A Da Crema fagylaltjának titka | Nemzetközi versenyen tarolt Terei Miklós videója

A Da Crema fagylaltjának titka | Nemzetközi versenyen tarolt Terei Miklós videója

Egy nagykanizsai fagyizóról készült imázsvideó tarolt a nemzetközi Pink Lady Food Photographer of the Year Awardon. A mozgóképes szekció kategóriadíját bezsebelő kisfilm alkotójával, Terei Miklóssal és a Da Crema kézműves fagyizó tulajdonosával, Wilheim Dáviddal beszélgettünk inspirációról, hitvallásról és szakmai elhivatottságról. Ismerjétek meg a lehengerlő mozgóképes anyag születésének történetét!


Történetünk úgy kezdődik akár egy mese: volt egyszer egy fagylaltkészítő, aki kizárólag a legjobb alapanyagokból, szívvel-lélekkel volt hajlandó dolgozni, és ahhoz, hogy mindezt láthatóvá tegye, nagyot mert álmodni. Wilheim Dávid és felesége, Virág a nagykanizsai Da Crema kézműves fagyizó tulajdonosai nem akármilyen módját választották az általuk készített fagylaltok népszerűsítésének, úgy érezték egy imázsvideó tudja megmutatni mindazt a kemény munkát és odaadást, ami egy-egy gombócban rejlik.

Dávid 15 éve kezdett el fagylaltot készíteni, 9 éve pedig már feleségével, Virággal vezeti a családi vállalkozásként működő fagylaltozót. Ha valaki fagylaltkészítésre adja a fejét, több lehetőség közül választhat: sokan az egyszerű út mellett döntenek, és félkész alapanyagok felhasználásával készítik a hűsítő édességet, Dávid azonban nem tartozik közéjük. Már a kezdetekkor úgy határozott, hogy ízeiket természetes módon, különböző aromák és ízfokozók nélkül fogják megalkotni.

Ahhoz, hogy a legjobbat hozhassa ki az alapanyagokból, egészen Olaszországig utazott és a Carpigiani Egyetemen (a Carpigiani Gelato University-t az olasz fagylaltgépgyártó cég, a Carpigiani hozta létre 2003-ban Anzola dell’Emilia-ban – a szerk.) folytatta a tapasztalatszerzést, a szakma fortélyainak elsajátítását. Majd a külföldi képzés során megszerzett tudást alapként kezelve hozzáadta saját ötleteit, tapasztalatait – egyszóval saját magát.

Amikor először láttam a videót, az egész olyannak hatott, mintha egy tökéletesen koreografált mozdulatsort, táncot néznék. Minden egyes képkocka és minden egyes hang a helyén volt. Terei Miklós sokat mesélt a kisfilm kulisszatitkairól, így arról is, hogy a forgatást megnehezítette az, hogy egy rendkívül képlékeny anyag (a fagylalt) játszotta a főszerepet. Alig pár perc volt adott a jelentek leforgatására, mielőtt olvadni kezdtek volna az alkotások. Miklóst mint rendező-operatőrt Tokodi Gábor operatőr és Schäffer Gábor világosító segítette, akik munkáját az is megnehezített, hogy meg nem ismételhető folyamatokat rögzítettek.

Miklós – akárcsak Dávid – mindenbe beleviszi a saját hangját, akkor is, ha dokumentumfilmet készít, de közös vonás még bennük, hogy hajlandók a szó szoros értelmében mindent megtenni és bármeddig elmenni a tudásért. Miklós többek között egy 5 Emmy-díjat nyert amerikai cégtől tanulta a filmkészítés trükkjeit, sosem a nulláról indul, fontosnak tartja, hogy mindig szem előtt legyen az aktuális cél, vagyis, hogy mit szeretnének elmesélni a videóval. Ebben a műfajban nem csak a technikán van nagy hangsúly, magának a történetnek is át kell jönnie a képeken keresztül. Így a storytelling szerves része a videó készítésének, segíti annak a láthatatlan, nehezen megfogható többletnek a vizualizálását, ami igazán értékessé teszi a végeredményt.

