fbpx
Nyomj Entert

Kifutóból kiállítótér – A párizsi Dior show utóélete

Maria Grazia Chiuri kreatív igazgató 2022 tavasz-nyári Dior Haute Couture bemutatóját egy elegáns fehér-kék dobozban rendezték meg a párizsi Musée Rodin kertjében. A homlokzaton Madhvi és Manu Parekh feketére festett motívuma fogadta a vendégeket, mely belül színes hímzéssé alakult át. Az alaprajz egy Bureau Betak által gyártott, hagyományos U alakú kifutót tartalmazott, középen ülésekkel. Mindezt egy meglehetősen minimalista belső tér vette körül, fehér falakkal, világos natúrfa padlóval, melyet azonban ritmikusan elhelyezett színes hímzések tarkítottak, amelyeket a Chanakya School of Crafts készített – egy mumbai székhelyű nonprofit intézet, amely a kézművesség megőrzésével foglalkozik. A bemutató installáció január 30-ig maradt a helyszínen, így a nagyközönség számára is látogathatóvá vált.


A design és építészet fenntarthatóbb gondolkodásának jegyében számos kérdést vetnek fel a drága kifutós produkciók. 2020 elején a Bureau Betak ezekre a „tízparancsolattal” válaszolt, amely egy lista azokról a szabályokról és előírásokról, melyeket a divatgyártó cég követni fog szénlábnyomának csökkentése érdekében. A kötelezettségvállalások a környezettudatos tervezésnél kezdődnek, a bérelhető vagy újrafelhasználható elemekre, az összes anyag és az összes hulladék újrahasznosítására összpontosítva. A Dior SS22 haute couture show egy exkluzív kifutó újrahasználatát teszi lehetővé egy nyilvánosan hozzáférhető térben, amely kulturális szórakozást és divatoktatást kínál egy helyen.

Az elmúlt évtizedekben a tervezők egyre kreatívabban használják ki a divatbemutatók lokációját, és dolgozzák ki a kreatív koncepciójukat. A klasszikus és a kortárs művészet gyakran visszatérő inspirációs forrás a tervezőknél, így egy múzeum vagy egy kiállítótér nem is hangzik már olyan idegennek, mint bemutató helyszín. A kifutó-architektúra megközelítése általában kiküszöböli a helyszín vagy a hely hatását a műsorra – lehetővé teszi, hogy a show az adott kontextustól függetlenül is létezzen. A Dior-show egyedülálló esetet jelentett, amikor a kifutó a helyszínnek utóéletet adott úgy, hogy a díszlet kiállítássá vált a helyszínen, a Musée Rodinben. A Dior díszlete mindenki számára nyitott és demokratikus térré vált Párizsban, lehetővé téve az emberek számára, hogy kapcsolatba lépjenek az haute couture divat művészeti és kézműves örökségével. 

Forrás: FRAME

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük