszerelő stúdiók. A szerelőtől kapott adatok elegendőek ahhoz, hogy mindenki számára megfelelő vázat tervezzünk. A tervezési séma a nehezebb rész. Néha ez egy könnyű fuvallat, néha pedig egy elhúzódó vihar. Az ügyfelek olyan meghatározott sémák közül választhatnak, amelyek minden évben fejlődnek vagy változnak. Néha egy saját, eredeti ötlettel jönnek hozzánk, és mi csak megvalósítjuk nekik. Azok, akik valami különlegeset szeretnének, de nem tudják, hogy mit, hosszabb folyamatnak néznek elébe, mert először meg kell ismernünk őket, hogy a lelküket bele tudjuk vetíteni a kerékpárjuk tervezési folyamataiba. A Festka-nál a gyártási folyamat ezen részével foglalkozó csapat nagyon tapasztalt és örömmel vállal minden kihívást.

Mit gondolsz, általánosságban mitől lesz jó egy kerékpár?

Attól függ, hogy mihez van rá szükséged. Ha egy városban vagy, és rövid távolságot kell megtenned A pontból B pontba, akkor egy városi kerékpárral jársz a legjobban valamilyen megosztott rendszerből, mert ezeket a kerékpárokat úgy tervezték, hogy a legjobban megfeleljenek az ilyen típusú használatnak. Mindig igyekszünk a lehető legtöbbet megtudni arról, hogy az ügyfél mit szeretne a kerékpárjától.

Mit jelent számodra a Festka?

Egy olyan emberekből álló családot, akik segítenek másoknak felfedezni a kerékpározás szépségét. Hiszem, hogy rendelkezünk ezzel a képességgel, és boldoggá tesz, amikor látom, hogy az emberek élvezik a kerékpárral töltött időt.


Festka | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Különleges faházak a világ minden tájáról
egyéb

Különleges faházak a világ minden tájáról

Ha egy faházra gondolunk, nem az édeni kényelem jut elsőként eszünkbe. Ezek az építmények mégis hatalmas népszerűségnek örvendenek. De vajon miben rejlik igazi varázsuk? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatunk a Rizzoli kiadó gondozásában megjelent Treetop Hideaways: Treehouses for Adults című kötetből, amely a legérdekesebb példákat gyűjtötte össze
Mobilisan viselhető kortárs művészet | Skechers X Kiss Miklós
art

Mobilisan viselhető kortárs művészet | Skechers X Kiss Miklós

Kiss Miklós designer, visual artist, számos nemzetközi díj nyertese, az Emogramoknak pedig az egyik legizgalmasabb, a határokon túl is méltán népszerű alkotója. Miklós jellegzetes Emogramjai szöveg nélkül, univerzálissá vált emoji-nyelven, kreatív módon adják vissza újra a szavakat. A Skechers Street™ UNO – Stand on Air egy klasszikus fehér tornacipő, mely mindenhez
A cirkusz miatt elfogy a kenyér | Az ukrán gabonaexport nehézségei
business

A cirkusz miatt elfogy a kenyér | Az ukrán gabonaexport nehézségei

Az ukrán-orosz háború negyedik hónapjánál járunk, és még senki nem tudja, hogy mikor lesz ennek az egésznek vége. Annyi viszont biztos, hogy ez a konfliktus nem csak a térség, nem csak Európa, de a világ számos részét meghatározza többek között politikai, gazdasági, ellátottsági szempontból. Az ukrán exportot dominálja a gabona,