A különböző témák rögzítésénél és megmutatásánál a megfelelő húrokat kell pendíteni, a megfelelő irány, vizuális hangnem megtalálásához éppen ezért megkerülhetetlen a közös gondolkodás. A beszélgetések során a sokféle út közül hamar kirajzolódott az imázsfilm képe. Dávid a fagylaltjaik szemnek láthatatlan oldalát szerette volna felfedni és megmutatni. A természetes összetevők és a rengeteg munka pedig az öt legkedveltebb íz elkészítésének folyamatával volt legjobban vizualizálható.

„Az utómunka egyik legnehezebb része a jelenetek megvágása. Nagyon erős beleérző képességet igényel, hogy alkotóként el tudjon távolodni az ember, és sokkal inkább a vásárló, járókelő szemével lásson“ – osztotta meg Miklós.

A forgatás során további kihívást jelentett, és egyben annak különlegességét is adta, hogy mindent helyben, a kis fagylaltműhelyben forgattak. A súlyos gépek kipakolásával helyet szabadítottak fel, de még így is – akárcsak a videóban – itt is mindennek olajozottan és koreografáltan kellett működnie. Ez burleszkszerű jeleneteket eredményezett, ha valaki mozdult, mindenki mozdult vele együtt.

Egy ennyire specifikusan az ízlelésre épülő téma esetén azonban nemcsak a képeknek és textúráknak, de a hangoknak is a helyükön kell lenniük. A koncepció szerves részét képezte az atmoszféra hangok bevonása, ennek megfelelően az alapot egy dinamikus, mégsem harsány dallam adja, ami úgy teremti meg a videó hangulatát, hogy közben nem vonja el a figyelmet a központi témáról. A videóban hallott hangokat: a kés koppanását a vágódeszkán, a mogyoró zúgását a turmixgépben, mind-mind Miklós alkotta újra és rögzítette saját otthonában. De az, hogy melyik hangnál használt szezámmagot, vagy joghurtos dobozt, az maradjon az ő titka, hiszen pont ezek a nüansznyi részletek adják a kisfilm varázsát!


Fotók: Terei Miklós

DaCrema Fagyizó | Web | Facebook | Instagram
Terei Miklós – E-Motion Pictures | Web

továbbiak
Egész Prágát belátni ebből a különleges penthouseból
design

Egész Prágát belátni ebből a különleges penthouseból

Lélegzetelállító luxuslakást terveztek egy prágai sarokház felső két emeletének összevonásával a Petr Janda/Brainwork stúdió profi építészei. Az alaprajz megváltoztatásával szinte külön egységként egy ,,ház a házon” konstrukció jött létre, mely egy fűvel beborított, tágas terasszal is kiegészült. A különleges koncepció a hatalmas üvegfelületeknek – amelyek kívülről stílusos homlokzatként is funkcionálnak
Ricardo Bofill előtt tiszteleg Barcelona legújabb szállodája
architecture

Ricardo Bofill előtt tiszteleg Barcelona legújabb szállodája

Az újonnan nyílt The Hoxton Poblenou hotel az év elején elhunyt neves spanyol építész, Ricardo Bofill posztmodern látványvilágát vette alapul a szálloda enteriőrjeihez. A Ennismore által nyitott 240 szobás hotel a The Hoxton első spanyolországi szállodája. A terekben Bofill markáns vizuális jegyei és a színes geometrikus formák köszönnek vissza. Bofil
Mediterrán ízekkel, canotto pizzával nyitott újra az egykori Pesti Disznó
gasztronómia

Mediterrán ízekkel, canotto pizzával nyitott újra az egykori Pesti Disznó

A pesti belváros nyüzsgő forgatagában, egy jól ismert helyen mutatkozik be a hazai gasztroszcéna izgalmas újdonsága, a Kismező. A Nagymező utcában debütáló étterem a Broadway vibráló hangulatát eleveníti fel, miközben megosztásra tervezett, small plate-es fogásokkal, nápolyi pizzákkal és széles borsorral várja a vendégeket. A Pesti Disznó étterem bezárását követően Gerendai