Essence of Hungary | Győr és Pannonhalma

Essence of Hungary | Győr és Pannonhalma

Magyarország bal felső csücskében rengeteg kincs rejlik, melyek miatt csak szeretettel tudunk gondolni a Kisalföldre. Vadregényes folyóvidék, meseszerű színes városok, és sokarcú történelem fér meg itt egymás mellett. A régió fővárosában, Győrben a barokk időkbe csöppenhetünk, amit világszinten is magasan jegyzett kulturális formációk mondhatnak otthonuknak. A modern, pezsgő gazdasággal rendelkező várost elhagyva kevesebb mint fél óra alatt már a magyar középkor talán máig egyik legérintetlenebb gyöngyszemében találjuk magunkat. A Pannonhalmi Főapátság még a magyar államiságot is megelőzi az alapítási évének leírásához szükséges karaktetrek számában. A 996-ban alapított monostor négy évvel előzi meg – a krónikák szerint – I. (Szent) István államalapítását, de a szerzetesek irigylendő leleményességgel alkalmazkodnak az új idők szeleihez és lehetőségeihez is.


Apátsági Viator Étterem és Borbár – A Pannonhalmi Apátsági Pincészet referenciaéttermének is minősülő VIATOR külön hangsúlyt fektet a borokra, emellett az étlap is változatos, különös igényességgel elkészített ételeket tartalmaz, melyek évszakonként megújulnak. A mennyiség helyett a minőséget részesítik előnyben, így az étlap mindig tudatosan szabott, a szezonnak megfelelő, gondosan válogatott alapanyagokból készülő fogásokkal.

cím: 9090 Pannonhalma, Vár 1.


Urban Rooms – Az Urban Rooms nevéhez hűen különböző apartmanokat kínál a vendégeknek. A villából kialakított „Nest” történelmi részletekkel és egy nagy kerttel, a „Baross Boutique Apartman” a sétálóutcában egyedileg berendezett, tágas lakrészekkel, a Duett pedig közösségi térrel és tárgyalóval várja az ide látogatókat.

cím: 9021 Győr, Árpád utca 11.


fotók: Wertán Botond

Pannonhalmi főapátság – A Pannonhalmi Bencés Főapátság a 996-ban alapított Szent Benedek rendi monostor, Magyarország egyik kiemelkelkedő történelmi emlékhelye. A főapátságot napjainkban is szerzetesközösség lakja, akik fogadják a lelkigyakorlatozókat, bentlakásos gimnáziumot működtetnek és kulturális munkát végeznek könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó működtetésével, valamint részt vesznek a borászat, sörfőzde, gyógynövénykert fenntartásában.

cím: 9090 Pannonhalma, Vár 1.


Local Touch

Pannonhalmi Jazznyár – A szerzetesekre száraz figurákként gondolunk, pedig náluk kevesen tudják jobban, hogyan kell feldobni az életet. A pannonhalmi bencés szerzetesrend szeret – és tud is – élni: sört főznek, bort termesztenek, fine dining éttermet üzemeltetnek és jazz fesztivált szerveznek! A 6 napos Pannonhalmi Jazznyár egy koncertsorozat, ami ötvözi a természetes és emberi kéz építette környezetet, a nemzetközi neves előadókat a magyar sztárokkal, és a bort a zenével. A nagykoncertek mellett a Viator étterem nyújt intimebb zeneélményt az ebben az időszakban szervezett Jazzvacsorákon.

cím: Pannonhalma, 9090


illusztráció: Vince Dóra

Szigetköz – Habár tengere nincs, de nagy szigete van Magyarországnak, hála a Nagy- és a Mosoni-Dunának. Itt kár autóval járni, aki teheti, inkább bicikilvel és/vagy kenuval, kajakkal fedezi fel az óriási terület legalább egy szegletét, hogy aztán egy kempingben vagy vendégházban kezdje újra másnap az egészet. Szerencsére az előbbiek bérlésére több helyen is van lehetőség, sőt a helyiek között túravezetőt is könnyen találhatunk. Megéri azokkal nekivágni, akik úgy ismerik ezt vidéket, mint az evezőhöz szoktatott tenyerüket, mert olyan eldugott holtágakhoz és lagúnákhoz kalauzolhatnak minket, amiket magunktól nem találnánk meg. De aki jobban szeret egy helyen lehorgonyozni, az páratlanul nyugodt horgászhelyeket is könnyen talál errefelé.

továbbiak
Like a local #4 – Mantra Specialty Coffee Bar, Hokedli Pottage Bar, Iran Cukrászda
gasztronómia

Like a local #4 – Mantra Specialty Coffee Bar, Hokedli Pottage Bar, Iran Cukrászda

Ha valami jellemző Budapestre, akkor az a sok kanyargó utcácska, ami behálózza a belvárost. Ezeken járva az ember könnyedén elsétál egy-egy kirakat előtt, pedig, ha lassan szemlélődve bolyongunk, igazi meglepetésekre bukkanhatunk. Havi ajánlónkban valódi „rejtett kincseket” mutatunk, ahol olyan atmoszférát találsz, ami garantáltan rabul ejt! Mantra Specialty Coffee Bar 1053
A szemeteskuka is megérdemel egy kis szeretetet | André Saraiva mintái a Vipp ikonikus termékein
art

A szemeteskuka is megérdemel egy kis szeretetet | André Saraiva mintái a Vipp ikonikus termékein

A főzés és annak színtere, vagyis maga a konyha is lehet festői, továbbá  annak leghasznosabb, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott eleme, a szemeteskuka is megérdemel egy kis szeretet. Ezen gondolatokat erősíti André Saraiva graffitiművész és a dán Vipp márka közös kollaborációja, amelyben a utcaművészet szeszélyessége a formatervezés kifinomultságával és ergonómiai
Lépj be a kávégép-mennyországba! | Nezvál Gergely és a La Marzocco fordulatos története
business

Lépj be a kávégép-mennyországba! | Nezvál Gergely és a La Marzocco fordulatos története

Miért olyan nagy szám a hamisítatlan olasz eszpresszógép? Milyen történet húzódik az isteni nedűt „előállító” készülékek mögött? A La Marzocco magyarországi forgalmazójához, Nezvál Gergelyhez látogattunk el, aki legalább annyira szívesen nevezi magát kávégépszerelőnek, mint kereskedőnek – több mint harmincéves tapasztalattal a háta mögött. Íme a kávégép-mennyország! Kellemesen otthonos indusztriál közeg fogad